Hlavní obsah

Policie chystá velká opatření kvůli utkání Slavie s Bělehradem

PRAHA

Čtvrteční fotbalové utkání 4. předkola Evropské ligy mezi pražskou Slavií a Crvenou Zvezdou Bělehrad považuje pražská policie zejména kvůli fanouškům hostů za velmi rizikové, proto přijala příslušná bezpečnostní opatření včetně toho, že bude v pohotovosti od čtvrtečních 08:00 až do odvolání.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Policisté vyvádějí fanouška během oslav mistrovského titulu Slavie - ilustrační foto.

Článek

Na pořádek budou dohlížet stovky policistů a pořadatelů, vyplývá z informací, které ve středu pražská policie zveřejnila na svém webu.

"Utkání bylo vyhodnoceno jako velmi rizikové, zejména ze strany fanoušků hostujícího klubu. Ti se prezentují především pyrotechnikou, násilím, hrubým jednáním pod vlivem alkoholu," odůvodnila policie opatření. Zatím nemá informace o tom, jak by se měli příznivci bělehradského klubu na zápas dopravit. Proto bude od čtvrtečních ranních hodin monitorovat pohyb osob po celé Praze. V pohotovosti budou rovněž policisté z oddělení doprovodu vlaků a cizinecká policie.

Nasazeno bude 280 policistů

Mluvčí pražské policie Eva Miklíková na webu oznámila, že do akce bude ve čtvrtek nasazeno na 280 policistů z pořádkové, dopravní a kriminální služby. V terénu budou policisté z antikonfliktního týmu, kteří mají přímo v davu monitorovat situaci a předcházet sporům, a dále policisté na koních, psovodi se služebními psy a pyrotechnici.

Pro případ mimořádného vývoje bude podle Miklíkové v záloze připravena speciální pořádková jednotka, situaci bude ze vzduchu monitorovat vrtulník a nasazeno bude i 25 městských strážníků, kteří budou dohlížet zejména na dopravu. Na pořádek bude dbát i přibližně 220 pořadatelů. Policie bude úzce spolupracovat se sportovním klubem SK Slavia Praha, dodala policejní mluvčí.

Prodáno 7600 vstupenek

Miklíková připomněla, že na zápas bylo zatím prodáno 7600 vstupenek, přičemž Srbům jich bylo nabídnuto 1100. Celkově se očekávaná návštěva asi 10.000 příznivců. Ti musí při nákupu vstupenky předložit občanský průkaz nebo jeho kopii a na vstupence pak budou uvedeny jméno, příjmení a datum narození příslušného fanouška. Ve čtvrtek bude na stadionu Slavie a v jeho bezprostředním okolí zakázán prodej alkoholických nápojů.

Mezi největší nepřístojnosti fotbalových fanoušků při mezinárodním utkání patří události, které se v Praze staly loni na podzim před utkáním Poháru UEFA mezi Spartou Praha a chorvatským Dinamem Záhřeb. Zhruba padesátičlenná skupina příznivců Dinama tehdy v ulici Na Příkopě zastavila rusky mluvícího turistu, kterého jeden z fanoušků zmlátil teleskopickým obuškem. Muž byl se závažnými poraněními hospitalizován. Dvakrát se pak chorvatští rowdies poprali s policisty. Několik příznivců a sedm policistů bylo zraněno. Při dalším incidentu policie zadržela dvě desítky lidí.

Reklama