Hlavní obsah

Kalouda po bídě v Kodani: Musíme soupeřům nahánět strach

KODAŇ

Na kraji záložní řady měl nejen bránit výpadům kodaňských nájezdníků, ale hlavně podporovat v minulých zápasech mdlou ofenzivu Pražanů. Nakonec výkon záložní řady duel FC Kodaň s pražskou Spartou rozhodl. „V tomhle měřítku jsme byli slabší, předčili nás,“ uznal Luboš Kalouda, jehož výkon byl rozpačitý.

Foto: Jan Sokol, ČTK

Luboš Kalouda na tréninku fotbalistů Sparty.

Článek

Začal na levé straně, ještě v průběhu prvního poločasu si pozici prohodil se Žofčákem a přesunul se na pravý kraj středové řady pražského týmu. V létě přišel na Letnou jako velká posila z CSKA Moskva. V Kodani měl příležitost poměřit se s jiným bývalým borcem klubu patřícího k evropské elitě, Jesperem Grönkjearem majícím zkušenosti z Chelsea.

Moc lichotivě pro českého borce tohle srovnání nevyznělo. Zatímco dánský záložník ostrými výpady neustále narušoval celistvost obranného bloku Sparty, Kalouda se svezl s podprůměrným výkonem celého týmu. Kazil přihrávky, bál se vzít odpovědnost na sebe. Nijak tím však nezaostával za ostatními. Ani jeho spoluhráči neprojevili více odvahy. „Krajní záložníci se vůbec nedostali do hry, podpora ofenzivy z jejich strany byla minimální,“ zlobil se po utkání Jozef Chovanec, trenér Sparty.

Kalouda se kritice ani nebránil. „Po inkasovaném gólu jsme hráli zle. Dopředu prakticky vůbec. Byli jsme strašně zalezlí. S protihráči jsme neběhali, jejich záloha byla lepší. My jsme k nim pozdě přistupovali,“ sypal si popel na hlavu borec pyšnící se stříbrnou medailí z minulého mistrovství světa hráčů do dvaceti let.

O výsledek se dostatečně nervou

Od vystoupení v Kanadě v létě 2007 ušel velký kus cesty. Z veledůležitého hráče Brna se proměnil v posilu CSKA Moskva, kde se neprosadil, a tak vzal v létě letošního roku zavděk hostováním v pražské Spartě. I na něm bude, aby tým trenéra Chovance vyvedl z nynějšího výsledkového i výkonnostního marasmu.

„Musíme si vyříkat všechny nedostatky a odpíchnout se od plusů,“ říkal nejprve mnohoznačně po fiasku v Kodani. Co přesně měl na mysli? „Je třeba, abychom si všichni více věřili. Hrajeme ze Spartu, která má na evropské úrovni určité jméno, v jehož duchu bychom měli předvádět výkony. Musíme se o výsledek více rvát, aby z nás soupeři měli strach,“ hledal Kalouda cestu ke zlepšení.

Ale proč Sparta nezvolila stejný způsob hry už ve čtvrtečním večeru v Kodani? „Inkasovaný gól nás zlomil. Byli jsme moc zalezlí. S takovým pojetím uspět pochopitelně nemůžeme. Je potřeba se více tlačit do útoku, vytvářet si více šancí, z nichž můžeme skórovat,“ spřádal plány na cestu ke zlepšení Kalouda.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen