Hlavní obsah

Slavia už v 17 pohárových zápasech nevyhrála. Přišel čas bilanci napravit

Zdeněk PavlisSport.cz

Účast v základní skupině Evropské ligy je po zpackané kvalifikaci o Champions League pro mistrovskou Slavii sice povinností, cesta přes srbskou CZ Bělehrad však bude svízelnější, než si v Edenu připouštějí. Pražany čeká peklo.

Foto: Právo

Stanislav Vlček se ani v Českých Budějovicích neprosadil, takže dost možná, že zůstane proti CZ Bělehrad jen na lavičce.

Článek

Ve čtvrtečním domácím zápase, ještě větší však za týden při odvetě 4. kvalifikačního předkola na bělehradském Maracaná. „To víme, ale máme na to, abychom postoupili,“ je přesvědčen trenér sešívaných Karel Jarolím.

Pražanům to na podzim nejde a jsou jen stínem mužstva, které získalo titul. A to přitom přišel do Edenu zástup hráčů, který stál desítky miliónů. Po vyřazení z kvalifikace Ligy mistrů slaboučkým moldavským Tiraspolem proto právě teď přišel čas, aby Jarolím a jeho výběr investice zúročil. Alespoň postupem do základní skupiny nově zrozené Evropské ligy a účastí na evropské pohárové scéně až do vánočních svátků...

„Musíme doma vyhrát a pokud možno neinkasovat, abychom si vytvořili co nejpříznivější pozici pro odvetu. V Bělehradě nás v odvetě čeká hodně bouřlivé prostředí a útočně naladěný soupeř, který v posledních dvou zápasech dal na svém hřišti devět gólů,“ je trenérovi Jarolímovi jasné, že CZ Bělehrad bude moc a moc svízelným protivníkem.

CZ pohra vadit nebude, pokud dá gól

A to i navzdory krizi, kterou si slavný klub na jaře prodělal. Vždyť po bývalém vedení zůstaly stamiliónové dluhy, takže triumvirát dirigovaný bývalým reprezentantem Vladanem Lukičem a stojící nyní v čele CZ Bělehrad musel hledat spásu v prodeji hráčů a rozvázání smluv s fotbalisty, kteří měli příliš vysoký plat.

„Teď ovšem hrajeme kolektivně a jsme schopni porazit a vyřadit každého. I my chceme z Prahy výsledek, jenž nám bude dávat naději pro odvetu. Ani těsná porážka nám vadit nebude, pokud vstřelíme branku,“ nechal se slyšet kapitán srbského mužstva Dejan Lekič, který přišel do Crvené Zvezdy v létě a obstarává většinu gólů.

Skončí strašitelná série?

Slavii před večerním zápasem straší bilance na evropské pohárové scéně. Vždyť nevyhrála už sedmnáct zápasů v řadě, neboť naposledy porazila Steauu Bukurešť, což už je dva roky stará historie nesoucí datum 19. září 2007.

"Proto bychom také rádi tuto sérii přerušili. Studovali jsme hru CZ Bělehrad a nějaké skulinky v její obraně jsme našli. Teď půjde o to jich využít,“ pravil slávistický kouč, jedním dechem však hráče varoval. „Musíme se vyvarovat chyb, jichž jsme se dopustili v posledním ligovém zápase v českých Budějovicích. Soupeř kvalit Bělehradu by je určitě potrestal. Vpředu má dva krajně nebezpečné útočníky, před nimiž se musíme mít obzvláště na pozoru,“ varoval trenér Jarolím své hráče.

Vlček zůstane na lavičce

Sestavu samozřejmě tají, naznačil ovšem, že by se do ní mohl vrátit Hlouček. „Po zranění je v pořádku a zřejmě nastoupí,“ prozradil. Ke změnám dojde i ve složení útočné dvojice. Kapitán mužstva Stanislav Vlček se po návratu z belgického angažmá stále nemůže střelecky prosadit, ve čtyřech ligových a dvou pohárových zápasech ještě gól nedal, takže pravděpodobně usedne na lavičku.

Střetnutí v Edenu, které začíná ve 20 hodin, provázejí přísná bezpečnostní opatření. Zvláště po výtržnostech srbských fanoušků cestou do Prahy. Vstupenky se proto prodávaly a prodávat bude jen na jméno, takže Slavia apeluje na fanoušky, aby dorazili s dostatečným předstihem, neboť před vstupem na stadión budou probíhat přísné kontroly. V pohotovosti bude 220 pořadatelů a členů bezpečnostní služby.

Televize z Edenu nevysílá

Na obrazovkách se duel Slavie s CZ Bělehrad neobjeví, neboť Pražené se s žádnou českou televizí na podmínkách nedohodli a přenosová práva prodali pouze srbskému kanálu RTS. V přímé on-line reportáži na Sport.cz však utkání začínající ve 20 hodin budete moci samozřejmě sledovat.

Pravděpodobné sestavy
Slavia: Hanuš - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Hubáček (Hloušek) - Belaid, Volešák, Ragued, J. Černý - Naumov, Šenkeřík.
Crvena Zvezda: Pavlovič - Ninkov, Savič, Vilotič, Ignjatijevič - Issah, Savio, Blažič, Lazetič - Perovič (Jevtič), Lekič.

Reklama

Související témata: