Hlavní obsah

Si, Tomasso, to byl velký hráč, skládal Skuhravému poklonu kouč Janova

JANOV

„Si,si,“ kouč Janova Gian Piero Gasperini se doslova rozzářil. „Tomasso. Velký hráč. A moc důležitý. Pro Janov i československou reprezentaci. Moji svěřenci ne, ale já si ho velice dobře pamatuji, když tady hrával,“ rozplýval se pod štukovou výzdobou plnou antických výjevů v hlavním sále tréninkového centra svého klubu v přímořském letovisku Pegli kousek za Janovem kouč, který pozvedává rossoblu k nové slávě.

Foto: Petr Kostka

Trenér Janova Gian Piero Gasperini (vlevo) a Domenico Crescito před zápasem s pražskou Slavií.

Článek

„Si,si, tam ho najdete. Mám stejné jméno jako on. Tomasso. Táta mi ho dal, když tady u nás Bomber kopával a góly dával,“ šestnáctiletý kluk od benzínky dole v Pegli neomylně ukazuje na nedaleký restaurant Baimare, jehož terasu omývají vlny Ligurského moře.

I stařenky při vzpomínkách vzdychají

„Krásné to doby. Už v roce 1946 jsem vstoupila do klubu, ale nejvíce štěstí jsem zažívala, když tu hrál Tomas,“ šeptá jedna stařenka a chlubí se svým kamarádkám i Bomberovi členskou legitimací FC Janov 1893 třiašedesát let starou.

„Mám už léta letoucí tvůj obrázek nad postelí. Tvůj a Svatého otce. A každý večer se k vám dvěma modlím,“ svěřuje se pyšná na to, že její modlitby byly konečně vyslyšeny. Fotbalový Janov se po desetiletích zmaru a úpadku zvedá k nové fotbalové slávě. V italské lize i na evropské scéně, kam se letos dostal vůbec poprvé od doby, co Bomber zapsaný 57 góly jednou provždy v klubové historii jako nejlepší střelec, skončil.

„Chodím sem většinou první pátek v měsíci, kdy se tady schází příznivci našeho klubu. Mladí i staří, tátové a jejich synové, stařenky i jejich vnučky,“ prozrazuje Tomáš Skuhravý, pohazuje prostříbřenou hřívou a samozřejmě se dává s mladými i věkem značně pokročilými příznivci a obdivovatelkami fotografovat, přičemž rozdává desítky autogramů.

Jih je Bomberovým domovem

„Si, si, často se tady za námi v tréninkovém centru staví. Na zápasy chodí, s klubem je v kontaktu. Velký hráč a velká klubová postava,“ má pro druhého nejlepšího střelce světového šampionátu v roce 1990 v Itálii a  krále československého fotbalu z jedenadevadesátého roku jen samé superlativy trenér Gasperini.

„Proto jsem se sem musel vrátit. Moře, sluníčko, pohoda, báječní lidé, kteří nezapomínají ani po čtrnácti letech, co jsem v Janově skončil a odešel hledat štěstí do lisabonského Sportingu. Jsem tady doma. Janov je mým městem, rossoblu mým klubem,“ vyznává ze Tomáš Skuhravý z lásky k Itálii, Kolumbovu městu i FC Janov.

Nějaký čas to zkoušel doma. Na Žižkově ještě jako fotbalista, pak dva roky v Příbrami jako funkcionář, ale stejně ho to táhlo na jih. Nakonec v Janově nezkrotný Bomber zase zakotvil. A zřejmě už natrvalo...

Televize, ale i akademie pro kluky

„Pracuji tady jako skaut pro Janov, pořádáme velký mládežnických turnaj, na který se sjíždějí mančafty z celého světa, mám tady fotbalovou akademii. Pomalu tři sta kluků, jimž se s někdejšími spoluhráči věnuji, do ní dochází. Je příjemné od nich slyšet, jak jim rodiče doma  pouštějí z videokazet góly, který jsem za Janov střílel. A že jich bylo,“ zasní se Tomáš Skuhravý při vzpomínce na nejkrásnější léta své kariéry, kdy mu byl tehdejší prezident klubu Spinelli snášel modré z nebe, jen aby ho v Janově udržel. Rychlá auta mu kupoval, penězi ho zahrnoval, honosnou rezidenci v Calle Ligure financoval, jen aby Bomber zůstal.

A Skuhravý po celých pět let zůstal, i když ho Leeds United, Olympique Marseille a nakonec i prezident slavného AC Milán Berlusconi hned několikrát lanařil a na tu dobu neuvěřitelných 15 miliónů dolarů za něho nabízel. Janovskému klubu se svým věrným druhem v útoku, maličkým Uruguaycem Carlosem Aguilerou, pomohl čtvrté místo v lize vystřílet, až do semifinále Poháru UEFA, jenž byl předchůdcem dnešní Evropské ligy, se s ním v roce 1992 dostal.

„Báječný úspěch, jímž žilo celé město i Ligurie. Snad se ta slavná léta zase vracejí, i když po třetím ligovém kole je na vynášení soudů moc brzy. Janov však třikrát vyhrál, po dvaatřiceti letech zase vedeme tabulku, hrajeme výborně a celé město se vznáší na vlnách obrovské fotbalové euforie. Však Slavia uvidí,“ netají československý internacionál Tomáš Skuhravý, komu patří jeho srdce. Ostatně, ani v televizních debatách o fotbale, k nimž usedá v televizním studiu třikrát do týdne, svou náklonnost neskrývá.

Varování určené Slavii

K Janovu, samozřejmě. I proto se italští žurnalisté vehementně zajímali, kolik rad a informací Skuhravý z nedávné návštěvy v Praze trenérovi Gasperinimu přivezl a zda byl Janovu prospěšnější, než Jarolímův syn Lukáš hrající za Sienu slavistickému kouči.

„Já informace od Lukáše posbíral, ale nevím, nakolik zná Skuhravý naše současné mužstvo. Ale že bude fandit Janovu, to mně je jasné,“ krčil rameny trenér Pražanů, zatímco jeho italský kolega se z odpovědi raději taktně vykroutil. „Slavia je favoritem, protože při losování skupiny figurovala ve třetím koši, zatímco my až ve čtvrtém,“ pravil vyhýbavě.

„Ba ne, rossoblu jsou favoritem. A velkým. Slavia se bude muset hodně držet, aby na Stadio Luigi Ferrarise obstála a nedostala příděl,“ varoval Pražany čtyřiačtyřicetiletý Tomáš Skuhravý před zápasem, na němž samozřejmě nemohl chybět.

Reklama

Související témata: