Hlavní obsah

Everton deklasoval olomoucké fotbalisty 4:0

LIVERPOOL

Fotbalisté Sigmy Olomouc prohráli v úvodním zápase 4. předkola Evropské ligy v Liverpoolu s domácím Evertonem vysoko 0:4. Hanáci v každém poločase dvakrát inkasovali a jsou na pokraji vyřazení. Dva góly dal kanonýr Saha, zbylé branky vsítil dalekonosnými ranami Rodwell, jenž se do sestavy dostal až jako záskok za vyřazeného reprezentanta Lescotta. Olomouc herně o tolik horší nebyla, ale Everton vytěžil z minima maximum.

Foto: Tim Hales, ČTK/AP

Olomoucký fotbalista Michal Hubník (vlevo) v souboji s domácím Leightonem Bainesem z Evertonu v prvním utkání 4. předkola Evropské ligy

Článek

Hustě obsazených ochozů Goodison Parku ani věhlasného jména soupeře se Sigma nezalekla. Kouč Psotka usoudil, že nejlepší obrana je útok a jeho jedenáctka domácí v úvodu evidentně zaskočila velkou aktivitou.

V obraně liverpoolského týmu byl deset minut průvan. Průniky Hubníka a Petra zaváněly penaltou a olomoucká lavička se po opačných verdiktech sudího hodně zlobila. Zahajovací převahu hostů dokreslil v 16. minutě i rychlý protiútok Petra s Ordošem, jehož bombu z 18 metrů Howard tak tak dostal nad břevno.

Louis Saha z Evertonu (vpravo) se probíjí k míči mezi fotbalisty Olomoucefoto: ČTK/AP

Everton působil dojmem, že jizvy po sobotním výprasku s Arsenalem jsou ještě hodně čerstvé. Strnulá hra "Karamelek" a pomalý přechod do útoku nečinily hostům žádné větší potíže. Nebýt tečované rány Pienaara z 24. minuty, kterou Drobisz vytěsnil nad břevno, olomoucký gólman se musel v bráně nudit.

Fotbalovou kvalitu však favorit ukázal na úžasné produktivitě. Domácím stačilo málo. Fellaini z nenápadné situace v 34. minutě z pravého křídla odcentroval na malé vápno, kde se Saha v mžiku natlačil před Dreksu i Drobisze a lehkou tečí míč usměrnil do sítě.

Sotva se stačila nadechnout

Realitu anglického fotbalu dal Hanákům brzy podruhé pocítit Rodwell, který se z 25 metrů levačkou opřel do odraženého balonu a Drobisz plachtil do prázdna.

Olomouc se v pauze pokusila ofenzivu osvěžit nasazením Šultese místo Ordoše, ale sotva se stačila nadechnout, už prohrávala o tři branky. Rodwell vystřihl další fotbalovou parádu: jeho bomba z hloubi pole zadriblovala mezi spojnicí a brankovou čárou a zapadla do sítě. Defenzivní záložník Evertonu měl na střely z dálky doslova spadeno, už o pár minut později Drobisz s úlevou sledoval, jak další Rodwellův projektil z 25 metrů těsně míjí pravou tyčku.

Třígólový náskok dal anglickému klubu klid. Svěřenci Davida Moyese zlepšili mezihru a sami soupeře nechali kombinovat jen v uctivé vzdálenosti od Howarda. Sebevědomí při zakončení bylo největším rozdílem mezi oběma celky. Další důkaz podal v 73. minutě Saha, který převzal míč na hranici pokutového území, udělal tři kroky na střed a kolem Dreksy míč levačkou po zemi zakroutil ke vzdálenější tyči.

FC Everton - Sigma Olomouc 4:0 (2:0)
Branky: 34. a 73. Saha, 40. a 54. Rodwell. Rozhodčí: Batista - Dos Santos, Braga (všichni Portug.). ŽK: Neville - Hubník. Diváci: 27 433.
Everton: Howard - Hibbert, Yobo, Neville, Baines - Rodwell (77. Gosling) - Osman, Cahill, Fellaini, Pienaar (83. Vaughan) - Saha (80. Jo). Trenér: Moyes.
Olomouc: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Hořava, Otepka (62. Bajer) - Hubník, Ordoš (46. Šultes), Petr (74. Janotka). Trenér: Psotka.

Reklama

Související témata: