Hlavní obsah

Olomouc nemá co bránit, na Everton chce udeřit velkou ofenzivou

OLOMOUC

Frontálním útokem chtějí vzít fotbalisté Olomouce branku anglického Evertonu ve čtvrteční odvetě 4. předkola Evropské ligy. Po prohře 0:4 v prvním utkání ani nemají jinou možnost. Musejí dát minimálně čtyři góly, jinak se pro letošní sezónu s evropskými poháry rozloučí.

Foto: ČTK/AP

Olomoucký Rudolf Otepka v souboji se Stevenem Pienaarem z Evertonu

Článek

Sigma nemá po výrazné porážce v Liverpoolu co bránit. A i kouč Zdeněk Psotka naznačil, že tým v domácím prostředí zřejmě odhodí defenzivní zábrany a požene se střemhlav k brance Evertonu. Dá se čekat totální ofenziva. "Asi ano. Jestli chceme ještě zdramatizovat boj o postup, musíme hrát dopředu. Být od začátku ještě více agresivní," řekl olomoucký kouč.

Neduhem Hanáků je však koncovka. Psotka nebyl ani tak nespokojen s herním projevem jako s realizací brankových příležitostí. "Výkon, který jsme podali před týdnem na Evertonu, chceme zopakovat, výsledek pochopitelně ne. Ten byl ale zapříčiněný tím, že my jsme nedávali góly a oni ano. V tom byl podstatný rozdíl, jinak byl zápas vyrovnaný. Musíme být zkrátka efektivnější," poznamenal Psotka.

Podcenění Olomouce?

Třeba Hanákům ve čtvrtek nahraje i bohorovnější přístup soupeře. Everton by se po jasném vítězství mohl cítit už jako jistý postupující. "Kalkulovat s tím nemůžeme. Kdyby to podcenili, věřím, že by to pro ně byl problém," usmál se Psotka.

Nahuštěný program se začal podepisovat na zdravotním stavu kádru. Hořava, Bajer i Hubník, kteří měli v týdnu různorodé zdravotní problémy, jsou však připraveni hrát, a tak nebude k dispozici jen stoper Komárek, jenž se opět zranil v Příbrami.

Hnacím motorem Olomouce může být publikum. Utkání bylo vyprodáno ještě před úvodním zápasem na anglické půdě. "To je taky velká motivace. Doufám, že to bude výborný zápas ve výborné kulise," konstatoval olomoucký trenér.

V Anglii poslední

Everton vzdor exhibici proti Sigmě neprožívá šťastný začátek sezóny. Na důležitější frontě v anglické lize prohrál obě utkání: po debaklu s Arsenalem padl i na půdě nováčka z Burnley a je v tabulce poslední. Proto i odveta na Hané může být pro "Karamelky" cestou k hledání sebedůvěry.

"Nebereme to v žádném případě na lehkou váhu. Sigma hrála na našem hřišti v prvním utkání dobře, dokázala zvítězit 5:1 v Aberdeenu. Nechceme vůbec nic podcenit," prohlásil kouč David Moyes na středeční tiskové konferenci. Jeho slova potvrzuje i kádr, který na Moravu přivezl. Nikdo ze zkušených a klíčových hráčů prý nedostal úlevy. "My zase tak široký kádr nemáme, abychom si mohli vybírat, koho postavit a koho šetřit," opáčil Moyes.

Utkání se hraje od 18 hodin v přímém přenosu ČT4. Povede ho francouzský sudí Fautrel s asistenty Harchayem a Gringorem.

Předpokládané sestavy
Olomouc: Drobisz - Rossi, Dreksa, Škerle, Onofrej - Kaščák, Hořava - Janotka, Otepka, Hubník - Ordoš.
Everton: Howard - Hibbert, Yobo, Neville, Baines - Rodwell - Osman, Cahill, Fellaini, Pienaar - Saha.

Reklama

Související témata: