Hlavní obsah

Sparta jde do boje v Evropské lize! Proti Kluži chce zlomit domácí prokletí

PRAHA

Je to pomalu již dlouhých šest let, kdy se naposledy fotbalisté Sparty radovali z domácího vítězství v základních skupinách evropských pohárů. Toto prokletí mají svěřenci kouče Jozefa Chovance možnost napravit již tento čtvrtek, kdy v Evropské lize hostí rumunskou Kluž. Sparta s jediným bodem na kontě musí bezpodmínečně bodovat, aby si udržela reálné šance na postup.

Článek

Za hodně nešťastný se dá považovat vstup Sparty do premiérového ročníku Evropské ligy. Letenští měli úvodní duel proti PSV Eindhoven velice dobře rozjetý, ovšem proměněná penalta z nastavení je obrala o dva body. V Kodani měl zase naposledy vyrovnávací gól na kopačce sparťanský mladík Václav Kadlec, který ovšem selhal a hosté tak odjeli z Dánska bez bodu.

„Do Ligy mistrů se nám bohužel postoupit nepodařilo. O to větší motivaci máme, abychom uspěli v Evropské lize. Máme se ovšem hodně co učit,“ podíval se pravdě do očí před klíčovým čtvrtečním duelem Chovanec. „Obě předešlá mužstva, se kterými jsme se utkali, a také náš nejbližší soupeř Kluž, jsou daleko zkušenější. My musíme zkušenost postupně nabírat. V útoku máme mladé hráče,“ poukázal na kodaňské Kadlecovo zaváhání Chovanec.

Výhra pro fanoušky

Ani tentokrát na Letné tedy proti domácím nevyběhne jedenáctka fotbalistů, která by byla bez úspěchu. Vždyť ten samý klub, na rozdíl od kteréhokoli českého, loni bojoval o body v Lize mistrů! „Mají opravdu kreativní mužstvo s řadou cizinců. Kádr Kluže je stabilizovaný a v posledních letech se takřka nezměnil. My se ale chceme prezentovat před vlastním publikem v nejlepším světle,“ řekl Chovanec.

A o to ve čtvrtečním podvečeru také půjde. Sparťané totiž svým fanouškům v základní skupině evropských pohárů nabídli vítězství naposledy 9. prosince roku 2003, kdy letenští porazili v Lize mistrů římské Lazio 1:0. Tuto nelichotivou bilanci ale trenér Chovanec příliš komentovat nechtěl.

„Já můžu mluvit jen o zápasech týmu, které teď vedu jako hlavní trenér. Ač jsem i dříve v klubu působil, přímý kontakt jsem na rozdíl od trenérů neměl. Jde o to, že stejně jako my, tak například Slavia budujeme mužstvo. To si bere určitý čas. Samozřejmě bychom si přáli, aby ta etapa byla co nejkratší. Na druhou stranu se Sparta i Slavia dokázala na evropské scéně popasovat s nejedním velkým soupeřem,“ hájil úspěchy pražských „S“ letenský trenér.

Zranění na obou stranách

Chovancovi dává za pravdu i druhý statistický ukazatel, jenž tvrdí, že sparťané v posledních sedmi domácích duelech v evropských pohárech prohráli jen jednou. Nad jejich síly byl v loňském předkole Ligy mistrů řecký Panathinaikos.

To je všechno ovšem jen historie a na zápas proti Kluži nemusí mít žádný vliv. Co ovšem tento duel jistě ovlivní je fakt, že se sparťané musí vyrovnat s velkou marodkou, která je před zápasem postihla. „Kádr je vinou toho velice úzký. Je pravda, že máme mnohé zdravotní problémy a hodně hráčů je na hraně možného odehrání zápasu,“ potvrdil Chovanec, který se však kvůli stejnému problému nemusí obávat kanonýra rumunského celku Jusufa Koného, jenž tedy defenzívu domácích zlobit nebude.

Duel budou rozhodovat ruští sudí. Hlavním arbitrem bude Alexej Nikolajev. Tak jak je v zápasech Evropské ligy zvykem, vedle čárových rozhodčích budou na trávníku přítomni i arbitři u pokutového území obou týmů. Zápas vysílá živě od 19:00 ČT4. On-line reportáž z utkání můžete sledovat na Sport.cz.

Předpokládané sestavy:
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Kalouda, Vacek, Kucka (Kovba), Zeman - Wilfried, Kadlec.
Kluž: Stancioiu - Panin, Muresan, Cabrera, Edimar - Dani, Culio, Peralta, Deac - Nei, Traoré.

Reklama

Související témata: