Hlavní obsah

Špionáží Janova Jarolím pověří syna Lukáše, sparťané cítí šanci

PRAHA

Nebýt Kluže, fotbalisté Sparty a Slavie by se v Evropské lize zcela vyhnuli soupeřům z východních zemí. Letenští si kromě rumunského soka zahrají ještě s Eindhovenem a Kodaní, Slavii čeká „výživný“ trojlístek Valencie, Lille a Janov. Eden se těší na atraktivní soupeře a na Letné zase věří, že šance na postup do jarní vyřazovací části jsou otevřené.

Foto: SPORT.CZ/Tomáš Fliegl

Pěkně nám Janov nastuduj, nakáže trenér Slavie Karel Jarolím synovi Lukášovi, který teď působí v Sieně.

Článek

„Dostali jsme tři soupeře z vyspělých fotbalových zemí, bude to pro nás velká výzva a pro naše fanoušky určitě velice atraktivní zápasy,“ reagoval na los Karel Jarolím, trenér Slavie.

„Určitě si nemůžeme myslet, že budeme favority skupiny, ale poměříme síly s fotbalově vyspělými soupeři. Na Lille mám osobní vzpomínky z doby, kdy jsem působil ve Francii, ale to už je dávno, budeme muset sehnat aktuální informace,“ dodal kouč.

„Janov se také prezentuje velice dobrým fotbalem, sledoval jsem je v loňské sezóně několikrát. Určitě některé věci prokonzultujeme při přípravě i s Lukášem,“ naznačil Jarolím, že se obrátí na svého syna působícího v Sieně.

„Jsem spokojený, pro diváky to budou určitě atraktivní soupeři, čeká nás Valencie s jedním z nejlepších útočníků Davidem Villou. Do Edenu navíc přijedou opravdu novinky, loni kluci narazili na staré známé, když hráli s Ajaxem, Hamburkem a Žilinou,“ uvedl kapitán Stanislav Vlček.

„Neměl jsem žádný tip, ale přál jsem si samozřejmě Anderlecht. I když to nevyšlo, určitě mi to nevadí,“ dodal Vlček.

Šenkeříka napadla Valencie již předem

„Na los jsem se díval doma v přímém přenosu. Máme mužstva z Francie, Itálie a Španělska, jsou to atraktivní soupeři nejenom pro nás, ale i pro fanoušky,“ uvedl Zdeněk Šenkeřík, další slávistický střelec.

„Samozřejmě že tam asi byli soupeři relativně hratelnější, ale když už jsme se do skupiny Evropské ligy dostali, tak je dobře, že máme pořádné soupeře. Nemáme co ztratit, naopak, můžeme všem ukázat, že s takovými týmy dokážeme hrát. Za favorita bude určitě považována Valencie se španělskými reprezentanty Villou a Silvou,“ tipuje útočník.

„Když jsem se ještě před losováním na soupeře díval, tak Valencie mě napadla. Říkal jsem si, že bychom mohli zase letět do Španělska. Jsem rád, že to tak dopadlo, Slavia do této skupiny určitě dobře sedla,“ uzavřel Šenkeřík.

Šance na úspěch je reálná, shodli se sparťané

Také Letenští mají radost, že se vyhnuli některým "divokým" skupinám. „Los z prvních dvou košů mě hodně potěšil. PSV jsem si vyloženě přál, na holandského protivníka se těším moc. Zajímavá bude rozhodně i Kodaň, už jen proto, že za ní hrají dva bývalí hráči Sparty Zdeněk Pospěch a Libor Sionko. Ze čtvrtého koše jsme mohli dostat schůdnějšího soupeře. Kluž a rumunský fotbal obecně nepatří mezi nejaktraktivnější v Evropě, kvalitu ale rozhodně má. Věřím, že šance na postup je slušná," myslí si záložník Kamil Vacek.

Věří si i ostatní. „Když budeme hrát tak, jako v Mariboru nebo doma s Panathinaikosem, můžeme určitě uspět. Každopádně ale nesmíme sílu skupiny podceňovat. Na první pohled vypadá slušně, ale žádný z protivníků rozhodně není lehký," přidává se brankář Jaromír Blažek.

Není těžké určit, jakého strašáka se sparťané báli nejvíc. "Rozhodně jsem nechtěl znovu Panathinaikos, potřetí za sebou už by to bylo opravdu moc," poukázal obránce Ondřej Kušnír. „Celky Kodaně a Kluže mají zkušenosti z minulého ročníku Ligy mistrů - už fakt, že se do ní dostaly, naznačuje, že jejich kvalita je velká. A Eindhoven hrál Ligy mistrů v minulých letech pravidelně. Naši soupeři rozhodně nejsou lehcí, myslím si ale, že z této skupiny se postoupit rozhodně dá," věří Kušnír.

Chovanec se vrátí do Eindhovenu

Trenér Jozef Chovanec může být nadmíru spokojen, že se vrátí do Eindhovenu, kde dříve působil jako hráč. "Na konfrontaci s PSV se těším, ale nijak mimořádně ji neberu, všechny zápasy budou stejně důležité," řekl hlavní kouč Sparty, který prožíval losování přímo v Monaku.

Skupinu K považuje za hodně nevyzpytatelnou a zároveň různorodou. "Eindhoven je technickým týmem s dobrou střeleckou potencí. Kodaň hraje poctivý, pracovitý fotbal. Kluž je zástupcem rumunské fotbalové školy, která svoji kvalitu v poslední době prokazuje na klubové i reprezentační úrovni," popisuje Chovanec. "Nemám rád spekulace typu kdo je favorit, outsider, jak moc je skupina těžká a podobně. Všechno se ukáže až na hřišti. Veřejnost si možná myslí, že jsme favority, protože naše soupeře tak dobře nezná. Protivníci jsou ale velmi dobří, vždyť všichni hráli Ligu mistrů."

Reklama

Související témata: