Hlavní obsah

Hloušek: Je dobře, že David Villa v Edenu hrát nebude

Dvacetiletý záložník Slavie Adam Hloušek byl nejlepším hráčem čtvrtečního duelu 3. kola Evropské ligy ve Valencii. Nejenže připravil vedoucí gól pro Riste Naumova, ale na levé straně znamenal pro domácího favorita stálou hrozbu. "Zápas skončil podle mých představ,“ říkal unavený, ale spokojený ve čtyři hodiny ráno na ruzyňském letišti po příletu speciálu ze Španělska.

Foto: Alberto Saíz, ČTK/AP

Slávista Adam Hloušek (vzadu) v souboji s fotbalistou Valencie Pablem Hernandezem

Článek

Řekl jste, že bitva na Estadio Mestalla skončila podle vašich představ, ale Slavia mohla i vyhrát. Nemrzí vás s odstupem několika hodin neproměněné šance zejména z první půle?

To je pravda, měli jsme tam dvě tutovky, to trochu mrzí. Na druhou stranu musím uznat, že Valencie nás ve druhé půli zatlačila, trefila tyč a břevno. Měli jsme i štěstí. Upřímně řečeno... Pomohlo nám i vyloučení Davida Villy. Když přišel po hodině hry na trávník, bylo ho plné hřiště. Závěr bychom měli hodně těžký. Uhájit remízu by dalo asi mnohem víc práce.

Nezatrnulo vám, když přišli na hřiště vyhlášení střelci Mata a po něm i Villa?

Samozřejmě bylo znát, že přišla ještě větší ofenzivní kvalita. My jsme ale byli na Valencii dobře nachystaní. Při jejich příchodu, s nímž jsme po půli počítali, jsme si jen uvědomili, že si musíme dávat vzadu ještě větší pozor. Byli opravdu hodně nebezpeční.

Překvapila vás vůbec něčím Valencie?

Nepřekvapila. Měli jsme ji dobře přečtenou. Zvládli jsme dobře taktické úkoly, hrát aktivně v obranném bloku a chodit co nejvíc do brejků.

Vy sám jste pořádně proháněl pravého obránce Miguela...

Dařilo se mi a hlavně to byl můj úkol. Jsem za to rád.

Vy jste ale po té spoustě dlouhých sprinterských soubojů nebyl ani trochu zadýchaný. To máte tak dobrou fyzičku?

Natrénováno mám, ale bylo to i tím, jaký se hrál zápas. Bylo to náročné, únavu cítím až teď, ale takový fotbal musíme hrát, protože nese bodové ovoce.

V sestavě Slavie jste hrál v obraně, v útoku i ve středové řadě. Tam, jak se zdá, vám to vyhovuje nejlépe. Souhlasíte?

Já si místo nevybírám, ale levý okraj zálohy mi opravdu vyhovuje.

Slavia má sice jeden bod, ale hodně důležitý. Teoretická naděje na postup ještě žije. Věříte, že by se s tím dalo ještě něco udělat?

Naděje je sice malá, ale my v ní musíme věřit, dokud existuje. Musíme se snažit ve zbývajících zápasech, abychom je vyhráli a tu naději drželi co nejdéle.

Takže asi berete s chutí i fakt, že odvetu v Praze Villa hrát nebude...

Určitě. Viděli jsme, co dovede, že je extratřída. On si vezme míč a jde co nejkratší cestou na bránu. Je výborný a pro obranu hodně nepříjemný. Je to i pro mne velká zkušenost, utkat se s takovými hráči.

Svým výkonem jste ve Valencii hodně zaujal. Co byste říkal tomu, kdybyste na trávníku Mestally objevil v lednu znovu?

Ježíšmarjá! Na to je ještě brzy... Teď se musím soustředit na to, abych hrál co nejlépe za Slavii.

Dobře, ale vy sám jste necítil, že jste podal opravdu výborný výkon?

No... Měl jsem ze zápasu dobrý pocit. Takové zápasy se hrají třeba jednou za rok, proto jsem rád, že mi takhle vyšel.

Pohárový bonbónek máte úspěšně za sebou, teď přijde domácí liga a fanoušci i v letadle si kladli otázku, jestli jste schopni takový výkon zopakovat nebo vás v pondělí Olomouc vrátí na zem. Čím si vysvětlujete takové výpadky českých hráčů a týmů?

Tak to fakt nevím, proč se to nedaří zopakovat. Není to podceněním. Budeme se o to snažit. U Slavie to může být i tím, že se hodně změnil kádr a potřebuje si sednout, sehrát se. Až se to podaří, bude to zase ta stará dobrá Slavia jako v minulých ročnících.

Reklama