Hlavní obsah

Gólmanské rošády ve Slavii prý skončily, zatím...

Karel Felt (Valencie)Právo

Laici žasli a odborníci se divili, co kouč Slavie Karel Jarolím prováděl s brankáři. Jednatřicetiletý Lotyš Deniss Romanovs přišel do Edenu z Dinama Bukurešť, aby se stal jedničkou a posadil na lavičku devětatřicetiletého veterána Martina Vaniaka. Jenže zatajil, že má trest od UEFA a nemůže v evropských pohárech čtyřikrát chytat. Došlo tedy na jednadvacetiletého Jana Hanuše. A začala rošáda...

Článek

Jedničkou se stal krátce Vaniak, kterého ale poté, co ho „vyškolil“ mladoboleslavský Mendy, nahradil Hanuš. Bohužel Slavii nepodržel klíčovém duelu s Tiraspolem o Ligu mistrů. Nic moc nepokazil, ale nic také nepřidal. Šup s ním na lavici a mezi tyče šel znovu Vaniak. Jenže ten už také není to, co býval, když přišel do Slavie a pomohl jí do Ligy mistrů a ke dvěma titulům. Jakmile to situace dovolila, nastoupil do branky konečně Romanovs, předpokládaná jednička pro tuto sezónu. V neděli na Kladně se však vážně zranil a potřetí šel v této sezóně do brány Vaniak.

Jarolím: Jedničkou je Romanovs, ale chytat bude Vaniak

Místo brankáře je specifické. Trenéři chtějí mít jasnou jedničku a tu pak podrží i ve slabší chvilce. Ne tak Jarolím. Gólmany točil a točil, že se z toho točila hlava fanouškům i hráčům v kabině, natož pak samotné trojici aktérů. Podle kouče ale točení skončilo. „Ve Valencii bude chytat Vaniak, ale jinak je náhradníkem. Jakmile se uzdraví, půjde do branky Romanvs,“ pravil Karel Jarolím rezolutně. A zřejmě přes to vlak nejede, alespoň zatím. Ve Slavii je totiž možné ledacos.

Rozhodnutí padlo údajně už v pondělí, kdy si Jarolím pozval do kanceláře Vaniaka, kde mu oznámil, že s ním už  jako s jedničkou nepočítá. „Domluvili jsme se, že do konce podzimu bude Deniss Romanovs jedničkou, aby ukázal svoje kvality a případně pokračoval na jaře. Chápu snahu trenéra, že chce, aby Slavia měla gólmana třeba na pět let, což on v jednatřiceti letech stále splňuje. Na mne zbývá role dvojky nebo trojky, což je v podstatě jedno,“ prozradil obsah schůzky Vaniak.

Vaniak chce pověsit kopačky na hřebík

Jako by roky, kdy tým mnohokrát podržel, byla zapomenuta. Inu, nevděk Edenem vládne... „Takhle to vůbec neberu. Já jsem v podstatě do téhle sezóny šel s tím, že jsem připravený na tuhle roli. Moje vize byla taková, aby Slavia měla brankáře s perspektivou a já mu budu krýt záda. Blíží se mi čtyřicítka a rozhodně perspektivní už nejsem. Zdraví už také není nejlepší a vážně zvažuji, že po téhle sezóně skončím. Chtěl bych ale u fotbalu zůstat a věnovat se gólmanům,“ naznačil svoje plány devětatřicetiletý brankář, bývalý mistr světa v chytání trestných kopů.

Nijak ho prý nevzrušovaly ani rošády kolem gólmanů. „Bylo to spíš souhra okolností... Řekl jsem s nadsázkou, že mne z brány vyhodí dveřmi a já se vrátím oknem. I na Kladně ze mne fanoušci měli legraci, že se mě v Edenu nezbaví. Neberu to nijak zle. Prostě plním roli dvojky a vypomáhám, když je potřeba. Nevidím na tom nic špatného. Kluci v kabině to brali v klidu. Spíš tu situaci propírají média a dělají z toho trochu šaškárnu. Spoluhráči nám gólmanům věří. Šlo jen o to, že jsme se točili v bráně, což není ve fotbale běžná situace, ale došlo k ní. Teď už by mělo být všechno jasné. A to, že mám chytat proti Valencii, beru jen jako sázku na mojí zkušenost,“ konstatoval nejstarší z trojice slávistických brankářů.

Vztahy brankářů jsou prý dobré

Velmi citlivé a často křehké vztahy mezi gólmany to prý nenarušilo. Jsou fakt perfektní. „Navzájem si vycházíme vstříc, ale určitě je dobře, že už jsou nastavení jasné parametry,“ konstatoval.

Vcelku chlapsky se k neobvyklé situaci postavil i mladíček Jan Hanuš. „Beru situaci takovou, jaká je. Snažím se maximálně koncentrovat na svoje výkony a respektuji rozhodnutí trenéra. Ve vzájemných vztazích mezi brankáři rozhodně žádný problém není. S Martinem i Denissem vycházíme dobře. S Martinem jsme dokonce kamarádi, hodně mi pomáhá, učím se od něj. Věřím, že už se situace ustálí a všechno dopadne pro Slavii dobře,“ říkal tichým hlasem benjamínek mezi slávistickými gólmany.

Reklama

Související témata: