Hlavní obsah

Tepličtí fotbalisté jsou před pohárovou premiérou v pohodě

TEPLICE

Fotbalisty Teplic čeká vstup do letošního ročníku evropských pohárových soutěží, vítěz Poháru ČMFS nastoupí ve 4. předkole Evropské ligy na domácím stadiónu proti izraelskému Hapoelu Tel Aviv. „V posledních dvou ligových kolech jsme nastříleli po třech gólech a úspěšné výsledky nás dostaly do pohody. Na utkání se plně koncentrujeme a moc se na něj těšíme,“ konstatoval trenér Jiří Plíšek.

Článek

Pro trenéra Plíška to bude zároveň teplická premiéra na mezinárodní scéně. Počítat může s kompletní sestavou včetně defenzivního záložníka Matuly, který dostal pro ligu a domácí pohár osmizápasový distanc, jenž se ale nevztahuje na evropské soutěže. „Matula i přes trest zůstává stabilním členem kádru a jeho zařazení je jednou z variant. Po nucené absenci v lize má velkou motivaci týmu pomoci,“ připomněl kouč.

Jakou hru očekává od Izraelců? „Jedná se o vyspělý celek, co se týče kombinace a přechodové fáze. Hapoel se prezentuje propracovaným herním systémem. Přesvědčivým způsobem vyřadil Göteborg a předvádí kvalitní fotbal. Já i asistent Klucký jsme viděli Tel Aviv každý v jednom přípravném zápase. Tým je zaměřený hodně na ofenzivu, což zároveň přináší okénka v defenzivě. Toho se budeme snažit využít,“ uvažoval Plíšek.

Nechtějí inkasovat

Teplice v lize málo inkasují a na tom chtějí stavět i proti Hapoelu. „Samozřejmě by bylo ideální doma vyhrát bez obdržené branky. První zápas může hodně naznačit, neméně důležitá však bude i odveta. V semifinále domácího poháru jsme třeba doma remizovali s Libercem 0:0 a pak jsme venku vyhráli 2:0. Rozhodující je celková pohárová matematika v součtu obou zápasů,“ tvrdil teplický trenér.

Před třemi lety hrál v Poháru UEFA s Hapoelem Tel Aviv tým Mladé Boleslavi. „Ale od té doby se kádr izraelského celku hodně změnil. Vrátili se mu fotbalisté ze západní Evropy. Přibyli mladí a šikovní hráči, kteří se prosazují v reprezentaci do 21 let i v áčku. Osu mužstva tvoří pětice v čele s 35letým kapitánem Badirem, který hrál kdysi v Anglii za Wimbledon,“ zdůraznil Plíšek.

Kapitán týmu věří

Odhodlání uspět v pohárové Evropě vyzařuje i z kapitána mužstva Petra Lukáše. „Hapoel jsme sledovali na videu a všimli jsme si, že má nebezpečné útočníky. Jsou nesmírně rychlí a technicky vybavení. Přesto věřím, že je uhlídáme. Musíme je napadat, dorážet a nenechat jim prostor k ohrožení naší branky. Mužstvu věřím,“ říká zkušený stoper, který v kariéře ještě nikdy nehrál proti izraelskému týmu. Ale to platí o prakticky o celém teplickém kádru.

Podle ředitele teplického klubu Františka Hrdličky budou zápas provázet přísná bezpečnostní opatření. „Jedná se o jedno z nejrizikovějších utkání, která s Teplicemi v pohárové Evropě absolvujeme. Pro bezpečnost bude uděláno maximum. Všechny sektory v hledišti budou snímány speciálními kamerami,“ prozradil klubový šéf.

A co prémie pro hráče? „Nejsou vypsány na zápas, ale jen za případný postup do skupiny Evropské ligy. Hráči by si přišli na procentuální podíl z klubového zisku. Ale myslím si, že teď před prvním utkáním na peníze ještě nemyslí. Chtějí hlavně na hřišti zhodnotit dřinu, kterou v minulé sezóně obětovali pro to, aby si mohli zahrát v evropských pohárech,“ tvrdil Hrdlička.

Předpokládaná sestava Teplic:
Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Rosa - Levakovič, Matula, Vachoušek, Stožický - Mahmutovič, Mareš (Vondrášek).
Utkání začíná v 18 hodin, přímo ho vysílá ČT 4 a jako hlavní ho řídí Espen Berntsen z Norska.

Reklama

Související témata: