Hlavní obsah

Pražskou Slavii čeká premiéra v janovském pekle

Zdeněk Pavlis (Janov)Sport.cz

Určitě by si na úvod Evropské ligy přál příjemnějšího soupeře než jakým je FC Janov, ale na vybranou nemá. „S tím nic nenadělám, takže proč spekulovat?!“ krčil rameny trenér fotbalové Slavie Karel Jarolím před večerním zahajovacím duelem proti vedoucímu týmu italské Serie A. Na Pražany čeká prostě peklo, neboť současný Janov patří do kategorie soupeřů kalibru londýnského Arsenalu, na něž nemají právě příjemné vzpomínky.

Foto: Italo Banchero, ČTK/AP

Fotbalista FC Janov Giandomenico Mesto (druhý zprava) oslavuje se spoluhráči gól v utkání proti Neapoli.

Článek

Slavia bude na stadiónu Luigiho Ferrarise outsiderem, o tom není pochyb. „Jenže jít do zápasu s přehnaným respektem, to by znamenalo začátek našeho konce. Právě úvod utkání musíme ustát,“ varoval Jarolím.

„Už jsme se přece utkali a vypořádali s celou řadou kvalitních soupeřů,“ apeloval na svůj tým, v němž citelně chybí zraněný Vlček, Jaroslav a Milan Černí, stejně jako třeba Hubáček. „Komplikace to jsou, ale musíme se s nimi vypořádat,“ snažil se kouč Pražanů zachovávat nadhled, i když z takového počtu absencí měl určitě hlavu bolavou.

Jarolím se slovům kolegy usmíval

Tvrzení jeho kolegy na lavičce Janova Gian Piera Gasperiniho, že domácí rozhodně favoritem nejsou, neboť byli do skupiny losováni až ze čtvrtého koše, zatímco Slavia ze třetího, mu náladu moc nespravilo.

„Tak to bych byl moc rád, kdybychom roli favorita potvrdili a uhráli dobrý výsledek. Jenže Janov hraje ve výborné formě,“ odvětil Jarolím s trochu nuceným úsměvem ve tváři. „Italská liga patří mezi nejlepší na světě a to, že ji Janov se svým mladým, ale velice dobrým týmem vede, vypovídá o všem. O to víc se na vzájemný zápas těšíme,“ doplňoval trenéra plynnou italštinou slávistický záložník Belaid, který přišel do Prahy z milánského Interu. „Jednou bych se tam chtěl vrátit,“ ujišťoval před zápasem s Janovem italský fotbalový národ.

Krajčík varoval před publikem

Právě v utkání s Janovem by na sebe mohl upozornit. Jeho spoluhráči zrovna tak, i když všichni vědí, jak to v bouřlivém prostředí budou mít těžké. „Celý Janov prožívá obrovskou euforii a diváci proto poženou své mužstvo za výhrou. Musíme se připravit i na bouřlivé prostředí, neboť na stadiónu postaveném v anglickém stylu dýchají diváci hráčům na záda,“ upozorňoval spoluhráče Matej Krajčík, který si během krátkého jarního působení v Reggině proti Janovu zahrál.

Nebezpečný je hlavně variabilita Janova

„Nesmíme dát soupeři prostor, musíme startovat rychle na balón a hrát kompaktně jako tým. Domácí praktikují skutečně hodně variabilní fotbal, při němž dochází k výměně míst a prolínání jednotlivých řad, což má mužstvo dokonale zažité.  Právě v tom je Janov hodně nebezpečný. V neustálém pohybu, startu na míč a patřičné agresivitě zrovna tak,“ varoval i Jarolím hráče před tím, co je čeká.

Domácí kouč bere pouze výhru

„Samozřejmě že chceme vyhrát. Do italské ligy jsme vstoupili tak dobře, že jsem to sám nečekal, teď je naším hlavním cílem stejně dobře vstoupit do Evropské ligy, v níž se chceme ukázat v co nejlepším světle. Už proto, že se na evropskou scénu vracíme po hodně dlouhé době,“ netajil kouč Janova Gasperini, že nic jiného než výhru večer v duelu se Slavií nebere.

A to i navzdory tomu, že i jemu budou chybět dva hráči základní sestavy - zraněný chorvatský reprezentant Jurič a distancovaný Biava. „Jsou to sice velice důležití hráči, ale Janov v minulosti dokázal, že i bez nich umí hrát dobře,“ zůstal nad věcí domácí trenér.

Úvodní zápas Evropské ligy mezi Janovem a Slavií začíná od 19 h, řídí ho portugalský sudí Manuel De Sousa, průběh střetnutí můžete sledovat v on-line reportáži na Sport.cz i na obrazovkách ČT4.

Předpokládané sestavy
Janov: Amelia - Bocchetti, Moretti, Papastopulos - Rossi, Milanetto, Zapater, Criscito - Mesto, Floccari (Crespo), Palacio.
Slavia: Vaniak - Krajčík, Suchý, Vomáčka, Čelůstka - Vasiljevič, Belaid, Volešák, Ragued, Hloušek - Šenkeřík.

Reklama

Související témata: