Hlavní obsah

Jarolím tvrdí, že jiskřička ještě pořád hoří. Proti Valencii ji chce rozdmychat

PRAHA

Jiskřička postupových nadějí ještě v Edenu hoří. Alespoň slávistický trenér Karel Jarolím si to před čtvrtečním odvetným duelem Evropské ligy s Valencií myslí, i když jeho svěřenci musí splnit jednu dost podstatnou premisu - španělský tým porazit. „Kdybychom vyhráli, šance by ještě žila, takže proč se o ni nepoprat?!“ apeloval kouč Pražanů na své svěřence.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Slavia se v posledních týdnech trápí, její trenér Karel Jarolím však přesto věří, že by ve čtvrtečním duelu s Valencií mohla postupovou naději ještě rozdmýchat.

Článek

Před dvěma týdny se Slavia postarala za Pyrenejemi o šok. Pro pohárovou Evropu, pro Valencii zrovna tak, neboť na horké španělské půdě uhrála hodně nečekanou remízu. „Proto tvrdím, že si v odvetě na nás dá Valencie daleko větší pozor, takže to bude mnohem těžší zápas,“ moc dobře si uvědomuje slávistický univerzál Adam Hloušek, že jen repríza nerozhodného výsledku z prvního utkání by byla úspěchem.

Jen zopakovat výkon z Valencie nestačí

Jenže slávistický kouč Karel Jarolím je troufalejší. Chce víc. Myslí na výhru! „Jenže to bychom museli podat ještě lepší výkon než ve Valencii,“ připouští, že pouze navázat na hru z prvního vzájemného střetnutí by nestačilo. „Musí to být poctivý, týmový výkon. Chce to vracet se dozadu, zahušťovat prostor a nedopřávat soupeři volnost a čas, ale zároveň si také počínat aktivně ve hře dopředu,“ vypočítává slávistický kouč, co všechno bude ve čtvrtečním duelu Evropské ligy na svých svěřencích požadovat.

A samozřejmě přidává i střelbu a proměňování šancí, což je bolest, která jeho svěřence sužuje jak na domácí, tak i na evropské scéně. Vždyť v lize Slavia z posledních čtyř zápasů tři prohrála, vždyť v základní skupině Evropské vytěžila z předchozích konfrontací s Janovem, Lille a Valencií jediný bod. I proto se celý mistrovský mančaft a trenér pak obzvlášť ocitl v posledních dnech pod převelikým tlakem.

Tlak? Ten se nepřipuštím, tvrdí trenér

„Já si tedy žádný tlak nepřipouštím, protože jsem pod ním jako trenér pořád,“ odmítal Jarolím narážky, že proti Valencii mu půjde o krk. „Výsledky nemáme, ale v posledních zápasech to rozhodně nějaký herní propadák nebyl. Naopak,“ vysvětloval, kde v sobě bere tolik klidu.

Možná že mu ho dodává i vědomí, že marodka se pomalu vyprazdňuje, takže může dál míchat sestavou a zkoušet složení, jež by se v současné mizérii postaralo o zvrat.

„Samozřejmě že nám bude chybět distancovaný Ragued a spoolečně s ním Skácel, který na soupisce nefiguruje, ale jinak mám kromě dlouhodobých marodů k dispozici i hráče, které ve Valencii chyběli. Třeba Šmicra, Romanovse, Jandu,“ naznačil slávistický kouč, že v sestavě zřejmě dojde k dalším rošádám. Možná právě v bráně... „Uvidím, jak na tom Romanovs bude,“ nemínil ale Jarolím nic ze svých představ a plánů pro čtvrteční duel s Valencií prozradit.

Trenér Španělů touží po dárku

I Jarolímův španělský kolega na lavičce Valencie  tvrdí, že čtvrteční odveta může hodně napovědět o postupových ambicích obou celků. „Bude to důležitý, i když nikoli ještě rozhodující zápas, neboť nás ještě čekají utkání s Lille a Janovem. Kdyby ale Slavia vyhrála, bude mít také ještě možnost se do hry přimíchat,“ nechal se slyšet kouč Unai Emery, který v úterý oslavil osmatřicáté narozeniny.

„Nejlepší dárek by mně hráči dáli, kdyby v Praze vyhráli. Pak bych byl spokojený. Nebude to však snadné, neboť Slavia má silný a dobrý  tým, s nímž jsme ve Valencii sehráli vyrovnané utkání. Rozhodně si nemyslím, že bychom ji podcenili, naopak k ní cítíme respekt,“ tvrdil trenér Valencie, která v posledních čtrnácti zápasech na evropské pohárové scéně ani jednou neprohrála.

O Pražanech už toho ví víc

Jedním dechem však dodával, že teď už toho ví o Pražanech - a mladém Hlouškovi zejména - daleko víc, než před prvním střetnutím. I proto chystá změny, jichž se prezident klubu dožadoval po prvním duelu ve Valencii.

„Samozřejmě že je udělám. Už třeba proto, že nám schází vyloučený Villa, s jehož absencí se musíme vyrovnat. Svedeme to, což jsme dokázali už v řadě předchozích utkání, kdy jsme se s jeho absencí rovněž museli vypořádat.“

Reklama

Související témata: