Hlavní obsah

Rozhodovat se bude až v Praze, shodli se sparťané

MARIBOR

Těžká dřina, plnění taktických pokynů a výborné individuální výkony tří hráčů symbolizovali čtvrteční úvodní zápas pražské Sparty v 4. předkola Evropské ligy v Mariboru. Český vicemistr je po výhře 2:0 jen kousek od postupu do premiérového ročníku Evropské ligy. Sparťané ale zůstávají nohama na zemi, odmítají se cítit jako vítězové dvojzápasu a do poslední minuty odvety prý nic nevypustí.

Foto: ČTK/AP

Kamil Vacek ze Sparty hlavičkuje před hráči Mariboru

Článek

Trenér Jozef Chovanec si liboval, že se hráčům potvrdilo, jak důležitá může být koncentrace, nasazení po celých devadesát minut a dodržování taktických pokynů. "Takový zápas vyžadoval stoprocentní nasazení a hráči se přesvědčili, že to má dopad na výhru, které si moc vážím," liboval si hostující kouč, podle kterého Spartě ukázal recept na úspěch v předkole Ligy mistrů Curych, jenž zde jen bránil a vyhrál 3:0.

"Šancí tehdy měli domácí ještě více a my věděli, že jen pokud se nám podaří ve středu hřiště soupeře přečíslit, pak máme šanci. Jenže jsme jen v polovině zápasu, výsledku si moc považujeme a musíme odevzdat ještě hodně práce, abychom uspěli a postoupili," naznačil, že bude nabádat hráče k pokoře.

Jak se ukázalo, nebude to příliš třeba. Jeho svěřenci budou mít pokory dostatek. Bylo na nich jasně vidět, že je zápas stál hodně sil. Do kabin odcházeli promočeni potem a už v mixzóně museli fotbalisté doplňovat ztracené tekutiny. Radost z výhry, která znamená pootevření postupové brány, si proto nevychutnávali tak vehementně, jak by se dalo čekat.

Sparta měla tři klíčové hráče

"Bylo to díky tomu počasí zvlášť těžké. Domácí vytrvale útočili, nenechali si chvíli oddechu, ale my jsme hráli podle plánu. Vyráželi jsme z obrany na rychlé kontry a to nám dnes dokonale vyšlo," soukal ze sebe věty unavený Igor Žofčák, podle kterého se výrazně projevilo, jak sehraní jsou sparťané nyní v defenzivě.

Sparta měla tři klíčové hráče: střelce Bonyho Wilfrieda, skvělého stopera Romana Hubníka a brankáře Matúše Kozáčika, jehož výkon přes úvodní nejistý výskok s přibývajícími minutami rostl. "Ještě není rozhodnuto, musíme být pořádně obezřetní. Trochu nervozity jsem před zápasem cítil, ale s přibývajícími minutami to ze mě spadlo," uvedl letenský gólmanský náhradník, podle kterého nejdůležitějším zákrokem byl ten proti trestnému kopu Pavloviče těsně před pauzou. "V druhém poločase sice pořád útočili, ale jejich střelba nebyla nebezpečná," mínil Kozáčik.

Ze zápasu asi více vytěžit nešlo

Hrdinou večera byl ale Wilfried. Před zápasem se ho domácí nejvíce báli a svůj ostych před ním dávali až příliš najevo, a tak je potrestal dvěma brankami. "Plnil jsem jen pokyny trenéra. Říkal mi, ať dohrávám všechny situace a že si nějakou šanci sám vybojuju. Jak se ukázalo, bylo to hodně důležité, ale přesto ještě nemůžeme jásat - rozhodovat se bude v odvetě, máme to jen na padesát procent splněno," soukal ze sebe legrační češtinou fotbalista z Pobřeží slonoviny.

Hubník konstatoval, že ze zápasu asi ani více vytěžit nešlo. "Zvlášť v závěru nám hodně docházely síly. Míče nějak divně létaly, možná nám to pomohlo k první brance. Sice jsme chtěli útočit trochu víc a mít víc vydařených akcí, ale takto jsme vytěžili maximum," mínil pilíř obranné řady.

Domácí kouč Darko Milanič byl zklamán, jeho tým prý mohl vyhrát. "Měli jsme na to i šance, Sparta dnes byla k poražení. Hodně aktivní jsme byli při střelbě, naopak málo důrazní jsme byli v koncovce a to rozhodlo," povzdychl si trenér, který slíbil Spartě ještě těžkou odvetu.

Reklama

Související témata: