Hlavní obsah

Sparta se proti Eindhovenu pokusí zlomit prokletí pohárových premiér

PRAHA

Snad aby se na statistiky raději ani nedívali. Od té doby, co byla v evropských pohárech zavedena fáze ve skupinách, zažili fotbalisté Sparty rovných deset premiér. A ani jednou nevyhráli! Přestože nastoupili sedmkrát doma, jen čtyřikrát remizovali a šestkrát prohráli. Před prvním duelem Evropské ligy s Eindhovenem tedy mají výzvu jako hrom.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Fotbalisté Sparty se radují spolu s maskotem z postupu do skupinové fáze Evropské ligy přes Maribor.

Článek

Je na čase zlomit prokletí úvodních zápasů. A premiéra Evropské ligy, která je inovovaným nástupcem Poháru UEFA, je k tomu pro Letenské ideální příležitostí. Sparta může být relativně v pohodě, v nové sezóně zatím prohrála jediný zápas - odvetu předkola Ligy mistrů na hřišti Panathinaikosu Atény. Ovšem bilance Eindhovenu je ještě lepší. Čtvrteční soupeř Pražanů zatím na podzim neprohrál ani jednou!

„Nikdy by mě nenapadlo, že se jako trenér jednou postavím Eindhovenu, kde jsem prožil krásné roky jako hráč. Teď ale vedu Spartu a rozhodně s ní chci v obou zápasech uspět. Přitom jsem si ale dobře vědom nesmírné síly našeho soupeře. PSV je v posledních utkáních v dobré formě, ustálila se jim základní sestava. Eindhoven je mimořádně nebezpečný v útoku, dává hodně branek,“ uvědomuje si trenér Jozef Chovanec, pro něhož má zápas obzvlášť pikantní příchuť.

Premiéry Sparty ve skupinové fázi evropských pohárů
1991LMBarcelona–Sparta 3:2nepostoupila
1997LMSparta–Parma 0:0nepostoupila
1999LMSparta–Bordeaux 0:0postoupila
2000LMSparta–Arsenal 0:1nepostoupila
2001LMBayern–Sparta 0:0postoupila
2003LMSparta–Chelsea 0:1postoupila
2004LMFenerbahce–Sparta 1:0nepostoupila
2005LMSparta–Ajax 1:1nepostoupila
2006UEFASparta–Espaňol 0:2nepostoupila
2007UEFASparta–FC Curych 1:2nepostoupila

Rutten vidí v Praze dva favority

Eindhoven je favoritem skupiny K, v níž hrají ještě FC Kodaň a  Kluž. Před úvodním duelem v Praze se však Holanďané drží raději při zemi. „Uznávám, že PSV je favoritem v každém utkání nizozemské ligy. V Praze to však vidím tak, že favoritem budou oba soupeři,“ prohlásil před středečním tréninkem diplomaticky kouč Fred Rutten. „Sparta je směsí zkušenosti a mládí, což je pro soupeře vždy nebezpečné,“ dodal.

Eindhoven dorazil do Prahy bez zraněného špílmachra Affelaye, zkušených hráčů však má v kádru stále dost. „Když se řekne Sparta, vybaví se mi dobře organizovaný tým, který dává soupeři málo příležitostí skórovat. Jméno soupeře má po Evropě dobrý zvuk, klub se pyšní bohatou historií a je třeba s ním vždycky počítat a dát si na něj pozor,“ přizvukoval trenérovi také reprezentační obránce André Ooijer.

Letenští chtějí hrát jako doma proti Panathinaikosu

Pražané si uvědomují, že ofenzívně laděného soupeře budou muset přestřílet. „Musíme se snažit neustále hrát, pasivní bránění nám nemůže pomoci. Viděli jsme to v minulých pohárových utkáních. S Panathinaikosem jsme doma hráli hodně aktivně a dařilo se nám. Ve chvíli, kdy jsme se stáhli, začaly problémy a protivník nás zatlačil. A to by se nám proti Eindhovenu mohlo velice vymstít,“ upozorňuje Chovanec a dává mužstvu za vzor nedávný vydařený duel.

Podle předprodeje vstupenek by zápas mohlo sledovat až 17 000 diváků. Také Letná zažije novinku, kterou v Evropské lize bude nasazení dvou brankových rozhodčích.

Sparta Praha - PSV Eindhoven
Čtvrtek od 21:05, rozhodčí McDonald (Skotsko), přímý přenos vysílá ČT4.
Předpokládané sestavy - Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Hoheneder - Žofčák, Vacek, Kovba, Zeman - Wilfried, Kadlec.
Eindhoven: Isaksson - Pieters, Oojier, Simons - Engelaar, Toivonen, Dzsudzsak, Manolev - Lazovič, Koevermans, Bakkal.

Reklama

Související témata: