Hlavní obsah

Fotbalisté Liberce zvítězili ve Vaduzu, Olomouc rozdrtila Aberdeen 5:1

VADÚZ

Fotbalisté Liberce zvítězili v úvodním utkání třetího předkola Evropské ligy na půdě lichtenštejnského Vaduzu 1:0 a výrazně se přiblížili postupu. Opatrné utkání ve čtvrtek rozhodl jediným gólem v závěru prvního poločasu útočník Blažek. Fotbalisté Olomouce vstoupili do 3. předkola vítězstvím 5:1 na půdě skotského Aberdeenu. Odvety jsou na programu za týden.

Článek

Sigma se na ostrovech domácího celku nezalekla. Tak, jak kouč Psotka slíbil, vstoupila do zápasu aktivně a už v 13. minutě musel první parádní zákrok vytasit gólman Langfield, jenž vytěsnil ránu Hubníka. Vedoucí gól soupeře tím ale jen o pár momentů oddálil. Stejně jako před týdnem v Reykjavíku vyšla Olomouci i v Aberdeenu standardní situace: Otepkův roh prodloužil Janotka na Hubníka, který hlavou otevřel střelecký účet.

Ledová sprcha probudila skotský celek ze spánku. S okamžitou reakcí přispěchal v 19. minutě Foster, ale po Alukově centru hlavou z velké šance přestřelil. Co nedokázal Foster, zařídil jiný bek. Mulgrew v 23. minutě parádní trefou z trestného kopu potrestal Onofrejův faul v blízkosti pokutového území.

Domácí, pro které to bylo první soutěžní utkání v sezoně, tím přece jen získali pevnější půdu pod nohama. Nerozehranost je však dál tížila. Olomouc nedokázali na delší minuty sevřít a dostat pod tlak.

Po vyrovnaném závěru první půle Aberdeen v úvodu té druhé na chvíli převzal iniciativu. Místo obávaného Aluka však více hrozil obránce Mulgrew. Drobisze v 52. minutě znovu zaměstnal zdařilou střelou z přímého kopu, olomoucký gólman se ovšem podruhé zaskočit nenechal.

Sigma nejkrušnější čtvrthodinu duelu přečkala a vrátila úder. A zase ze standardní situace: v 64. minutě osvědčil skvělou kopací techniku Bajer, který byl ještě před pár dny z klubu na odchodu, a z necelých dvaceti metrů parádně zavěsil.

Hanákům narostlo sebevědomí

Gól ve vlastní síti a po nevyužitém tlaku srazil domácí výběr na kolena. Hanákům narostlo sebevědomí. Tím spíš, že tři minuty po Bajerovi se k další povedené ráně napřáhl Petr a zasadil soupeři třetí smrtící úder.

Aberdeen se už nevzchopil. Poslední minuty odehrál na náhodu, podrážděně a přes řadu nakopávaných míčů, zatímco moravský klub v klidu kombinoval a koncovku proměnil ve střeleckou exhibici. V 83. minutě využil ponechané výhody střídající Ordoš a nekompromisní střelou přidal čtvrtou branku. Bajer pak z trestného kopu ještě označil břevno, ale další újmě domácí neunikli. O to, že domácí premiéra Aberdeenu se změní v ostudu, rozhodl v poslední minutě Hořava, který se po skrumáži zmocnil odraženého míče a popáté rozvlnil síť. Olomouc domů veze nečekaný výsledek

Liberecký kouč Ladislav Škorpil poslal do základní sestavy kompletní ofenzivní trio Kerič, Blažek, Liška, které mu kvůli žlutým kartám z minulé sezóny chybělo při víkendové ligové remíze 1:1 s Kladnem. Zpočátku však museli hosté myslet především na obranu, i když do větších šancí se mírně aktivnější Vaduz vůbec nedostával.

Domácí sice zahrávali řadu standardních situací, ale liberecká stoperská dvojice s gólmanem Zlámal všechny nebezpečné centry zažehnala. Na hřišti pak převládla bojovnost a osobní souboje a na brankové možnosti se čekalo až do závěru poločasu.

Krátce poté, co si Zlámal poradil se střelou agilního Stegmayera, našel nejaktivnější liberecký hráč Kerič Blažka a spolupráce navrátilců do sestavy poslala Slovan dvě minuty před pauzou z první vážnější akce do vedení.

FC Aberdeen - Sigma Olomouc 1:5 (1:1)
Branky: 23. Mulgrew - 18. Hubník, 65. Bajer, 69. Petr, 83. Ordoš, 90. Hořava. Rozhodčí: Laperriere - Hidber, Lanz (všichni Švýc.). ŽK: Foster - Janotka, Heidenreich. Diváci: 13 973.
Aberdeen: Langfield - Mulgrew, Duff, Foster, McDonald - Considine, Young, Kerr, Miller - Mackie (60. Maguire), Aluko (73. Paton). Trenér: McGhee.
Olomouc: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Bajer, Hořava - Janotka, Otepka (58. Kaščák), Hubník (85. Heidenreich) - Petr (75. Ordoš). Trenér: Psotka.

Účastník druhé švýcarské ligy udělal pokrok

Domácí mohli Severočechům vrátit překvapivý úder hned po změně stran. V 50. minutě si naskočil na centr Cerrone a Zlámal mohl děkovat dobře postavené tyči.

Účastník druhé švýcarské ligy dál dokazoval, že oproti 90. letům, kdy utrpěl v tehdejším Poháru vítězů pohárů s Hradcem Králové dva debakly 0:5 a 1:9, udělal velký pokrok. S favoritem hrál vyrovnaný duel a chvílemi byl dokonce aktivnější.

Domácí se čtvrthodiny před koncem snažili vystupňovat tempo, hrozili především vysokými centry do vápna, ale liberecká defenziva působila spolehlivě. Slovan si s výjimkou Petrickovy hlavičky, kterou už v nastavení odvrátil výborným obranným zákrokem Gebre Selassie, poměrně v klidu udržel těsný náskok a mohl se radovat z úspěšného vstupu do letošního ročníku evropských pohárů.

FC Vaduz - Slovan Liberec 0:1 (0:1)
Branka: 43. Blažek. Rozhodčí: Borg - Agius, Micaleff (všichni Malta). ŽK: Burgmeier, Koitka, Stegmayer, Noll, Ritzberger - Čorič, Blažek, Kelič.
Vaduz: Jehle - Bellon, Steil, Noll, Stegmayer - Koitka (50. Kempe), Cerrone, Franjic, Burgmeier (86. Ritzberger) - Proschwitz, Colocci (58. Petrick). Trenér: Littbarski.
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin (69. Kelič) - Dočkal (76. Vácha), Gecov, Čorič, Liška - Kerič, Blažek (81. Nezmar). Trenér: Škorpil.

Reklama

Související témata: