Hlavní obsah

Sparta může Eindhoven porazit, vzkazují legionáři z Heerenveenu

PRAHA/HEERENVEEN

Mají svých starostí dost. Fotbalisté Heerenveenu jsou po šesti kolech v nizozemské lize třetí od konce a vstřelili jen dva góly. Přesto může česká legie z tohoto klubu poslat sparťanům povzbudivý vzkaz - Eindhovenu se v premiéře Evropské ligy nebojte. Má sice formu, na Letné však můžete vedoucí tým nizozemské ligy porazit.

Článek

Nic lehkého vás nečeká, rozjetý Eindhoven bude tvrdý oříšek. To mohou nizozemští krajánci sparťanům potvrdit. Naději jim ovšem dávají. „PSV má silný tým, ale že by z něj měli mít Pražané strach, to zase ne. Pokud se Sparta přiblíží svému výkonu z domácího utkání s Panathinaikosem, má velkou šanci Eindhoven porazit,“ říká exslávista Michal Švec pro Sport.cz. V Heerenveenu působí spolu s útočníkem Michalem Papadopulosem, brankářem Martinem Lejsalem a obráncem Milanem Kopicem.

Mladý záložník opravdu věří, že Sparta může v premiéře skupinové fáze vyhrát. „Bude to hodně vyrovnané, rozhodnout by mohlo domácí prostředí,“ míní Švec. „Já si myslím to samé. Holanďani hodně těží z toho, když mohou hrát doma. Eindhoven je sice zkušenější, jenže Sparta poskládala velmi kvalitní mladý kádr. V Praze jí věřím,“ přizvukuje Papadopulos.

Pozor na kanonýra Koevermanse

Bývalý útočník Mladé Boleslavi se v Nizozemsku rozkoukává od léta, Eindhoven tedy zná hlavně z televizních šotů. „Nebezpečný je útočník Koevermans, tomu se v poslední době střelecky daří. Hodně šikovný je záložník Affelay,“ upozorňuje Papadopulos. Affelay se ovšem o víkendu zranil a do Prahy vůbec neodletěl. „Na jaře jsem se jako defenzivní záložník v utkání s PSV právě s Affelayem ve středu hřiště často potkával. Je to jejich velká zbraň, sám se do šancí dostává nebo je připravuje ostatním. Prostě lídr,“ naznačuje Švec, že absence nizozemského reprezentanta by mohla být pro PSV citelná.

Eindhoven drží v Evropské lize kuriózní bilanci - všechny čtyři zápasy v předkolech vyhrál shodným skóre 1:0. „Dopředu i dozadu působí vyváženým dojmem. A jak je vidět, dokážou udržet nejtěsnější vedení. Klíčové proto bude, jak si povede ofenzíva Sparty, aby to pokud možno nebyl zápas jen o jednom gólu,“ přikyvuje Švec.

Na Sporting se chystají ve vlastní posteli

Také Heerenveen se chystá na start Evropské ligy. Ve čtvrtek začíná doma se Sportingem Lisabon. „V lize máme hroznou smůlu, zahazujeme i největší šance. Snad nám tedy pohár pomůže, abychom se chytli,“ doufá Švec. „V naší situaci je lepší hrát i v týdnu, abychom na další zápas dlouho nečekali,“ dodává Papadopulos.

Kdo si myslí, že se Heerenveen chystá na důležitý zápas na soustředění, bude překvapen. Hráči ve středu dopoledne trénovali a teď mají volno. Mohou si dělat, co chtějí, sejdou se až tři hodiny před zápasem se Sportingem a půjdou na to... „Soustředění, na jaké jsem byl zvyklý z domova, jsem v Nizozemsku ještě nezažil. Je to příjemná změna, asi tady hráčům více věří. Radši se před zápasem vyspím ve vlastní posteli než v hotelové,“ usmívá se Papadopulos.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen