Hlavní obsah

Teplice se v Izraeli pokusí zaskočit Hapoel zázračným obratem

TEL AVIV

V poločase pomyslného souboje prohrávají o jednu branku, okolí je už téměř odepsalo a navíc je čeká odveta na hřišti soupeře, v níž jim bude chybět i nemocný trenér Jiří Plíšek. Přesto tepličtí fotbalisté doufají, že jejich zápas na hřišti Hapoelu Tel Aviv ve čtvrtém předkole Evropské ligy nebude jen formalitou a sami bitvu o účast v základní skupině soutěže ve čtvrtek ještě zdramatizují.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Fotbalisté Teplic se radují z branky. (ilustrační foto)

Článek

"Rozehrané to dobře nemáme, ale neznamená to, že se nebudeme ještě chtít porvat. Poháry jsou strašně specifické a nečekaných obratů v nich už byla spousta. Proč bychom se o to také nepokusili," přemítal záložník Štěpán Vachoušek, když výprava teplických fotbalistů v úterý mířila z pražského ruzyňského letiště do Tel Avivu.

Ve čtvrtek ale bude jasným favoritem místní Hapoel. Výhra 2:1 z minulého čtvrtka na Stínadlech mu dává skvělé vyhlídky. Izrael se po úterním postupu Maccabi Haifa přes Salcburk do hlavní fáze Ligy mistrů těší, že v další evropské soutěži podobně uspěje i Hapoel. Naopak Tepličtí stojí nad propastí: musejí vstřelit minimálně dvě branky, aby mohli pomýšlet na otočení celého dvojzápasu.

Postup je reálný

"Není to nereálné, ale už není na co čekat," nabádal brankář Tomáš Grigar. "V útočné fázi musíme být mnohem odvážnější než v prvním zápase. Je třeba se víc nutit do zakončení, jinak jsme bez šance. Už nemůžeme opakovat chyby, které nás stály lepší výsledek v prvním zápase," řekl asistent trenéra Zdeněk Klucký.

Ve čtvrtek dočasně povýší do role hlavního kouče, protože Plíšek v pondělí náhle onemocněl, byl hospitalizován a s týmem do Izraele vůbec neodcestoval. "Budeme hrát i za trenéra Plíška. To, že s námi neodjel, nás mrzí, ale v životě jsou důležitější věci než fotbal," vzkázal Vachoušek.

Klucký plánuje, že s Plíškem bude během pobytu v Izraeli několikrát denně v kontaktu přes telefon. "Ty základy - stanovení taktiky či příprava, jsou jasně dané. Budeme spíš řešit určité operativní věci, sestavu podle zdravotního stavu hráčů a podobně," nastínil Klucký, který naposledy vedl mužstvo jako první trenér před deseti lety v Jablonci. Teď zažije nečekaný návrat přímo na evropské pohárové scéně.

V Izraeli o dva dny dřív

Severočeši do Izraele dorazili netradičně už dva dny před zápasem. I z toho je patrné, že v odvetě chtějí udělat maximum pro úspěch. Pro vítěze českého poháru je účast v základní skupině Evropské ligy velkou motivací.

V první řadě by na podzim měli zajištěných dalších šest prestižních zápasů na pohárové scéně a klub by inkasoval téměř 30 miliónů korun jako prémii od UEFA. Další bonusy by obdržel podle toho, jak by si v další fázi soutěže vedl.

Tepličtí by se mohli inspirovat třeba Mladou Boleslaví, která před dvěma lety ještě v Poháru UEFA také s Palermem doma prohrála, ale na Sicílii nakonec po penaltovém rozstřelu slavila senzační postup.

"Moc dobře víme, o co hrajeme. Třeba dáme první gól a Hapoel znervózní. Bylo by skvělé, kdybychom do posledních minut byli ve hře, domácí by byli pod mnohem větším tlakem, protože my jsme teď už v pozici, kdy vlastně nemáme co ztratit," řekl obránce Martin Klein. "Stalo se každopádně to, co jsme si nepřáli. Nechtěli jsme honit výsledek v Izraeli, kde to mají všechny týmy těžké. Mysleli jsme, že si doma vytvoříme lepší pozici. Nezbývá, než se s tím pokusit vyrovnat," poznamenal Vachoušek.

Start Vachouška nejistý

Právě start ofenzivního záložníka Teplic je ale nejasný. Vachouška od nedělní duelu s mistrovskou Slavií, v němž Severočeši remizovali 1:1, trápí podvrtnutý kotník. A jedna z opor teplické sestavy neví, zda se stačí do čtvrtka uzdravit.

"Kdyby se mělo hrát třeba ve středu, tak to moc reálně nevidím. Chci hrát, na poháry jsem se strašně těšil a teď v odvetě se už nebude na co šetřit. Ale kdybych se měl na hřišti jen ploužit, ať hraje radši někdo jiný. Musím mít pocit, že týmu pomůžu," uvažoval Vachoušek. S týmem není ani levý bek Antonín Rosa, jenž si v prvním utkání s Hapoelem poranil meniskus. Naopak Hapoel, který v pondělí v úvodním ligovém kole překvapivě jen remizoval s Beitarem Jeruzalém, prý znovu vsadí na sestavu, která uspěla na severu Čech.

Zápas mezi Hapoelem Tel Aviv a Teplicemi začne ve čtvrtek v 18:00 SELČ, živé vstupy z utkání přinese Radiožurnál. Hlavním rozhodčím je Rus Stanislav Suchina.

Předpokládané sestavy:
Hapoel: Enyeama - Bondarv, Badir, Da Silva, Ben Dajan - Jadin, Natcho, Vermuth, Zandberg - Yeboah, Šechter.
Teplice: Grigar - Vidlička, Lukáš, Klein, Merzič - Mareš, Ljevakovič, Vachoušek (Doležal), Stožický - Mahmutovič, Vondrášek.

Reklama

Související témata: