Hlavní obsah

Slavia překvapila Evropu, ale teď to musí potvrdit

Karel Felt (Valencie)Právo

Když fotbalisté Slavie ve středu odlétali do Valencie ke třetímu utkání skupiny B Evropské ligy, fanoušci nahlas i potichu říkali, aby to neskončilo debaklem jako doma s Lille. Jenže svěřenci kouče Karla Jarolíma šokovali nejen Valencii, ale celou fotbalovou Evropu. Věhlasnému soupeři vzali dva body, s nimiž ve svých postupových kalkulacích napevno počítal.

Foto: Alberto Saíz, ČTK/AP

Fotbalisté Slavie oslavují remízu ve Valencii.

Článek

Remíza 1:1 favoritovi zkomplikovala situaci a Slavii dala naději, pokud ale uhraje ve zbývajících duelech nejméně sedm bodů. „To bude hodně těžké, ale úplně nemožné to není,“ přemýšlel nahlas nejlepší hráč zápasu Adam Hloušek. Právě on byl pro domácí největší hrozbou a kromě gólu pro Naumova připravil i další šance.

„Hráči plnili taktické pokyny. Vyráželi z aktivního bloku do brejků a vytvářeli si nebezpečné situace. Škoda, že se nepovedlo některou další proměnit,“ říkal Karel Jarolím po utkání a dodal: „Před zápasem bych bod bral, ale teď mě to trochu mrzí... I když měli jsme i štěstí a podržel nás Vaniak.“ Jeho protějšek Unai Emery nechtěl přiznat, že udělal až příliš velké zásahy do sestavy: „Slavia dobře bránila, my jsme měli být ještě víc aktivní, ale hlavně efektivnější v zakončení. Postup si ale vzít nedáme, jen jsme ho oddálili.“

Slávisté podali svůj nejlepší podzimní výkon. Nebyl jediný hráč, kterému by bylo co velkého vytknout. Měli i štěstí, když střely Davida Villy a Pabla Hernándeze skončily na tyči respektive břevně a Mata další tutovku zazdil. „Měli jsme štěstí, ale šli jsme mu naproti. Škoda dalších neproměněných šancí,“ litoval gólman Martin Vaniak, který zejména v první půli tým podržel. „Standardky mají velmi dobré, pálí ze všech pozic. Byli hodně nebezpeční, zejména když přišli Mata s Villou, šel výkon celého týmu nahoru. My jsme ale bojovali a ukázali, že také umíme hrát fotbal,“ dodal.

Velmi spokojený byl střelec gólu Riste Naumov. „Hloušek mi to parádně přihrál, stačilo jen míč uklidit do sítě. Mrzí mě, že jsem nedal i druhou šanci. Kdybychom vedli 2:0, domácí by to už těžko otáčeli, i když jim patřil závěr. Jsem rád, že mi to konečně padá do brány a rád bych, kdyby to pokračovalo i v pondělí proti Olomouci,“ přál si makedonský útočník.

Slavia přišla čtvrt hodiny před koncem o vyloučeného Ragueda. Když jí začalo být hodně úzko, musel ze hřiště pět minut před koncem i obávaný David Villa. Po faulu Vomáčky ho kopl do genitálií, což belgický sudí Gumienny uviděl a nekompromisně potrestal červenou kartou, což znamená, že v Edenu diváci jednoho z nejlepších světových útočníků neuvidí.

Kouč Valencie vyloučení Villy nechápe

„Mata a Villa hru Valencie zrychlili, jsou to výborní útočníci. Rázem jich bylo plno a my jsme se pořádně zapotili,“ přiznal Benjamín Vomáčka a k zásahu Villy dodal: „trefil mě do rozkroku. Nebyla to rána, ale kopačka mě zasáhla do citlivých míst.“ To kouč domácích byl jiného názoru: „Nevím, za co Villa dostal červenou, bylo to jen takové pošťuchování. Ale oplácet neměl. Jenže on už je takový.“

Slavia překvapila nejen výsledkem, ale i předvedenou hrou. Kdyby takhle hrála v Gambrinus lize, asi by už vedla o deset bodů. Jenže... V našich zeměpisných šířkách bývá zvykem, že po posvícení přichází... Víte co. Hráči Slavie by si přes víkend měli dokola pouštět záznam z Valencie, aby napevno dostali do hlav, jaký výkon vede k úspěchu, co je třeba pro něj udělat, že i bolí. Pokud pro ně čtvrteční utkání zůstane jen hezkou vzpomínkou a velkým fotbalovým zážitkem, může se jim lehce stát, že je Olomouc v pondělí vrátí do české ligové reality.

Reklama

Související témata: