Hlavní obsah

Olomouc ztrapnila Aberdeen i doma, tentokrát vyhrála 3:0

Fotbalisté Olomouce si i v odvetě třetího předkola Evropské ligy vychutnali skotský Aberdeen a po vítězství 3:0 hladce postoupili do další části soutěže. Sigma zcela neškodného protivníka zlomila třemi góly už do poločasu, když se trefili Janotka, Kaščák a Hubník. I přes drtivou převahu v poli už domácí další góly nepřidali. Ordoš ve 48. minutě neproměnil penaltu.

Foto: Vladislav Galgonek , ČTK

Olomoucký Tomáš Janotka mezi hráči Aberdeenu Considinem (vlevo) a Stuartem Duffem

Článek

I přes vítězství 5:1 v prvním duelu olomoucký trenér Zdeněk Psotka příliš nehazardoval s výrazným náskokem a až na Otepku s Ordošem dal důvěru nejsilnější sestavě. A ta prodloužila noční můru Aberdeenu o dalších devadesát minut.

Hosté zamíchali složením obranné linie, jenže defenzivní hra celého mužstva byla znovu jejich největší slabinou. Na důraz, rychlost ani kombinaci zadní šik Skotů nestačil. Už v páté minutě se mezi hostujícími stopery prosmýkl Petr a jeho střelu do tyče pohotově napálil do sítě dobíhající Janotka.

Z Aberdeenu v tu chvíli možná vyprchaly poslední zbytky vzdoru. Sigma ovládla dění na hřišti a už o osm minut později Janotkův vpád do šestnáctky zastavil Considine jen za cenu faulu. Kaščák z penalty připojil druhý gól.

Po rychlých dvou gólech velký tlak Olomouce mírně opadl. I když domácí se asi už podvědomě šetřili na další ligové utkání na Slovácku, bezpečně kontrolovali vývoj. Ještě do přestávky skórovali i potřetí. Jak vypadá tlak na obránce předvedl už v nastaveném čase Hubník, jenž v pokutovém území obehrál Fostera a po kličce do středu hřiště oklamal i gólmana.

Nad odevzdaným soupeřem i po obrátce Olomouc čněla o třídu. S rychlými průniky domácích fotbalistů si hosté vůbec nevěděli rady. Ve 48. minutě musel sólo Petra zastavit brankář Langfield jen dalším faulem ve velkém vápně, ale vzápětí chybu napravil a Ordošovi zlikvidoval penaltu. I tak třem stovkám nejvěrnějších fanoušků Aberdeenu došla trpělivost, klubové vlajky obrátili vzhůru nohama a přestali svůj tým povzbuzovat.

Aberdeen působil naprosto bezradně. Drobisz se v brance dlouhé minuty nudil a když už se hosté před ním na chvilku usadili při rohovém kopu, málem z toho byla další trefa v jejich síti. Do otevřené obrany vtrhlo trio Olomouckých, gólovou ránu osamoceného Šultese po přesně sehraném přečíslení však vyrazil Langfield.

Skotové mohli být rádi i za třígólovou porážku. Blízko další brance byl v 81. minutě Janotka, ale jeho tečovaná střela skončila jen těsně vedle tyče. Levý horní roh těsně minul i Šultes, který se po individuální akci uvolnil uprostřed šestnáctky. Olomouc si na závěr užila několikaminutových ovací diváků ve stoje.

Sigma Olomouc - Aberdeen 3:0 (3:0)
Branky: 5. Janotka, 13. Kaščák z penalty, 45.+1 Hubník. Rozhodčí: Weiner - Kadach, Grudzinski. ŽK: Langfield, Foster. Diváci: 7405.
Olomouc: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Bajer - Janotka, Hořava, Hubník - Petr. Trenér: Psotka.
Aberdeen: Langfield - Foster, Duff, Considine, Mulgrew - Mackie, Kerr, McDonald, Aluko - Maguire, Miller. Trenér: McGhee.
První zápas: 5:1, postupuje Olomouc.

Reklama

Související témata: