Hlavní obsah

Sparta si doma Kluž podala, takže šestileté prokletí je pryč

dos, mvSport.cz

Šest let budovaný komplex je konečně zlomen. Ve skupinové fázi pohárových soutěží vyhráli fotbalisté Sparty na domácím hřišti naposledy v prosinci 2003, když je Kinclova hlavička proti Laziu Řím senzažně posunula do osmifinále Ligy mistrů. Přítrž dlouhému půstu učinili Letenští až ve čtvrtek, když ve třetím kole skupiny Evropské ligy porazili Kluž 2:0.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Radost fotbalistů Sparty z gólu v síti Kluže

Článek
Fotogalerie

Jak se dalo čekat, Kluž nastoupila pouze se dvěma Rumuny v základní sestavě. Internacionální výběr byl rychlostně i důrazně na výši a respekt budili především dva urostlí chlapíci v útoku, Traoré a Nei. Druhý jmenovaný se také objevil v první šanci zápasu, hlavičkoval však do Blažkovy náruče. A pak v 15. minutě Sparta zčistajasna udeřila. Rychlý Kušnír odcentroval ze strany, Kucka předskočil stopery a hlavou otevřel skóre.

Pražané poznali, že centrované míče světoběžníkům z Kluže nevoní. Brzy si proto úspěšnou akci zopakovali, pouze s tím rozdílem, že Kušnírův centr tentokrát poslal Wilfried hlavou těsně nad břevno. Bony pak byl nešťastným hrdinou nadějného brejku, při němž mohl posunout Vacka do tutové šance, ale špatně mu přihrál.

Spartu to však dlouho mrzet nemuselo. Již minutu poté totiž Kucka po standardce vystřelil zády k brance přes hlavu, Hubník hlavou jeho střelu tečoval a brankář Claro vyrazil míč jen před sebe. Pro gólově naladěného stopera pak už nebyl žádný problém dorazit míč do sítě. Zaskočení hosté nasbírali za poločas tři žluté karty, a když Pražané přežili šanci Deace, šli do kabin se dvougólovým vedením.

Nebylo proto divu, že portugalský kouč Conceicao poslal do druhé půle hned dva nové hráče. I ti se však hned ve 49. minutě jen dívali, jak si na Kadlecovu svíci naběhl Vacek, z voleje míč parádně trefil a jeho střelu pod břevno gólman Claro s námahou vyrazil na roh. Horší zprávou už pro Spartu bylo, že o žlutou kartu si řekl také Kušnír, takže v příštím utkání v Kluži bude trenéru Chovancovi chybět.

Další velkou šanci měl Wilfried, ale ve čtvrtek večer měl zvláštní nadání vybrat vždy to horší řešení, takže místo přesného zakončení či nahrávky volnému Kaloudovi vypálil na tribuny... Vítězství už si však Sparta vzít nedala, takže se čtyřmi body v tabulce její šance na postup ze skupiny pořád žije.

Evropská liga, skupina K:
Sparta Praha - CFR Kluž 2:0 (2:0)
Branky: 14. Kucka, 32. Hubník. Rozhodčí: Nikolajev - Barychnikov, Drozdov (všichni Rus.). ŽK: Kušnír, Kalouda - Traoré, Cadú, Deac, Nuno Claro. Diváci: 10 134.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hubník, Řepka, Pamič - Vacek (88. Hoheneder), Kucka, Kovba, Kalouda (90.+1 Střeštík) - Wilfried, Kadlec (73. Prudnikov). Trenér: Chovanec.
Kluž: Nuno Claro - Edimar, Cabrera, Cadú, Panin - Juan Culio, Dani, Peralta (46. Mara), Deac (46. Dubarbier) - Nei, Traoré (72. Bus). Trenér: Conceicao Oliveira.

Reklama

Související témata: