Hlavní obsah

Chovanec: Evropu stále jen doháníme, ale můžeme v ní také uspět

Po remíze s Eindhovenem a porážce v Kodani si zoufali. Dvě výhry nad Kluží ovšem situaci rapidně změnily k lepšímu. Fotbalisté Sparty jsou najednou po favorizovaném PSV druhým největším uchazečem o postup ze skupiny Evropské ligy. Trenér Jozef Chovanec kvituje, že šance žije, přestože počítal s tím, že jeho tým bude v nové soutěži hlavně sbírat zkušenosti.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Jak důležité tři body jste si z Kluže přivezli?

Hodně důležité, i z pohledu sebevědomí a naší výkonnosti v dalších zápasech. Dokázali jsme si, že mužstvo má potenciál. Za tvrdou práci může být odměnou i výhra nad těžkými soupeři na pohárové scéně.

Myslíte tedy, že postup je blízko?

Skupina je stále vyrovnaná. Jenom připomenu, že na jejím začátku byl favoritem Eindhoven a za ním oba dva zbývající naši soupeři, protože výsledky a starty v Lize mistrů je k tomu opravňovaly. My jsme se chtěli do Evropské ligy dostat, abychom v ní nasbírali zkušenosti. A pokud by byla konstelace příznivá, případně jít dál. Jsem rád, že ta šance žije.

Jak je velká?

Třeba Kluž už před zápasem v Praze musela. U nás to rozhodně nestojí tak, že musíme. A vidíte, šest bodů, které jsme proti ní získali, situaci otočilo. A to se nám body nabízely i v Kodani, ale tam jsme si je moc nezasloužili. Přistupujeme k vývoji ve skupině reálně. Teď nás čeká další zápas venku, navíc na hřišti favorita z Eindhovenu. Hodně důležité také je, jak bude hrát Kodaň s Kluží.

Když jste prohráli v Kodani a Slavia dostala pět gólů od Lille, už se pomalu vyvěšovaly černé prapory za český pohárový fotbal. Pak ale přišly dva večery, kdy vy jste porazili Kluž a Slavia uhrála senzační remízy s Valencií. Jak to tedy s Čechy je?

To jsme celí my. Jednou se prohraje a už se hroutí celý svět, přijímáme rychlé závěry. Bez urážky ke konkurenci, ale jen my a Slavia jsme schopní v pohárech konkurovat. Jsme na start v Evropě zvyklí, dokážeme se na bitvu na více frontách připravit.

Zvládáte to?

Nesouhlasím s tvrzením, že Sparta a Slavia mají mnohem širší kádr než ostatní. Již příprava je ovšem koncipovaná i na zátěž v pohárech, aby se s ní hráči dokázali vyrovnat. Jinak ovšem Evropu stále jen doháníme, tak to bohužel je. Nejsme v ní favority, protože soupeři disponují daleko většími rozpočty. V tom jsou někde úplně jinde... Jejich fotbalisté mohou brát 40 000 eur i víc, kvalitu si koupí i v zahraničí. Proti nim my hráče hlavně vychováváme. Proto je náš projev kostrbatý a není ideální.

Reklama

Související témata: