Hlavní obsah

Zaskakující teplický kouč Klucký sní o postupovém výsledku

Velká smůla nejbližšího parťáka a onemocnění Jiřího Plíška pomohly Zdeňku Kluckému k tomu, aby si mohl užít zřejmě největší zážitek své trenérské kariéry. Klucký se ve čtvrtek postaví překvapivě jako hlavní kouč teplických fotbalistů na střídačku v odvetě 4. předkola Evropské ligy na hřišti Hapoelu Tel Aviv. Za normálních okolností by mužstvo vedl Plíšek, ale jeho náhlá hospitalizace dočasně katapultovala do role prvního trenéra dosavadního asistenta.

Článek

"Kéž bychom uhráli výsledek, který by nás posunul do skupiny," přál si Klucký, ale zároveň měl na paměti, jak těžkou pozici teplický tým má po první prohře 1:2 v domácím prostředí. "Dát venku dva góly je v pohárech složitá věc, ale když budeme v útočné fázi lepší než v prvním zápase, není to ztracené," řekl ČTK Klucký.

Zpráva z pondělního večera o tom, že Plíšek kvůli náhlé nevolnosti nemůže letecký přesun do Izraele absolvovat, jej překvapila, ale nijak podle všeho nerozhodila. "Když jsem byl s trenérem Radou v Teplicích a on jezdil jako asistent k reprezentaci, tak jsem tým vedl v přípravě třeba čtrnáct dní a také se to zvládlo," vyprávěl Klucký. "Ale když mi Jirka (Plíšek) v pondělí volal, že mu není dobře a nepoletí, tak to bylo samozřejmě velké překvapení. Přišlo to z ničeho nic," dodal.

Na postu hlavního kouče se mu příliš nedařilo

V sedmačtyřiceti letech už není žádným nezkušeným zelenáčem, i když jeho trenérskou kariéru lemují až na jedinou výjimku jen asistentské štace. V sezóně 1999/2000 sice krátce vedl Jablonec, ale s bilancí dvou výher, dvou remíz a šesti porážek se příliš nezaskvěl a po pěti měsících musel odejít. A od té doby jako trenér s hlavní zodpovědností už nevystoupil.

Krátce pracoval s agentem Pavlem Zíkou, pak kryl záda Petru Radovi, kterému dělal asistenta už před více než osmi lety při své první štaci v Teplicích. Potom Klucký pro potřeby Sparty sledoval zápasy jejích protivníků na evropské scéně a od roku 2003 do roku 2007 se znovu objevil po boku Rady v Jablonci.

Předloni oba znovu zamířili do Teplic, a když Rada před minulou sezónou zamířil k reprezentaci, Klucký na Stínadlech zůstal, aby pomohl o dvanáct let mladšímu Plíškovi, který se stal hlavním trenérem. Duel v Tel Avivu však bude pro Kluckého první po deseti letech ve funkci prvního muže lavičky.

Klucký povede tým pravděpodobně i proti Brnu

"Abych řekl pravdu, tak se na to těším, i když mi je moc líto, že tady nemůže být Jirka (Plíšek)," reagoval Klucký. Zatím není jasné, jak dlouho bude alternovat ve funkci hlavního trenéra. Jeho záskok se možná protáhne až do nedělního utkání v Brně.

S Plíškem je ale dál v častém kontaktu, byť jen přes mobilní telefon. Tepličtí trenéři si často vyměňují sms zprávy nebo přímo volají. Snaží se, aby na hráče měla změna co nejmenší dopad.

"Ty základy - stanovení taktiky či příprava - jsou jasně dané. Budeme spíš řešit určité operativní věci, sestavu podle zdravotního stavu hráčů a podobně," řekl Klucký. Hráči také zůstávají klidní. "Nebude to nic drastického. V zápase samotném na to už nikdo ani nepomyslí," uvažoval obránce Martin Klein.

Tepličtí se můžou cítit trochu jako slávisté ve třetím předkole Ligy mistrů, kdy je z lavičky nemohl vést Karel Jarolím, který si odpykával disciplinární trest. Proti Šeriffu Tiraspol Slavii koučovali asistenti Petr Vrabec s Pavlem Řehákem a "sešívaní" nečekaně vypadli. Severočeši doufají v lepší konec, byť je jejich výchozí pozice před odvetou v Tel Avivu velmi složitá.

Reklama

Související témata: