Hlavní obsah

Jsem nervózní. A mám k tomu důvod, netajil před cestou do Kodaně Chovanec

PRAHA

Nic jednoduchého je v Dánsku nečeká, to letenský trenér Jozef Chovanec při středečním odletu ke druhému zápasu základní skupiny Evropské ligy moc dobře věděl. Kodaň se do vysněné Champions League nedostala, první zápas Evropské ligy v Kluži navíc prohrála, takže proti Spartě už konečně musí zabrat. „Těžké utkání,“ glosoval Chovanec lakonicky ještě na ruzyňském letišti čtvrteční večerní duel.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec před cestou do Kodaně nervozitu netajil.

Článek

Dosáhnout v Dánsku na body, o které Pražané přišli v úvodním střetnutí s Eindhovenem v nastaveném čase hodně přísnou penaltou, to je sen a také cíl všech letenských hráčů. Moc dobře si uvědomují, že od výsledku dosaženého ve čtvrtek večer v kodaňském Stadium Parken, se může další situace ve skupině odvíjet. Postupové ambice jejich týmu zrovna tak.

„Ale že by šlo o klíčové střetnutí celé skupiny? V žádném případě. Jsme teprve na samém začátku, budeme hrát teprve druhý zápas, takže na podobné spekulace je moc brzy,“ odmítal trenér Chovanec názor, že by se už v Kodani mělo rozhodovat, zda se jeho mužstvo dostane do dalších kol Evropské ligy.

Čekají nás urostlí atleti, ví své trenér

Po bodovém importu z Dánska však touží i on, to se ví. „Budeme to ale mít těžké, což nám poslední ligové zápasy Kodaně znovu potvrdily. Narazíme na zkonsolidované mužstvo poskládané z urostlých a atleticky dobře připravených fotbalistů, jež vyznává kolektivní pojetí a sází na agresivní styl. Má ve svém středu dva české hráče, přičemž Pospěch nastupuje pravidelně a hraje dobře,“ glosoval letenský kouč momentální výkonnost a herní projev dánského protivníka.

Moudra se vymyslet nedají

Pochopitelně že už v Praze dumal nad taktikou a receptem, jak se vypořádat se čtvrtečním soupeřem. „Žádná moudra se vymyslet nedají, protože stále platí osvědčený recept - počínat si aktivně, nedopustit, aby se naše obrana dostala pod tlak, směrem dopředu soupeře přečíslovat a do koncovky se zapojovat ve větším počtu. A samozřejmě vstřelit branku,“ vypočítával Chovanec, co během přípravy na zápas bude svým svěřencům zdůrazňovat. Problém je ovšem v tom, že se střelbou a zmiňovanou koncovkou má jeho mužstvo v posledních týdnech neskonalé problémy. V posledním ligovém duelu proti Plzni vyšlo naprázdno, předtím v Brně dalo gól jen jeden.

Snad evropské kouzlo bude působit

„Výkony našich útočníků byly zaviněny i tím, že nebyli stoprocentně fit,“ omlouval trenér bídnou střeleckou potenci svých hráčů. „A navíc - na evropské pohárové scéně branky dáváme, což jsme proti Panathinaikosu, Mariboru i třeba Eindhovenu dokázali,“ utěšoval se, že Kodani se jeho tým rozpomene na zmiňované zápasy.

„Na evropské scéně je to opravdu jiné, tam soupeři nebrání, jako protivníci v naší lize, ale naopak chtějí hrát fotbal, což nám vyhovuje,“ přitakával mladík Kamil Vacek.

Zranění představují komplikaci

Chovanec přesto odlétal do Kodaně s jistými chmurami ve tváři, protože před čtvrtečním duelem má zdravotní stav jeho hráčů k ideálu pořád daleko. A to přesto, že Juraj Kucka a Manuel Pamič zranění v sobotním ligovém střetnutí s Plzní zřejmě nastoupí.

„Nejde jen o ně, ale třeba i o Zemana, který je s dvacítkou na světovém šampionátu v Egyptě. Jakmile ze základní sestavy vypadnou dva tři hráči, máme zákonitě problémy. Komplikuje to život mně i Spartěm takže jsem z toho zákonitě nervózní,“ přiznával letenský trenér, než se svým týmem zamířil do Dánska.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen