Hlavní obsah

Soud potrestal mladíky za útok na skotské fanoušky vězením

OLOMOUC

Olomoucký okresní soud v pondělí potrestal čtveřici mladíků, kteří letos v srpnu před zápasem 3. předkola Evropské ligy v Olomouci napadli fanoušky skotského týmu. Dva z útočníků poslal za výtržnictví na šest měsíců do věznice s dozorem, dalším dvěma vyměřil podmíněné tresty na pět a šest měsíců. Rozsudek pravomocný není; dva ze čtyř obviněných se na místě odvolali a lhůtu si ponechala i státní zástupkyně.

Článek

Incident se stal v podvečer 6. srpna, v centru Olomouce před restaurací Drápal. Skupina několika mladíků na ulici napadla dívku ze Skotska. Jeden z útočníků se jí pokusil sebrat klubovou šálu, a když se bránila, uhodil ji. Poté jí přispěchal na pomoc kamarád, zaútočila na něj ale skupina dalších a sebrala mu tričko. Několik výtržníků policisté zadrželi bezprostředně po útoku nedaleko restaurace, na další, kteří z místa ujeli autem, policisty upozornili skotští fanoušci u stadionu olomoucké Sigmy.

Všichni obvinění, z nichž někteří už v minulosti byli trestaní, před soudem vinu odmítli. Na místě činu prý sice byli, s útokem ale podle svých slov neměli nic společného. "Pokud jde o trestný čin výtržnictví, má soud za prokázanou účast všech čtyř obviněných," řekl soudce Petr Bednář.

S nejvyšším trestem šest měsíců ve věznici s dozorem z jednací síně odešli Viktor Aufart, který byl v minulosti odsouzen už dvakrát, a Pavel Zapletal. Ten byl navíc v době útoku v podmínce. Josefa Hájka a Zdeňka Křivku soud potrestal pěti měsíci vězení s podmínečným odkladem na dva a 2,5 roku. Hájka soud také zprostil obvinění z krádeže. "Tresty byly uloženy s ohledem na trestní minulost obžalovaných," zdůvodnil Bednář. Státní zástupkyně pro každého z nich navrhovala 350 hodin obecně prospěšných prací.

V odvetě třetího předkola Evropské ligy porazili fotbalisté olomoucké Sigmy skotský Aberdeen 3:0 a hladce postoupili do další fáze soutěže. Následně ale vypadli po prohře 0:4 a domácí remíze 1:1 s anglickým Evertonem.

Reklama

Související témata: