Hlavní obsah

Slávisté prožili v Bělehradě manévry, fanoušci nestihli výkop

Rozsáhlé bezpečnostní manévry ve čtvrtek prožila slávistická výprava během pobytu v Bělehradě, kde na fotbalisty českého mistra čekal odvetný zápas čtvrtého předkola Evropské ligy s domácí Crvenou Zvezdou. Pražany prakticky všude doprovázela policie a těsně před samotným duelem musely příchodu na stadion asistovat desítky těžkooděnců s helmami. Hostující příznivci výkop vůbec nestihli.

Článek

Atmosféru před utkáním poznamenaly události při úvodním zápase. Srbští fanoušci se cítili poškozeni počínáním české policie, která proti nim minulý týden zasáhla v Praze. Příznivci Crvené Zvezdy tvrdí, že jim nebyl umožněn vstup do stanice metra a že byli bezdůvodně napadeni. V oficiálním prohlášení na webových stránkách se jich zastal i bělehradský klub, který navíc obvinil česká média ze lživých informací a z toho, že srbské fanoušky označila za fašisty. Tvrdé jádro Crvené Zvezdy dokonce slíbilo odvetu.

Už tři a půl hodiny před výkopem postávaly před slavným stadionem Marakana skupinky domácích příznivců. Zatím byli většinou přátelští, nedaleko vstupu do tiskového střediska však seděl mohutný asi třicetiletý fanoušek se svým kamarádem, a když zjistil, že vedle něj fotí a natáčejí novináři z Čech, velmi se rozčílil.

"Bělehrad dnes není dobré místo pro Čechy," prohlásil v narážce na slibovanou odvetu. Pak dodal, že byl před týdnem v Praze během inkriminovaného incidentu u vstupu do metra a začal vysvětlovat, že se v české metropoli choval naprosto normálně.

Opilí chuligáni Crvené Zvezdy přitom řádili v České republice už den před prvním utkáním, když vyrabovali benzinovou stanici na jihu Moravy. V Praze pak minulý čtvrtek vyvolali několik konfliktů. Poprali se s policií poté, co převraceli stoly a házeli půllitry po hostech v jedné z restaurací nedaleko Můstku nebo odmítli zaplatit za nocleh na Strahově.

Po zuby ozbrojení těžkooděnci

"Češi, jste pusinky!" pokračoval svalnatý fanoušek a jeho kolega ironicky zatleskal. "Užijte si Bělehrad," vzkázali nakonec.

V tu chvíli se u vstupu k hlavnímu severnímu "kotli", kde mají své místo nejbouřlivější příznivci Crvené Zvezdy, začali objevovat první po zuby ozbrojení těžkooděnci s helmami a štíty. V okolí stadionu se jich před utkáním pohybovalo přes pět stovek a mnoho z nich muselo asistovat při příjezdu a vstupu slávistické výpravy na stadion.

Již během cesty autobusem hrozili domácí fanoušci zuřivými gesty, české novináře a slávistické VIP příznivce pak muselo na svá místa doprovodit několik desítek těžkooděnců. Po výstupu z autobusu vytvořili kolem zástupců médií neproniknutelný kruh, přesto bylo z dálky slyšet, jak domácí fanoušci zlostně nadávají a opět poukazují na incident z Prahy.

Novináři s policejními těžkooděnci obešli část stadionu a po chvíli dorazili do tiskového centra. Hůře však dopadli slávističtí fanoušci. Jejich dva autobusy byly do Srbska vpuštěny až v poslední možné chvíli a chránila je stovka těžkooděnců.

Přesto zápas nestihli. Dlouze kroužili na příjezdových cestách do Bělehradu a do svého sektoru se dostali až na konci první půle, kdy Crvena Zvezda vedla 1:0. Přivítal je ohlušující pískot a zuřivá gesta domácích fanoušků.

Reklama

Související témata: