Hlavní obsah

Paradox. Eindhoven slaví, i když se mi vůbec nelíbil, povzdechl si Chovanec

Zdeněk Pavlis (Eindhoven)Sport.cz

Rozčarování netajil. Zklamání také ne. Dobře si totiž uvědomoval, jak moc prohra v Eindhovenu zkomplikovala sparťanské postupové plány do jarních bojů Evropské ligy. „Měli jsme remízu uhrát,“ pravil letenský trenér Jozef Chovanec, když se vidina bodového importu z Nizozemska definitivně rozplynula a před jeho týmem zůstala povinnost v posledním kole porazit uprostřed prosince doma Kodaň.

Foto: Jerry Lampen, Reuters

Sparťan Igor Žofčák (ve žlutém) v souboji s Ibrahimem Afellayem z PSV Eindhoven

Článek

Už podruhé vás v nastaveném čase obral Eindhoven o body, už podruhé tak, že je to pro zlost. V Praze z hodně přísně nařízené penalty, v odvetě vlastním gólem Řepky...

Je to sport, nemá smysl si stěžovat nebo naříkat. Remízu jsme ale v Eindhovenu uhrát mohli a měli. Takhle se v Holandsku bude slavit, neboť domácí dali gól a postupují, zatímco my se musíme dál zodpovědně připravovat na poslední zápas s Kodaní.

Nemluvíte o výhře a postupu Eindhovenu s přílišným uznáním...

A měl bych? Vůbec se mi nelíbil, protože nesehrál nijak vydařený zápas. Do šancí jsme ho nepustili a kdyby nedal v nastavení gól, schytal by doma pořádnou kritiku.

Jenže on branku nakonec vstřelil. Sice šťastnou, ale vítěznou. A navíc vás ve druhé půli už jasně přehrával...

Protože my nehráli v plné síle a optimálním složení, což se projevit muselo. Na Kuckovi bylo pochopitelně vidět, že dlouho nehrál a když se k tomu v průběhu zápasu přidaly i Žofčákovy problémy, muselo se to do kvality naší hry promítnout. On umí udržet míč a  rozehrát, což nám ve druhé půli scházelo a proto nás Eindhoven přehrával. Navíc jsme bránili až v příliš v hlubokém bloku, neudrželi míč ve středu hřiště, dopředu se vůbec nedostávali a ani rozhodčí nám v některých sporných situacích kolem šestnáctky nepřál.

Přesto se vám dařilo celých devadesát minut vzdorovat...

Chtěli jsme jejich nápor otupit, jenže to předpokládalo vyvarovat se chyb, což se nepovedlo. O gól jsme si koledovali a nakonec jsme chybu udělali.

Výčitka Kušnírovi a Řepkovi?

Nikoli, měli jsme zabránit centru, jenž předcházel inkasovanému gólu. Pak už bylo složité, aby Kušnír ubránil vysokého hráče, natož aby Řepka situaci ještě zachránil.

Prohrou jste se dostali do komplikované situace, neboť v posledním zápase skupiny uprostřed prosince proti Kodani vám nezbývá než vyhrát... A navíc bez kapitána Řepky, který se v Eindhovenu vykartoval!

Musíme se teď po dva týdny zodpovědně připravovat, abychom doma Kodaň porazili. Uděláme proto maximum. Vždyť jde o naše plány, ale stejně tak i o fanoušky, kteří za námi do Eindhovenu takovou dálku cestovali a jimž budeme chtít právě v posledním letošním zápase s Kodaní výkonem a postupem poděkovat.

Reklama

Související témata: