Hlavní obsah

Experiment na prd, zlobili se Letenští i na brankového asistenta

PRAHA/JANOV
Aktualizováno

Udělali z nich pokusné králíky. Ze slávistů i sparťanů, neboť právě v jejich úvodních duelech v Evropské lize zkoušela UEFA novinku s brankovými sudími. Nebo spíše asistenty, jak šéf evropského fotbalu Michel Platini svůj experiment nazývá. V Janově soudcovalo duel italského lídra se Slavií hned pět portugalských rozhodčích a šestý pomocník k tomu, na Letné pak stejný počet skotských arbitrů.

Foto: Nigel Roddis, Reuters

Brankový asistent bedlivě sleduje souboj v šestnáctce při utkání Evertonu s AEK Atény.

Článek

Na Spartě se experiment moc neosvědčil. Alespoň Chovancovi svěřenci k němu měli po gólů inkasovaném od Eindhovenu v nastavení z penalty krajní výhrady. „Ta penalta byla vymyšlená. Nikdo nevěděl, za co ji Wilfriedovi odpískali,“ kroutil hlavou záložník Martin Zeman. Nejen on se rozčiloval, k čemu tedy asistent za brankou byl. „Jestli to faul nebyl, pak si člověk říká, že tam je ten brankový na prd,“ zlobil se obránce Roman Hubník.

Mají hlásit všechno, co vidí

Pravomoci brankových sudí jsou přitom velké. Mají hlídat všechno, včetně sporných zákroků. Přes komunikační zařízení pak hlásí hlavnímu, co vidí. Když Sparta zahrávala standardku v blízkosti branky Eindhovenu, asistent na protější straně vlezl až do rohu Blažkovy šestnáctky a sledoval vzdálené dění.

Po odpískání penalty tedy Letenští protestovali jak u hlavního, tak u brankového rozhodčího. „Nevím přesně, jestli mu něco poradil.  Nevšiml jsem si, od koho vzešel pokyn odpískat penaltu,“ mávl rukou Hubník.

Jasno o verdiktu si Pražané udělali až po zápase od delegáta. „Podle lidí z UEFA brankový do této situace nezasáhl. Do svých rukou to vzal hlavní rozhodčí,“ trpce dodal trenér Jozef Chovanec.

Možná že i v Janově úřadovali...

Ani slávisté ovšem neví, jak se na experiment dívat. „Měli by hlídat prostor v šestnáctce i kolem ní, takže nevím, zda právě brankový asistent dával signál hlavnímu, aby odpískal hned v úvodu zápasu faul, po němž jsme inkasovali první gól,“ meditoval po utkání v Janově kouč Pražanů Karel Jarolím.

„Skutečně reagoval se zpožděním, takže nikdo nevěděl, co píská a co se děje. Rozhodčí měli píšťalky i vysílačky, ale jak se domlouvali, to opravdu nevím, protože jsem byl v neustálé permanenci,“ potvrzoval trenérova slova i brankář Martin Vaniak, který měl k brankovým asistentům nejblíž. „Nestáli jenom za brankou, ale vbíhali i do šestnáctky. Při našich útocích stál „můj“ asistent dokonce až na hranici velkého vápna. Nezvyklé, ale nevadil mi,“ přiznával.

„A pak zápas přinesl ještě jeden moment, při němž mohl brankový asistent reagovat... Po našem rohu se jeden z domácích hráčů chytil za hlavu, protože podle mého hrál rukou. Ani hlavní sudí, ani asistent ovšem nepískli, takže se musím podívat důkladně na video, abych jim nekřivdil,“ povšiml si Jarolím další situace, při níž mohl brankový asistent vstoupit do hry.

Instruktáž sice dostali, ale...

„Instruktáž od delegáta a hlavního sudího o roli, úkolech a právech brankových asistentů jsme sice před zápasem dostali, ale jak by si třeba ve sporném momentě počínali, to opravdu nevím. Možná, že asistent má dokonce při penaltové situaci ve vápně právo písknout do píšťalky,“ krčil rameny brankář Vaniak.

Ani trenér Janova Gian Piero Gasperini nebyl v tomto směru moudřejší. „Je to jedna ze šesti novinek, s nímž evropský fotbal letos přichází. Lidský faktor je ve fotbale tím nejdůležitějším, takže experiment je takovou maturitou fotbalu. Až čas ale ukáže, nakolik přínosnou.“

Až čas zřejmě ukáže

„Podle mého si UEFA netroufla zkoušet experiment s brankovými sudími v Lize mistrů, proto zvolili naši soutěž. Trochu jsme se toho báli, proto jsme si před zápasem říkali, že nesmíme v šestnáctce udělat nějakou hloupost. Přistrčit soupeře, přidržet ho, neboť sudí navíc má na starosti jen velké vápno, kde dochází ke spoustě kontaktů a soubojů,“ přiznával slávistický útočník Zdeněk Šenkeřík, že je trenér na experiment připravoval.

„Možná bude novinka fotbalu ku prospěchu, možná mu pomůže, neboť se bude pískat víc faulů v šestnátce, které hlavní vidět nemusí. Mám ale obavy, aby brankoví sudí neměli pocit, že jsou na hřišti potřebnější než hlavní rozhodčí a nebyli aktivní až moc.“

Reklama