Hlavní obsah

Jarolím se síly Valencie nebojí: S Villou nebo bez něho jsou silní

VALENCIE

Do sluncem zalité Valencie přiletěla Slavia ve středu hodinu po poledni. Dvacetistupňové teplo hráči vítali s povděkem. „Je to balzám po té zimě doma,“ liboval si Stanislav Vlček. Na letišti čekal na červenobílou výpravu jeden televizní štáb a několik místních novinářů. Přeci jenom klub z Prahy není takovou atrakcí. Pražané si v podvečer vyzkoušeli trávník stadiónu Mestalla s kapacitou 55 000 míst, kde se bude ve čtvrtek od 21 hodin hrát, ale vyprodáno prý nebude.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Slavie Praha Karel Jarolím (vpravo)

Článek

Také místní média nadcházejícímu duelu nevěnují takovou pozornost. Spíš se řeší sobotní remíza Valencie s Barcelonou a úterní výbuch katalánského velkoklubu v Lize mistrů doma s Kazaní.

„Čeká nás důležité utkání, v němž musíme udělat další povinný krok k postupu. Soupeře rozhodně nepodceníme,“ uvedl na předzápasové tiskové konferenci kouč Valencie Unai Emery. „David Villa už je k dispozici, ale nejsem plně rozhodnutý, že ve čtvrtek nastoupí. Spíš ne nebo na pár minut,“ řekl trenér ke svojí největší hvězdě. Věhlasný kanonýr médiím řekl: „Jsem v pořádku, ale nechám to plně na trenérovi. Máme před sebou spoustu náročných a důležitých utkání. Sílá našeho útoku i beze mne je velká.“

Slávisté mají soupeře dobře zmapovaného a vědí, že hrát zřejmě nebude ani další z marodů David Silva. „To je mrzuté, my jsme se připravovali zrovna na Villu a Silvu... Ale to žertuji... Je to jedno, kdo za Valencii nastoupí. její ofenzivní síla je obrovská a kvalita kádru je tak vysoká, že by byl mezi těmi dvěma a jejich náhradníky tak velký výkonnostní rozdíl,“ přiznal kouč Slavie Karel Jarolím.

Valencie jako první připravila o body Barcelonu

Valencie v sobotu jako první v nové sezóně připravila ve španělské lize o body Barcelonu. Bezbranková remíza byla senzací víkendového kola. „Ten zápas jsem měl možnost vidět. šance měly oba týmy. Máme se na co těšit, protože Valencie hraje rychlý kombinační fotbal. Nesmíme jim dopřát moc volného prostoru,“ pokyvoval hlavou Jarolím.

Nejčastěji diskutovanou otázkou kolem Slavie je post brankáře. Fanoušci se ptají, kdo se postaví ve čtvrtek do branky Slavie... „Pokud se nestane něco nepředvídaného, pak Martin Vaniak. V tomto směru jsem rozhodnutý. Co se týká deseti hráčů v poli, představu mám, ale nechám si všechno projít hlavou a uvidím, jak na tom budou hráči v den zápasu. Je nás devatenáct, moc možností na výběr nemáme. Ke zraněným Černým, Šmicrovi, Pekhartovi, Volešákovi, Kaufmannovi a Romanovsovi přibyl ve středu ráno nemocný Janda. Výběr se hodně zúžil,“ rozluštil pouze brankářský rébus Jarolím.

Slavia má po porážkách 0:2 s Janovem a 1:5 s Lille mizivou šanci na postup. Musí ve Valencii bodovat. „O postupu se teď nechci bavit. Chtěli jsme doma uspět s Lille, což se nepodařilo. Víme, jak silný nás čeká teď soupeř. Budeme chtít uhrát co nejlepší výsledek, neudělat ostudu a uvidíme, co bude dál. Nejlepší by bylo vyhrát, protože prohra naše postupové naděje ne-li definitivně tedy alespoň výrazně srazí k nule. Bral bych i bezbrankovou remízu, kterou tu Slavia vykopala v Poháru UEFA před třinácti roky. V úterní Lize mistrů došlo k několika překvapením. Ta k fotbalu patří. Kdyby se nějaké takové událo ve čtvrtek v náš prospěch, bylo by to hodně příjemné,“ přál si kouč červenobílých.

Nabídl recept k fotbalovému zázraku

„V oblacích ale nelétáme. Hlavně nechceme udělat ostudu. Nemáme co ztratit, ale nepůjdeme do zápasu s ideou, že Valencii přehrajeme. Když ale budeme plnit taktické pokyny, může se stát cokoliv, i když je Valencie nejsilnější tým naší skupiny,“ dodal.

Nabídl také recept, jak by k fotbalovému zázraku mohlo dojít. „Musíme být aktivní v obranné činnosti. Tu musíme zvládnout na jedničku. Nesmíme soupeři dát prostor. Oni to ale s míčem opravdu umí. Hrají v pohybu, mění místa. Bude to velice těžké je ubránit a ještě udělat něco dopředu,“ zdůraznil kouč z Edenu Karel Jarolím.

Zápas začíná ve čtvrtek ve 21.05 hodin (přímo vysílá ČT4) a jako hlavní ho řídí belgický sudí Gumienn.

Týmy by mohly nastoupit v těchto sestavách:
Slavia: Vaniak - Krajčík, Vomáčka, Suchý, Čelůstka (Hubáček) - Ragued, Trapp - Vlček (Grajciar), Belaid, Hloušek - Šenkeřík.
FC Valencia: Sanchez - Del Horno (Dealbert), Navarro, Marchena, Bruno - Miguel, Albelda (Baraja), Banega - Žigič, Mata, Pablo.

Reklama

Související témata: