Hlavní obsah

Slavia pozná, kdo je Crespo. Nejdražší fotbalista, před nímž se třásl celý svět

Zdeněk Pavlis (Janov)Sport.cz

Výjimečný fotbalista. Neskutečně drahý, neuvěřitelně svéhlavý a obrovsky paličatý, ale v dobách své největší slávy střílející tolik gólů, že se mu za ně dodnes klaní. V Itálii a doma v Argentině určitě, v Anglii koneckonců také. Teď vyrukuje na Slavii. Hernán Jorge Crespo, kanonýr, před nímž se třásly všechny soupeřovy obrany. Na třech světových šampionátech, kde hrál, i v Lize mistrů, v italské Serii A i v anglické Premier League.

Foto: Italo Banchero, ČTK/AP

Argentinský fotbalista Hernán Crespo oslavuje se spoluhráčem z FC Janov gól proti Neapoli.

Článek

Ta suma je teď možná k smíchu, ale před devíti lety za něho zaplatilo římské Lazio neskutečný balík. Šestnáct miliónů na dřevo a dva hráče Matiase Almeydu a Sérgia Conceicaa ceněné na dalších dvacet miliónů k tomu. Fotbalový svět byl v šoku, neboť 36 miliónů eur, což v tehdejším přepočtu představovalo 1,7 miliardy korun,  ještě nikdo nikdy za hráče nedal. Římské Lazio je však Parmě vysázelo. A bez velkého handrkování, protože pětadvacetiletý Argentinec měl v té době na Apeninském poloostrově už náramné střelecké renomé.

Příběh, který začal na olympiádě

V každém druhém ligovém zápase v dresu Parmy dával gól, takže za čtyř sezóny jich nastřádal jedenašedesát. Na italskou Serii A neskutečná bilance. „Pod trenérem Ancelottim to byla v Parmě má nejlepší léta,“ přiznával s odstupem času Crespo, jenž na sebe upozornil fotbalový svět poprvé na olympijských hrách v americké Atlantě v roce 1996, kde argentinské reprezentaci vystřílel šesti góly stříbrné medaile.

Parma si ho všimla a z mistrovského argentinského River Plate koupila, aby z transferu až neskutečně profitovala. Brankami, jež vlasatý idol během čtyř let v jejích barvách dal, prodejem Crespa do Lazia za sumu, která překonala všechny dosavadní rekordy.

Poutníkem po Evropě

Parma se finančně zahojila, neboť v témže roce prodala stejně výhodně do turínského Juventusu brankáře Buffona, z Hernána Crespa se však stal fotbalový poutník. Anebo možná právě proto, neboť jeho cena a gáže byla nakonec na Lazio příliš vysoká. Zvláště, když se hned první rok stal nejlepším střelcem Serie A a chtěl samozřejmě pořád víc.

Prodali ho za dvacet miliónů do milánského Interu a Corradiho k němu přidali, jenže ani tam Crespo nevydržel. Zvláště, když dal devět branek v Lize mistrů. Ruský miliardář Abramovič budující zázrak jménem Chelsea se v něm doslova viděl, neboť Argentinec představoval zhmotnění jeho nutkavého snu o zisku ušatého poháru určeného vítězi Champions League.

Každý zápas za milión liber

Koupil ho. Osmnáct miliónů liber klidně vysázel, jen aby ho měl na Stamfrod Bridge. Až po čase se ukázalo, že šlo o vyhozené peníze, neboť po roce angažoval do Chelsea i portugalského trenéra José Mourinha. V Londýně vypočetli, že každý zápas, který Crespo za Chelsea sehrál, přišel Abramoviče na milión liber. A každý jeho gól na tři sta tisíc!

Ti dva se v lásce ani trochu neměli. Crespo svérázného Mourinha nemusel a Mourinho svéhlavého Crespa teprve ne. A protože Portugalec byl v Chelsea pánem, musel se argentinský kanonýr pakovat. Stal se nadbytečným hráčem a putoval na hostování do AC Milán, kde o něho jeho bývalý trenér Ancelotti naopak moc a moc stál. Věděl proč, neboť pod jeho vedením Argentinec zázračně ožil a svými góly pomohl mužstvu finále Ligy mistrů vystřílet. A i v něm dvě branky Liverpoolu dal. Nestačily, protože Angličané památný duel senzačně otočili a v penaltovém rozstřelu měli díky exslávistovi Šmicrovi navrch, ale o Crespovi se začalo zase licitovat.

Osud dokáže být krutý

Vrátil se do Londýna, pomohl Chelsea k titulu i vítězství v Community Shield, jenže i to bylo Mourinhovi málo. A protože i Crespo poznal, že s portugalským koučem nikdy společnou řeč nenajde, vymodlil si návrat do Itálie. Nejprve na dvouleté hostování a pak na přestup do milánského Interu, jemuž  vystřílel hned dva mistrovské tituly.

Osud však dovede být krutý. Ten fotbalový obzvlášť. Když se Crespovo hostování v Interu změnilo v roce 2008 konečně v přestup, sešel se s Mourinhem zase. V Miláně. V Interu, který portugalského kouč po vyhazovu z Chelsea angažoval.

Po roce Hernán Crespo v Interu skončil. Na soupisku pro Ligu mistrů se Mourinhovi nevešel vůbec, v Serii A ho postavil k pouhých třinácti zápasům. Zase se stal nadbytečným a nepotřebným.

Útočník, který se stal v roce 2000 nejdražším fotbalistou světa. Kanonýr, jenž v každém z pěti mužstev, s nimiž si zkusil Ligu mistrů, dal alespoň gól, což se nikomu jiném zatím nepodařilo a těžko někdy povede. Trojnásobný italský mistr, vítěz anglické a argentinské ligy, vítěz Poháru UEFA...

Ani na třetí pokus...

„Věřil jsem, že se při třetím setkání s Mourinhem náš vztah změní, ale věci se naopak ještě zhoršily. Zklamal jsem se, ale nebrečím. Ale tu pokryteckou masku už dál nosit nemíním. Budu pokračovat a ještě dokážu, že jsem stále potřebným hráčem,“ pravil Crespo, když odcházel ze služeb „nerazzurri“.

Janov po něm bez váhání sáhl a pražská Slavia ve čtvrtečním večeru v úvodním zápase Evropské ligy pozná, co argentinský kanonýr ve svých čtyřiatřiceti letech ještě dovede.

Reklama

Související témata: