Hlavní obsah

Spartu čeká v Kodani dánský doktor Jekyll a pan Hyde

KODAŇ

Kdo ze soupeřů je na tom lépe? Na to je před čtvrtečním duelem fotbalové Evropské ligy mezi FC Kodaň a Spartou Praha těžká odpověď. Začátek sezóny je totiž v jejich podání téměř shodný. Oba týmy ztroskotaly v kvalifikaci Ligy mistrů, v domácí soutěži zaspaly start a v premiéře Evropské ligy nedokázaly ve skupině K vyhrát. Otázka tak možná stojí, kdo je na tom hůř...

Foto: Sport.cz

Zdeněk Pospěch (uprostřed) po jednom ze dvou gólů, které v dresu FC Kodaň vstřelil do sítě Randers.

Článek

Žádné velké plesání nenastalo, to hlavní se však dánskému šampiónovi podařilo. Fotbalisté FC Kodaň v nedělní generálce na souboj se Spartou vyhráli. V Aalborgu sice prohráli poločas 0:1, v závěru však díky dvěma trefám záložníka Hutchinsona skóre otočili. Norský kouč Stale Solbakken nasadil tuto sestavu: Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Kvist, Kristensen (46. Vingaard), Hutchinson, Grönkjaer - Ailton (46. N‘Doye), Santin (83. Delaney).

„Poločas jsme byli černí, druhý zase bílí, jako doktor Jekyll a pan Hyde. Na začátku jsme nedodrželi nic z toho, s čím jsme do utkání šli. A o přestávce jsme museli být moc a moc rádi, že jsme neprohrávali mnohem víc,“ kroutil hlavou záložník William Kvist.

Vyřazení z Ligy mistrů pořád bolí

Obhájce titulu jako by se přece jen zvedal. Po 10. kole dánské ligy se dostal již na třetí místo v tabulce a ztrácí tři body na vedoucí Odense. Doteď se však nevyrovnal s vyřazením z Ligy mistrů, kde mu vystavila stop Nikósie.

„Pár týdnů už uběhlo, ale pořád to máme všichni před sebou. Měli jsme soupeře, přes kterého jsme přejít měli. Peníze z Ligy mistrů by byly pro klub nesmírně důležité. Všichni cítíme, že je to špatně. Takovou šanci postoupit už možná nikdy mít nebudeme,“ líčí atmosféru český legionář Zdeněk Pospěch, který v Kodani válčí spolu s krajanem Liborem Sionkem.

Vyřazení bylo o to bolestnější, že dánský mistr na kyperského soupeře měl. Výhra 1:0 z domácího utkání, kterou vystřelil právě Pospěch, však nestačila, na Kypru jeho tým prohrál 1:3. „Trvám na tom, že jsme lepší tým než Apoel. Ale jak to tak ve fotbale chodí, Ligu mistrů hrají oni a ne my. Je to opravdu velmi frustrující. Při vší úctě - kdo není schopen vyřadit Kypřany, nepatří do Ligy mistrů,“ nebral si servítky velezkušený dánský reprezentant Jesper Gronkjaer.

Doba hájení končí, varuje sparťany Chovanec

Příběh Sparty je hodně podobný. „Vyřazení z Ligy mistrů, to je velká rána pro každý tým. Jde pak především o to, za jak dlouho se z toho dokáže vzpamatovat,“ pokyvuje hlavou letenský kouč Jozef Chovanec.

Pražané však šli do kvalifikace nenasazení, takže tak velké naděje jako Kodaň si dělat nemohli. „Věděli jsme, že Panathinaikos je jasný favorit. Pro nás to byla velká zkušenost, které si vážíme. Doufáme, že kluky obohatí,“ věří trenér Sparty.

O získání zkušeností mu jde také v Evropské lize. „Zkušení jsou jen Blažek a Řepka, což je na hřišti také vidět. Mladším se však krátí čas, aby nebyli pořád jen talenty. Doba hájení končí,“ naznačuje Chovanec, že i na evropské scéně by už rád viděl u svých hochů pokroky.

Ve čtvrtek bude hodně záležet na tom, zda Pražané narazí v Kodani na doktora Jekylla, nebo na pana Hydea...

Reklama

Související témata: