Hlavní obsah

Spartu v Eindhovenu srazila nešťastná teč Řepky v nastavení

Zdeněk Pavlis (Eindhoven)Sport.cz

Jen vteřiny chyběly Spartě k tomu, aby v pátém dějství Evropské ligy dosáhla v Eindhovenu na vytoužený bod. V nastavení ji však o remízu, po které Pražané celý zápas sahali, nešťastnou tečí připravil stoper Tomáš Řepka. I přes prohru však naděje Chovancova týmu na postup ze skupiny mezi 32 nejlepších týmů před posledním duelem s Kodaní dál žije. Dány ovšem musí Sparta na závěr skupiny porazit.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Smutný Tomáš Řepka po gólu Eindhovenu

Článek

Hned v samém úvodu sice Dzsudzsák stříleným centrem míjejícím jen těsně tyč Blažkovy brány Spartu postrašil, od tohoto momentu si už ale Pražané i v sestavě poznamenané absencí Hubníka a Zemana dávali náramný pozor a Eindhoven k očekávanému náporu vůbec nepustili. Autor dvou gólů z prvního duelu na Letné Reis se sice po čtvrthodině k nebezpečné hlavičce dostal, ale jinak si počínala nově složená stoperská dvojice Řepka - Hoheneder nadmíru spolehlivě. „Dobrý obranný blok, důraz, agresivita a pohyb, to byl základ,“ kvitoval hru svých svěřenců trenér Jozef Chovanec.

Efektivní nadstavba v podobě rychlých výpadů či zužitkování několika standardních situací, jež se třeba Žofčákovi nabídly, sice scházela, ale jinak hráli Pražané rovnocennou partii a s výjimkou krátké pasáže kolem třicáté minuty drželi domácí tým na distanc. Až těsně před přestávkou dovolili Eindhovenu víc, než se Chovancovi líbilo, ale při opakovaných závarech svůj tým podržel Blažek. Ránu Pieterse zlikvidoval nadvakrát, při hlavičce Rodrígueze mu pomohlo břevno.

Samozřejmě že po půli se zvýšená aktivita Eindhovenu dostavila, takže ve sparťanské šestnáctce bylo hned několikrát horko. Dzsudzsák ale střílel vedle, nechtěna Řepkova teč Reiseho rány rovněž bránu minula, další nebezpečný pokus Dzsudzsáka vyrazil výborný Blažek. A protože ani sérii rohových kopů domácí zužitkovat nedokázali, Pražané se ubránili a hodně zlou půlhodinu přežili. Wilfried dokonce hlavičkou mířící nad břevno gólmana Isakssona vystrašil.

Když už se zdálo, že se Pražané ubrání a zlý druhý poločas přečkají, udeřili v nastavení domácí. Po akci Reise míč nešťastně tečoval do vlastní branky stoper Tomáš Řepka. Sparta tak vyšla naprázdno, ale její postupová naděje i tak žije. Za dva týdny musí k postupu porazit dánskou Kodaň.

Fotbalová Evropská liga, skupina K:
PSV Eindhoven - Sparta Praha 1:0 (0:0)ON-LINE
Branka: 90.+1 Reis. Rozhodčí: Ingvarsson - Sjöbolm, Fink (všichni Švéd.). ŽK: Manolev - Řepka, Wilfried, Hušek. Diváci: 26 400.
Eindhoven: Isaksson - Manolev, Salcido, Rodriguez (78. Ooijer), Pieters - Engelaar, Affelay, Bakkal (62. Toivonen) - Lazovič, Reis, Dzsudzsák. Trenér: Rutten.
Sparta: Blažek - Kušnír, Hoheneder, Řepka, Pamič - Vacek (90.+3 Prudnikov), Kucka, Hušek, Žofčák (67. Kadlec) - Holenda, Wilfried (90. Kalouda). Trenér: Chovanec.

Reklama

Související témata: