Hlavní obsah

Sparta nadějný vstup nepotvrdila, v Kodani dostala před derby další ránu

Pavel Dosadil (Kodaň)Sport.cz

Těšili se na Evropskou ligu a v premiéře proti Eindhovenu sehráli dobrou partii. Od té doby však fotbalisté Sparty strádají. V Brně po vlažném výkonu zachraňovali remízu, ani doma s Plzní se na víc nezmohli. Ve čtvrtek pak v Kodani prohráli s průměrným soupeřem po výkonu, který nesnese absolutně žádná, byť jen základní měřítka.

Foto: Milan Malíček, Právo

Kouč pražské Sparty Jozef Chovanec (druhý zleva) udílí pokyny kapitánovi Tomáši Řepkovi.

Článek

Posilovat je může jen rivalův výprask 1:5 od Lille. Kdyby se měli dívat pouze na sebe, pomalu aby se před pondělním derby na Slavii začali bát. Zatímco na začátku sezóny měli fotbalisté Sparty alespoň na pohárové scéně dobré záblesky, v posledních zápasech jsou čím dál tím horší. Těžko se mohou divit, že nedávají góly, když produkují fotbal, k němuž jako by vůbec nepotřebovali záložní řadu. Do útoku se dostávají dlouhými nákopy, jinak nic nevykombinují, nic nevymyslí...

„Vidím problém v kombinaci, v kombinační složce. Tam jsme zaostávali, na evropské scéně je to přitom nutnost,“ uvědomoval si trenér Jozef Chovanec. Jeho tým byl v Kodani v podstatě neškodný. „Nebyla tam podpora ze zálohy, ofenzivní záložník za devadesát minut nevystřelí, nepřipraví šanci pro útočníky. Krajní záložníci se nedostali do hry, Střeštík ve druhém poločase vůbec nic. Také od krajních obránců byla podpora minimální, přitom pro aktivní hru je to nutnost,“ opakoval kouč stále dokola.

Derby jako šance na rehabilitaci

Před derby zkrátka musejí na Letné vyhlásit stav ohrožení. „Po dvou nevydařených zápasech v lize bylo důležité v Kodani uspět. Jenže znovu to nebylo ono,“ krčil rameny záložník Kamil Vacek. Mužstvo teď bude doufat, že ho derby zmobilizuje. „Musíme se koukat hlavně na sebe, ne na jméno soupeře. Na nás záleží... Snad se to v derby zlomí, když se nám teď nedaří,“ dodával Vacek prosebně.

„Derby by nám opravdu pomoci mělo. Tím spíš, že by hráči měli automaticky chtít napravit výkon z Kodaně. S psychikou by to nemělo mít nic společného,“ zdůrazňoval zklamaný Chovanec v útrobách Parken Stadionu.

„Bude to těžké, ale nějaká pozitiva se snad najdou a od těch se musíme v derby odrazit. Třeba od toho, že ve druhém poločase jsme si přece jen nějaké šance vytvořili. Musíme však být víc odvážní. Hrajeme přece za Spartu, takže si musíme víc dovolit, aby to bylo hodné jména klubu,“ poukázal záložník Luboš Kalouda.

Právě sebevědomí může být v derby klíčové. Kdo dříve zaplaší škaredý pohárový čtvrtek, vyhraje...

Reklama

Související témata: