Hlavní obsah

To není diktát, ale konzultace, brání se trenér Valencie, že mu prezident klubu určuje sestavu

Schytal to, to se ví. Prezidentovi Valencie J. B. Solerovi nebyla remíza se Slavií v Evropské lize ani trochu po chuti, takže trenér Unai Emery si vyslechl své. Dokonce i sedm hráčů, kteří neměli na place co dělat a jež má v pražské odvetě nahradit jinými, mu vyjmenoval. „Ale my spolu komunikujeme pravidelně a intenzivně,“ bránil se kouč Valencie před pražskou odvetou, že by mu snad prezident diktoval.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Trenér Valencie Unai Emery

Článek

To vám opravdu připadá normální, když prezident klubu ukáže na sedm hráčů, které máte nahradit jinými? Skutečně se necítíte jeho diktátem svázaný?

Vůbec ne, protože prezident má zájem na co nejlepších výsledcích mužstva, takže spolu mluvíme často a hodně. Říkám mu, koho nasadím, jakou sestavu postavím, kdo bude hrát a kdo nikoli.

Něco jiného je ale informovat prezidenta o sestavě a něco jiného nechat si diktovat, kdo má nastoupit a kdo neměl v sestavě co dělat... To pak vypadá, že o sestavě rozhoduje on!

Ale mně naopak připadá správné, že se takto vyjadřuje. Chce abychom pořád vyhrávali, takže ho informuji o všech změnách, které chystám.

Před pražskou odvetou jste mu zřejmě musel vysvětlovat, jak a kým míníte nahradit klíčového hráče Valencie Davida Villu, který byl před dvěma týdny v prvním vzájemném zápase se Slavií vyloučen...

Výkony našeho mužstvo nejsou závislé na přítomnosti jednoho hráče, což jsme ostatně v předchozích zápasech potvrdili. I bez Villy jsme schopni podávat dobré výkony, i když samozřejmě nikoli tak dobré, jako když nastoupí on. Máme ale jiné fotbalisty, kteří jsou schopni ho nahradit.

Takže po zkušenostech z prvního střetnutí a hlavně pak po remíze, která vyvolala takový hněv a tolik zlé krve, nasadíte v Praze nejsilnější jedenáctku?

Mám v kádru spoustu výborných hráčů, což je jen dobře, protože velká konkurence výkonům a výsledkům prospívá. Nemyslím, že naše sestava v prvním střetnutí nebyla natolik silná, abychom soupeře neporazili. Jen jsme prostě nevyužili potenciál, který mužstvo mělo.

V Praze ho využijete?

Pokud využijeme schopností, které naši hráči mají a budeme hrát lépe než v prvním střetnutí. Doma jsme si nevytvářeli šance a nedařilo se nám zakončení, takže nerozhodný výsledek musíme v odvetě napravit.

Nezrodila se v prvním zápase senzační remíza i z toho, že jste Slavii podcenili? Nebylo to tím, že jste o ni měli až příliš málo informací?

O podcenění nemůže být řeč, protože o síle Slavie jsme věděli, její kvality respektovali a i informace jsme o ní měli. Teď jich ale máme samozřejmě víc. Třeba o takovém Hlouškovi už víme, co dokáže a jak je schopen pronikat po stranách, takže si na něho dáme daleko větší pozor.

Myslíte, že čtvrteční partie se Slavií může rozhodnout o postupujících ze základní skupiny Evropské ligy?

My samozřejmě půjdeme do utkání s tím, že musíme napravit remízu z domácího střetnutí a získáme tři body, které jsou pro nás důležité. Nemyslím ale, že by se už po tomto zápase rozřešila postupová hádanka, neboť konfrontace s Lille a Janovem nás ještě čeká. A pokud by nás snad Slavia porazila, i ona ještě může zůstat ve hře.

Reklama

Související témata: