Hlavní obsah

Krotká Sparta si v Kodani na nic netroufla, postup se jí po porážce vzdaluje

Pavel Dosadil (Kodaň)Sport.cz

S takovými výkony mohou na postup ze skupiny zapomenout. Fotbalisté Sparty nedokázali v Evropské lize navázat na nadějný úvodní duel s Eindhovenem a na hřišti Parken Stadionu podlehli FC Kodaň 0:1. Ačkoliv soupeř nedisponuje v nové sezóně dobrou formou ani pohodou, Pražanům to nebylo nic platné a po lacino inkasovaném gólu snadno upadli do herní beznaděje, v níž setrvali až do konce utkání.

Foto: Yiorgos Karahalis , Reuters

Sparťan Luboš Kalouda se chytá za hlavu.

Článek

Letenští uschopnili marody Žofčáka i Pamiče, jen místo náhradníka Wilfrieda se do útoku vedle Holendy postavil Rus Prudnikov. V sestavě domácích podle očekávání nechyběl exsparťanský obránce Pospěch, záložník Sionko usedl aspoň na lavičku.

Sparta začala aktivněji, pozor si však musela hned zkraje dávat na rychlého N’Doye a Řepku brzy pozlobil také krajan Pospěch. První šance přišla v 11. minutě, Prudnikov přiťukl míč Holendovi a jeho prudkou střelu vyrazil brankář Wiland na roh. Další minuty ukázaly, že oba soupeři hodně spoléhají na standardní situace. Pražané propadli při rohu a měli velké štěstí, že úplně volný Brazilec Santin minul. Sami pak mohli skórovat po přímém kopu, ale Holenda ani Prudnikov na míč nedosáhli. Řepkova hlavička po rohu zase nebyla dost prudká.

Vedení zadarmo

A pak dostala Sparta gól. Dlouhý centr spadl mezi letenské stopery, N’Doye běžel ve 25. minutě sám na Blažka a v klidu ho prostřelil. Kodaň se tak ujala vedení, aniž by musela něco předvést. V obraně hodně děraví domácí si říkali o malér, ale mátožná Sparta toho nedokázala využít.

Trenér Chovanec poslal do druhého poločasu Střeštíka místo Žofčáka a brzy po přestávce nasadil také Wilfrieda. Žádnou naději to však nepřineslo. Pražané hráli prakticky bez zálohy, míče do útoku jen nakopávali bez toho, aby útočníky někdo doplňoval. Jak s takovým pojetím chtějí na evropské scéně uspět, bůh ví... Příjemnějšího protivníka než Kodaň by Letenští v Evropské lize těžko hledali, ale přitom jako by se ani neodvážili o něco se na její půdě pokusit.

S jedním získaným bodem po dvou odehraných kolech si Sparta velké postupové ambice dělat nemůže. Její utrpení mohl podtrhnout střídající Ailton, ale minul. V nastaveném čase pak měl šanci Wilfried, střídající Kadlec dostal k dispozici dokonce tutovku, do které ho vyslal Prudnikov, ale vyrovnat si Sparta snad ani nezasloužila.

FC Kodaň - Sparta Praha 1:0 (1:0)
Branka: 25. N‘Doye. Rozhodčí: Kaasik - Leevand, Reinvald (Estonsko). ŽK: Kušnír. Diváci: 15 043.
FC Kodaň: Wiland - Pospěch, Larsson, Antonsson, Wendt - Vingaard (86. Norregaard), Kvist, Hutchinson, Gronkjaer - Santin (67. Ailton), N‘Doye.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Žofčák (46. Střeštík), Vacek, Hušek (80. Kadlec), Kalouda - Prudnikov, Holenda (55. Wilfried).

Reklama

Související témata: