Hlavní obsah

Chovanec se těší na zkušenosti, které mladá Sparta v Evropské lize získá

Valencie, Celtic Glasgow, Fulham. Třeba i tak by mohla vypadat trojice soupeřů, na něž fotbalová Sparta narazí ve skupině Evropské ligy. Ať už dopadne páteční los jakkoliv, Letenští stejně jako Slavia zůstanou celý podzim v kontaktu s pohárovou Evropou a získají v ní zkušenosti, které jim domácí Gambrinus liga nabídnout nemůže. Na tak hladký postup si po rozpačitém začátku sezóny ani netroufali.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sparťan Vacek napadá fotbalistu Mariboru Tavarese.

Článek
Fotogalerie

Fotbalisté Sparty porazili v play-off Maribor venku i doma a těší se na Evropskou ligu. „Je to úspěch našeho mladého mužstva. Věřím, že zkušenosti, které v Evropské lize získá, si pak přenese také do domácí soutěže. Poháry se hrají pod mnohem větším psychickým tlakem, v úplně jiném tempu. To každého hráče prověří, na tom se pak dá stavět,“ pochvaluje si trenér Jozef Chovanec.

Letenští se tak už nemusejí tolik trápit, že jejich další pokus o Ligu mistrů letos znovu ztroskotal. „Dá se říci, že Evropská liga je pro nás satisfakcí. Když jsme vypadli s Panathinaikosem, byl to náš nový cíl. Skupinu si teď užijeme,“ potvrzuje obránce Roman Hubník.

Vydělali si na další posily

Soutěž, která je inovovaným nástupcem Pohár UEFA, nabízí také zajímavější příjmy než dosud. A letenští trenéři by byli rádi, aby klub jejich část investoval do vylepšení hráčského kádru. „Avizovali jsme, že v případě postupu se chceme posílit a já věřím, že se nám to podaří. Mohu potvrdit, že jedním z vytipovaných hráčů je reprezentant Marek Matějovský. Budu mu volat ještě ve čtvrtek večer, tak zněla naše dohoda,“ prozradil kouč Sparty, než odešel po odvetě s Mariborem telefonovat do anglického Readingu.

Play off přineslo Spartě také nového střelce a možná i hvězdu. Všechny tři góly v součtu obou zápasů zařídil africký útočník Bony Wilfried. „Málokdo ho znal, delší čas se rozehrával v naší juniorce. Zatím ho hodně limitovala zranění, také v odvetě dostal spoustu ran a musel kvůli problémům s ramenem střídat. Pokud však bude zdravý, jeho budoucnost může být velmi zajímavá. Nejen pro Spartu, ale všude, kam s ní přijede,“ doufá Chovanec.

Ještě jeden klad čtvrteční večer ukázal. Zatímco ještě nedávno byla atmosféra na Letné i vůči vlastnímu týmu nezdravá, na začátku nové sezóny se blýská na lepší časy. „Atmosféra v hledišti byla absolutně pozitivní, jak je to ostatně v posledních zápasech pravidlem. Když se ozvalo jedno rasistické skandování, ostatní diváci je vypískali a byl klid,“ pochvaluje si první kouč Martin Hašek.

Reklama

Související témata: