Hlavní obsah

Salónek na stadiónu nemá, Eindhoven však Chovancovi v srdci navždy zůstal

Svůj salónek jako Ronaldo, Koeman, Romario a další slavní playeři, kteří dres Eindhovenu v minulosti oblékali, sice Jozef Chovanec na Philips stadiónu uprostřed města nemá, přesto na působení v nizozemském klubu před dvaceti lety vzpomíná rád. „Zůstal v mém srdci stejně jako Sparta,“ přiznával, když přijel s letenským týmem k odvetném duelu Evropské ligy právě do Eindhovenu.

Foto: Petr Horník, Právo

Spokojený trenér Sparty Jozef Chovanec

Článek

Ještě v Praze jste tvrdil, že vzpomínky na Eindhoven necháváte doma, neboť do Nizozemska letíte za prací, najednou z vás ale reminiscence na minulost přímo vyzařují. A jistá nostalgie také...

A může se někdo divit, když na každém kroku potkávám lidi, kteří v klubu působili už v dobách, kdy jsem tady hrával? S mužstvem jsme dokonce rozbili tábor ve stejném hotelu, kde jsem po příchodu do Eindhovenu bydlel půldruhého měsíce s rodinou, než jsme dostali byt.

Takže zapomenout se nedá...

Samozřejmě že ne. Je to klub a tým, který zůstane v mém srdci stejně jako Sparta.

A jaký je ve vašich očích současný Eindhoven?

Velký evropský klub s obrovskou tradicí a zvukem. Tým silný, kvalitní, útočně laděný, prostě favorit naší skupiny, který posbíral nejvíc bodů ze všech. Je třeba ještě něco dodávat?!

Třeba jak si s ním poradit... V dokonalém utajení jste se byl podívat na páteční zápas vaší rotterdamské jmenovkyně právě s Eindhovenem, takže jste možná našel návod...

Měli bychom se inspirovat odvahou, s níž hráči Sparty Rotterdam do zápasu šli a Eindhoven potrápili, jejich aktivitou, díky níž na rychle inkasovaný gól odpověděli dvěma góly, takže skóre otočili, musíme se ale zároveň vyvarovat chyb, jichž se dopustili a které vedly k tomu, že zápas nakonec 2:3 prohráli.

Je zajímavé, že v zápasech nizozemské ligy střílí Eindhoven soupeřům hodně gólů, zatímco v Evropské lize už ve čtyřech zápasech vyhrál doma jen těsně 1:0...

Ale to nejde takto sumarizovat, každý zápas je třeba hodnotit zvlášť. Jasně, Evropská liga má vyšší kvalitu než zápasy nizozemské ligy, ale ani v ní nestřílí Eindhoven všem soupeřům čtyři, pět gólů. Duely s Ajaxem či Feyenoordem jsou vyrovnané a končí těsnými výsledky, což bývalo i v dobách, kdy jsem tu hrával.

Takže předpokládáte, že i proti Spartě vsadí Eindhoven ve čtvrtečním večeru na útok a ofenzivu?

Na herním stylu nebude rozhodně nic měnit, protože pro něj není mezi zápasy venku a doma rozdíl. Ale ani my nebudeme na hře a rozestavení nic měnit.

Znamená to, že i proti soupeři, kterého vy sám označujete za favorita skupiny, vyrukujete se dvěma útočníky Wilfriedem a Holendou?

Pochopitelně, protože si navzájem vyhovují a my jsme s touto útočnou dvojicí spokojeni. A nejen s ní, ale s Kadlecem či Prudnikovem také. Spíše než útočná dvojice nás na podzim trápila hra záložní řady.

S útočníky jste spokojen, ale třeba takový Wilfried přestal v posledních týdnech dávat góly, jimiž Spartu zachraňoval v úvodu podzimu...

V posledních zápasech měl jiné úkoly, neboť jsme chtěli, aby pracoval víc pro mužstvo, z čehož těžili jiní hráči. A to nemluvím o tom, že v naší líze nemá lehkou roli, neboť není tolik chráněný jako jiní útočníci a spousta zákroků na něho se nepíská. Ale co se jeho úkolů týče - dost možná, že v dalších zápasech se gard obrátí a mužstvo zase začne pracovat pro Bonyho.

Už v pohárové odvetě s Eindhovenem?

To je otázka taktiky, o níž před zápasem mluvit samozřejmě nebudu.

Reklama

Související témata: