Hlavní obsah

Liberec stvrdil v odvetě EL postup přes Vadúz už do poločasu

LIBEREC

Fotbalisté Liberce porazili v domácí odvetě třetího předkola Evropské ligy lichtenštejnský Vadúz 2:0 a po výhře 1:0 v úvodním duelu s přehledem prošli do další fáze soutěže. Slovan stvrdil svůj postup během úvodních 22 minut, kdy se trefili útočníci Kerič s Nezmarem. Účastník druhé švýcarské ligy dohrával bez vyloučeného Steila. Liberečtí se mohou těšit na páteční los, který určí jejich soupeře pro závěrečné předkolo soutěže.

Foto: Radek Petrášek, ČTK

Fotbalisté Liberce Jan Nezmar (vpravo) a Radek Dejmek

Článek

Domácí kouč Škorpil zareagoval na nedělní ligový debakl 1:4 v Mladé Boleslavi a místo chybujícího Zlámala po delší době postavil mezi tyče Hauzra. To ale nebyla jediná překvapivá změna v liberecké sestavě. Útočné duo tentokrát vytvořili Blažek s Nezmar a kanonýr Kerič se netradičně stáhl na pravý kraj zálohy.

Brzy se však vrátil na své obvyklé místo, protože už po čtrnácti minutách odkulhal z hrací plochy zraněný Blažek, jehož nahradil záložník Vácha. Keričovi přesun na hrot svědčil. V 17. minutě zpracoval na hranici ofsajdu Dočkalův kolmý pas a rychlý únik ze strany zakončil chladnokrevným prostřelením gólmana Jehleho.

Slovan se vedoucí brankou uklidnil a za chvíli navíc přidal další trefu. Dočkal rozehrál ve 22. minutě přímý kop, na který si naskočil Vulin a míč doklepl do prázdné branky hlavičkující Nezmar. Zápas byl prakticky rozhodnutý. Vadúz potřeboval v té chvíli k postupu vstřelit alespoň tři góly a ještě neinkasovat.

Poprvé a na dlouho dobu naposledy pozlobil jediný lichtenštejnský profesionální klub Hauzra ve 34. minutě. Z dálky napřáhl Franjic a jen skvělý zákrok libereckého gólmana zabránil snížení. Na druhé straně hlavičkoval kousek vedle Nezmar.

Hned v úvodu druhé půle sice zastavil Dejmek Stuckmannovu nebezpečnou střelu, ale jinak Severočeši s přehledem kontrolovali hru. A mohli i zvýšit. Po hodiny hry nejprve protáhl Jehleho agilní Dočkal a pak hostujícího brankáře málem zaskočil Vulin. Natahovat se musel i Hauzr, jenž v 68. minutě vyrazil na roh Stuckmannovu ránu.

Vadúz postupem času stále víc přitvrzoval své zákroky a čtvrt hodiny před koncem na to doplatil vyloučením obránce Steil. Domácí sice krátkou přesilovku a z ní pramenící závary v hostujícím pokutovém území nedotáhli do gólového konce, ale pohodový postup do play off soutěže, v němž si zahrají o Evropskou ligu, jim to zkazit nemohlo.

Slovan Liberec - FC Vadúz 2:0 (2:0)
Branky: 17. Kerič, 22. Nezmar. Rozhodčí: Strömbergsson - Martinsson, Bergsten (všichni Švéd.). ŽK: Vácha - Stegmayer, Cerrone, Stuckmann. ČK: 74. Steil. Diváci: 4822. První zápas: 1:0, postupuje Liberec.
Liberec: Hauzr - Gebre Selassie, Holeňák, Dejmek, Vulin - Kerič, Gecov, Čorič (84. Frejlach), Dočkal - Nezmar (69. Diviš), Blažek (14. Vácha). Trenér: Škorpil.
Vadúz: Jehle - Bellon, Steil, Bader, Stegmayer (79. Rechsteiner) - Rebronja (84. Löppert), Cerrone, Stuckmann, Franjic, Kempe (46. Colocci) - Proschwitz. Trenér: Littbarski.

Reklama

Související témata: