Hlavní obsah

Sparťané, pozor, Gronkjaerovi raději led za trenky neházejte

KODAŇ

Největší hvězda FC Kodaň? Rychlonožka Jesper Gronkjaer. Fotbalista, který pílí po křídle buď ze zálohy, nebo v útoku, má pestrou kariéru. Dvaatřicetiletý cestovatel kopal v Nizozemsku, Anglii, Španělsku i Německu a před třemi lety se vrátil do Dánska. Mazák, který už čtyřikrát nastoupil proti české reprezentaci, vyrukuje ve čtvrtek v Evropské lize také proti Spartě.

Foto: Arben Celi, Reuters

Jesper Gronkjaer (vpravo) během reprezentačního srazu s dalším mazákem Jonem Dahlem Tomassonem.

Článek

Narodil se v Grónsku a po profesionálních začátcích v Aalborgu se vydal sbírat samá zajímavá angažmá. Nejdřív si to Jesper Gronkjaer namířil do Ajaxu Amsterdam, kde se stal fotbalistou roku. To mu pomohlo ke smlouvě s londýnskou Chelsea, což byl jeden z největších kontraktů v historii dánského fotbalu. Blues pomohl do Ligy mistrů, další zastávka v Birminghamu však byla jen krátká, stejně jako v Atlétiku Madrid. Pak to ještě zkusil u Trapattoniho ve Stuttgartu, ale po osmi letech se raději vrátil do Dánska a v létě 2006 se upsal FC Kodaň.

Porval se jako ve školce

Tou dobou už měl dávno za sebou také svůj slavný skandál. V přípravě na mistrovství světa 2002 se Gronkjaer v tréninkovém táboře dánské reprezentace porval s vyhlášeným tvrďákem Stigem Töftingem. Jejich kontroverzi ukončili až funkcionáři dánského svazu.

Všechno začalo nevinným šprýmem. Töfting a jeho spoluhráč ze zálohy Thomas Gravesen stříkali po Gronkjaerovi vodu a pak mu nasypali za trenýrky led. Oběť jejich legrácek si ale poranila obočí a smích šel najednou stranou. Gronkjaer se nechal ošetřit, pak napochodoval k Töftingovi a chvíli se s ním dohadoval. Od slov přešel rychle k činům a začal se s ním rvát. „Potřebují dohled jako v mateřské školce,“ prohlásil tehdy funkcionář dánského svazu Jim Stjerne-Hansen, který pomáhal hráče zklidnit. „Takové věci se někdy stávají, ale hned se na ně zapomíná.“

Častý soupeř české reprezentace

Proti Spartě mohl Gronkjaer nastoupit již za Chelsea, ani v jednom vzájemném duelu Ligy mistrů v sezóně 2003/04 však nehrál. Zato s reprezentací se již čtyřikrát utkal s Čechy, na EURO 2000 i 2004 a v obou duelech kvalifikace MS 2002.

Jeho kariéru často brzdila zranění. Nejhorší byla infekce po operaci kolena v létě 2008. K fotbalu se mohl zase vrátit až letos v lednu. Někdy jen střídá, ale v neděli ho trenér Solbakken při vítězném ligovém utkání v Aalborgu znovu nasadil do základní sestavy.

Letenští se tak mohou těšit na hráče s velkým jménem. Ale pozor, led za trenky mu raději neházejte...

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články