Hlavní obsah

Chovanec: Když mě budou odvolávat, hned vám zavolám

Podzimní letenská houpačka pokračuje. Fotbalisté Sparty téměř pravidelně střídají dobré a špatné okamžiky. Ve čtvrtečním duelu Evropské ligy s Kluží nastavili opět svoji příjemnější tvář a výhrou nad nevyzpytatelným soupeřem se udrželi ve hře. Trenér Jozef Chovanec však ani tři body z poměrně hladkého duelu nepřeceňuje. Zatím nemá důvod.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec.

Článek

Do trenéra si každý dloubne - Mohl by slavit první výhru ve skupině Evropské ligy. Je na něm však znát, jak mu pije krev forma „zaručených zpráv“, že mu po ligové remíze s Českými Budějovicemi hrozí odvolání. „Nevím, je třeba se zeptat příslušné manažerské skupiny, koho by doporučila... Představenstvo máme až dnes, v pátek. Kdyby se řešilo mé odvolání, hned vám zavolám. Dejte mi číslo,“ říká ironicky kouč, který je jako generální manažer sám členem vedení klubu. „V téhle republice odvolávají trenéry média. Máme trenéry lepší než venku, ale hůř zaplacené. Každý si do nich může dloubnout, kdekdo jim může tykat. Sleduji to a bavím se tím - a to jsem ve fotbale už dost dlouho,“ láteří Chovanec.

Tři z Ligy mistrů a Sparta - Byť Letenští v Gambrinus lize strádají sedmi remízami za jedenáct odehraných kol, změna trenéra asi nebude na pořadu dne. V pohárové Evropě letos hrají dost slušně. „Nešli jsme do naší skupiny jako favorit a nejsme jím ani teď, když jsme v tabulce druzí. Jen se podívejte - Eindhoven, účastník Ligy mistrů, to samé Kodaň a Kluž. A vedle nich my, Sparta, která odvedla dobrou práci, aby mohla hrát Evropskou ligu. Nastupujeme proti soupeřům, kteří jsou dál než my, proto jdeme do každého zápasu s velkým respektem. Zatím můžeme být až na druhý poločas v Kodani spokojení. Kéž by nám to vydrželo.“

Evropská liga? Dobrý projekt - Liga mistrů to není, inovovaná forma bývalého Poháru UEFA si však říká o pozornost. „Mám zprávy ze zahraničí, že nový projekt UEFA je hodně sledovaný. Nabízí nejrůznější herní styly a jeho zajímavost se bude s dalšími fázemi ještě zvyšovat. Zdá se mi, že lidé už jsou trochu přesyceni Chelsea, Barcelonou... A Evropská liga jim říká: Pozor, jsou tady další zajímavé týmy. Objeví se řada zajímavých hráčů a také my máme možnost ukázat hodně mladé, jako jsou Wilfried, Kadlec či Prudnikov,“ pochvaluje si Chovanec.

Na zahraniční angažmá času dost - Cena hráčů účastí v pohárech roste, o výprodeji však nechce sparťanský kouč ani slyšet. „Víme, na koho sem zahraniční kluby jezdí, kontakty s nimi udržujeme. Větší zájem o naše hráče však zatím neregistruji. A i kdyby byl, budeme konzervativní, protože před sezónou jsme si ve vedení něco řekli,“ kritizuje Chovanec velký odliv teenagerů do zahraničí. „Kluk ještě ani nekopne do míče, a už tvrdí, že je pro něj Sparta odrazovým můstkem k lepšímu angažmá. S tím samým teď jela dvacítka i na šampionát do Egypta... To je kolikrát neštěstí. Jen se podívejte, kde je minulá dvacítka, kdo z ní pravidelně hraje. Třeba Kalouda a Střeštík u nás začínají vlastně znovu.“

Hubník je malý zázrak - Na Letnou přišel loni v zimě oživit kariéru také Roman Hubník. Pro Spartu se stal nejplatnější posilou za poslední sezóny, takže by pro ni byla velká ztráta, kdyby teď reprezentační stoper po skončení hostování zamířil zase ven. „Jsem velice rád, že k nám přišel, aby nastoupil lepší cestu. Společně jsme si pomohli - Sparta Romanovi a Roman Spartě. Pokud jde o jeho budoucnost, sedli jsme si spolu a něco si řekli. Tím je to pro mě uzavřené, obsah rozhovoru zveřejňovat nebudu,“ konstatuje Chovanec. Udržení Hubníka se spíše jeví jako těžko splnitelný cíl.

Reklama

Související témata:
  1 : 1 West Ham - Leverkusen 1 : 1 dohráno
20240418T21 : 00:00+0200
West Ham vs. Leverkusen
West Ham vs. Leverkusen
West Ham
Leverkusen