Hlavní obsah

Liberci stačí remíza, ale chce Vadúz dorazit, aby odčinil debakl v Boleslavi

LIBEREC

Postup mají nadosah. Fotbalisté Liberce vyhráli v prvním utkání 3. předkola Evropské ligy ve Vadúzu 1:0, takže ve čtvrteční domácí odvetě jim stačí i remíza. S tou však Slovan nepočítá a chce soupeře z Lichtenštejnska přehrát a nastřílet co nejvíc gólů, aby odčinil špatný start do domácí soutěže a především nedělní debakl 1:4 v Mladé Boleslavi. Sledujte on-line reportáž na Sport.cz!

Foto: Petr Hloušek, Právo

Liberecký Theodor Gebre Selassie (vpředu) se snaží zbavit Fikru-Teferra Lemessee z Mladé Boleslavi.

Článek

První duel Liberecké dost bolel, nicméně vyhrát ve Vadúzu dokázali a klid do odvety získali. Lichtenštejnský soupeř hraje druhou švýcarskou ligu a před čtrnácti lety utrpěl v PVP s Hradcem Králové debakly 0:5 a 1:9. Slovan proto nemá žádný důvod spoléhat jen na remízu, která mu v odvetě k postupu do 4. předkola postačí.

„Myslím, že naše naděje na postup jsou vysoké, když jsme dokázali dát venku gól a vyhrát. To je dobrá výchozí pozice. Odvetu vidím optimisticky. K postupu nám sice stačí i remizovat, myslím však, že půjdeme za tím, abychom dávali góly a zase vyhráli. Aby si to užili i fanoušci, chceme odčinit Boleslav,“ svěřil se klubovým stránkám obránce Theodor Gebre Selassie.

Ve 4. předkole se však Slovan ještě nevidí a nebere odvetu jen jako formalitu. „V žádném případě nemůžeme Vadúz podcenit. Vzájemný duel je teprve v poločase, v němž vedeme 1:0, a soupeř v něm prokázal svou kvalitu. Naše pozice je trochu výhodnější, protože Vadúz u nás musí vyhrát, ale rozhodně si nemyslíme, že je rozhodnuto,“ upozornil trenér Ladislav Škorpil.

Littbarski si stále troufá

Největší atrakcí Vadúzu je jeho trenér Pierre Littbarski, populární německý internacionál a člen týmu, který na mistrovství světa 1990 vyřadil Československo. „Měli jsme tehdy ve čtvrtfinále štěstí, postoupili jsme díky šťastné penaltě,“ připomněl pozdější světový šampión výsledek 1:0.

Navzdory špatné výchozí pozici se kouč Vadúzu stále snaží dodat svému týmu sebevědomí. „Procentuálně vidím šance na postup 40:60 v náš neprospěch,“ prohlásil Littbarski hodně odvážně po příjezdu do Liberce. Na fotbalového filosofa Škorpila si ale nepřišel. „Kolega Littbarski je mistr světa, tím pádem není žádný blbec,“ reagoval trenér Liberce jedním ze svých tradičních bonmotů.

Jeho svěřenci počítají s tím, že hráči Vadúzu znovu vyrukují s hodně ostrými zákroky. „Podle mě jim nic jiného nebude zbývat, protože na tom mají založený styl. Navíc tady musí uspět. Uvidíme, jak je švédský rozhodčí od začátku usměrní, snad to nebude moc pouštět, aby to bylo férové,“ doufá Gebre Selassie.

Zápas Liberec - Vadúz začne v 18:00, rozhodčím je Švéd  Strömbergss a přímý přenos vysílá ČT4. On-line reportáž můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy
Liberec: Zlámal - Gebre Selassie, Dejmek, Holeňák, Janů - Dočkal, Frejlach, Gecov, Liška - Kerič, Blažek.
Vadúz: Jehle - Bellon, Steil, Noll, Stegmayer - Koitka, Cerrone, Franjic, Burgmeier - Proschwitz, Colocci.

Reklama

Související témata: