Hlavní obsah

Slávisté by proti Valencii brali třináct let starou remízu

Karel FeltPrávo

„Tak to bych bral,“ pravil kouč Slavie Karel Jarolím, když na letišti před cestou do Valencie dostal dotaz, jak by se mu zamlouvala bezbranková remíza Slavie ve Valencii, které tam koncem října 1996 dosáhla ve 2. kole Poháru UEFA. Doma, tehdy ve starém Edenu, červenobílí prohráli 0:1 a byli vyřazeni. Kde však třináct let staré sněhy jsou...

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Slavie Praha Karel Jarolím (vpravo) a Stanislav Vlček

Článek

Mimochodem, tehdy seděl na slávistické lavičce František Cipro a na soupeřově Luis Aragonés, kouč loňských mistrů Evropy. Samozřejmě v kádrech obou týmů už není žádný pamětník. Vladimír Šmicer? Kdepak, ten v té době už oblékal dres Racingu Lens.

Zpátky do reality. Červenobílí se ze studené Prahy těšili do tepla a na zápas s věhlasným soupeřem. „Nemáme co ztratit, vždyť si vezměte jen ofenzivu soupeře. Villa a Silva jsou sice zranění, ale v kádru mají další ostrostřelce a španělské reprezentanty Joaquína a Matu nebo Srba Žigiče a jiné borce schopné vstřelit gól. Rozhodně si nejedeme pro debakl. Ostudy už bylo dost. Ale ta remíza... To by fakt bylo něco,“ pokyvoval hlavou se zasněnýma očima kapitán týmu Marek Suchý.

Na marodce nově i Janda

Trenér Jarolím je v hodně obtížné situaci. Doma musel nechat marody gólmana Denisse Romanovse, Jaroslava i Milana Černého, Vladimíra Šmicra, Vladislava Volešáka, Josefa Kaufmana, Tomáše Pekharta a nově i Petra Jandu. Transferkarta Rudolfa Skácela sice už přišla, do zápasu ho však použít nemůže. Do Španělska vzal devatenáct hráčů.

„Chceme ukázat, že nejsme tak špatní, jak by napovídaly prohry 0:2 v Janově a 1:5 doma s Lille. Věřím, že hráči se poučili. Informace o Valencii máme a víme, v čem je její síla... Prakticky ve všem. Ale každý zápas začíná 0:0. Věřím, že ostudu neuděláme,“ přál si Jarolím. Další debakl v Evropské lize rozhodně odmítl. „Kdybychom takhle uvažovali, tak tam nemusíme jezdit,“ kroutil hlavou.

Dopoledne nechtěl mluvit o sestavě. „Vidíte, kdo letí,“ ukázal směrem k odbavujícím se hráčům. „Celou sestavu budeme řešit po tréninku a třeba až zítra na taktické přípravě. Pokud se ale nestane něco neočekávaného, v brance nastoupí Vaniak,“ řekl na letišti otevřeně.

Slávisté by měli přistát ve Valencii krátce po poledni. Na trávníku stadiónu Mestalla si zatrénují v půl sedmé večer. Zítřejší zápas začíná pod taktovkou belgických sudích v čele s hlavním Sergem Gumiennym ve 21.05 h.

Reklama

Související témata: