Hlavní obsah

Řepka nastoupí, takže Sparta by v Mariboru prohrát neměla

Zdeněk PavlisSport.cz

Sparta si vůbec nepřipouští, že by v kvalifikační konfrontaci o účast v základní skupině Evropské ligy neuspěla. „Kdybychom si neporadili s Mariborem, nevím přes koho bychom už chtěli postoupit,“ nechal se před čtvrtečním prvním zápasem ve Slovinsku slyšet letenský kapitán Tomáš Řepka. A ani absence distancovaného brankáře Blažka a zraněného Bergra by podle něho neměla jeho tým nijak limitovat.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kouč Jozef Chovanec (druhý zleva) na Řepku hodně spoléhá. S ním v sestavě Sparta neprohrává..

Článek

Přes řecký Panathinaikos Pražané do dalšího kola kvalifikace o Ligu mistrů nepostoupili, takže skládají pohárový reparát v Evropské lize. Pokud si se slovinským Mariborem poradí a vyřadí ho, budou na evropské scéně účinkovat minimálně do Vánoc. A v soutěži docela zajímavé a i finančně přitažlivé, neboť pouhá účast v základní skupině garantuje každému klubu minimální příjem 26 milionů korun.

Řepka: Přes koho, když ne přes Maribor?

„Ta soutěž je přitažlivá pro nás, stejně jako pro Maribor a vůbec všechna mužstva, jež se o postup ucházejí,“ odmítá sparťanský trenér Jozef Chovanec spekulace, že by konfrontace se slovinským protivníkem zásadně ovlivnila a poznamenala celý další letenský podzim. „Samozřejmě že by bylo špatné, kdybychom se do Evropské ligy nedostali. Pro Spartu, pro celý český fotbal,“ dodával.

„Kdybychom nepostoupili přes Maribor, pak už nevím, přes koho bychom se chtěli do evropských pohárů dostat,“ vůbec nepřipouštěl kapitán Sparty Tomáš Řepka, že by jeho tým měl na slovinském protivníkovi ztroskotat. „Blažek chybí, Berger také, ale bude na ostatních, aby je zastoupili. Třeba gólman Kozáčik už má něco odchytáno, takže žádné obavy,“ tvrdil, že ani on, ani spoluhráči nemají před prvním zápasem z Mariboru žádný strach.

Chovanec: Koncentrace, zodpovědnost!

„Musíme ovšem podat koncentrovaný a zodpovědný výkon, hrát aktivně a být nebezpeční v protiútocích a standardních situacích. Maribor zdobí kreativita, kolektivní pojetí i individuální výkony mladých hráčů, kteří fotbalovou kvalitu mají,“ varoval trenér Chovanec.

„Musíme hrát zodpovědně v bloku v defenzívě, dodržovat organizaci hry, mluvit na sebe a nedopustit, abychom neinkasovali, což je první předpoklad. Druhým pak je samozřejmě kolektivní výkon a vstřelená branka. Pak by měla být odveta v pohodě,“ připojoval Řepka, který se přes doznívající svalové zranění na trávníku stadiónu Ljudskij vrt ve čtvrtek večer určitě objeví.

Řepka se magickému vlivu směje

„Stoprocentní to není, ale hrát mohu,“ potvrdila opora Sparty a dala tak spoluhráčům naději, že už první zápas čtvrtého předkola Evropské ligy dobře dopadne. Pokud totiž v posledních měsících Řepka v letenském dresu nastoupil, Sparta nikdy neprohrála.

„Pořád se o tom sice píše a mluví, ale jde o náhodu a jisté štěstí. Směji se tomu, protože jeden hráč tým nedělá. Žádný magický vliv na výsledky Sparty nemám,“ brání se vůdčí postava Pražanů.

Zápas Mariboru se Spartou začíná ve 20.45 a budete ho moci sledovat v on-line reportáži na Sport.cz.

Reklama

Související témata: