Hlavní obsah

Sparta už podruhé doplatila na hororovou zápletku. S odvahou ale není nic ztraceno

EINDHOVEN

Už potřetí v dosavadních pěti vystoupeních základní skupiny Evropské ligy se postarala Sparta o hororovou zápletku, podruhé na ni doplatila. A zase s Eindhovenem. V Praze ji oloupil o výhru problematickou penaltou, ve čtvrteční odvetě zase vlastním gólem Řepky. „Mrzí, že to byl právě Eindhoven, mrzí, že dobře nehrál a my na bod měli,“ vyčítal sobě i hráčům letenský kouč Chovanec.

Foto: Peter Dejong, ČTK/AP

Smutný fotbalista Sparty Tomáš Řepka po gólu Eindhovenu

Článek

Měl pravdu, neboť v silách jeho týmu bylo v konfrontacích s mužstvem ze svaté holandské trojky uhrát víc než bod. V Praze určitě, v Eindhovenu pak na vytoužený bod Pražané rovněž dosáhnout mohli. Tedy, kdyby byli schopni zopakovat výkon, jímž se prezentovali do přestávky a kterým hru domácích eliminovali.

„Ze stanovené taktiky nebylo nic, protože Sparta nás eliminovala a do ničeho nás nepustila. Proto jsem o půli burcoval hráče, že potřebný gól prostě dát musíme, což se povedlo. Uznávám, nebyl pěkný, ale díky němu jsme vyhráli, takže taktika přece jen vyšla,“ svěřoval se domácí kouč Fred Rutten, jehož svěřenci i v pátém zápase Evropské ligy vyhráli na domácím hřišti nejtěsnějším rozdílem 1:0. „Prostě důkaz, že jako podáváme stabilní výkony a jako mužstvo rosteme,“ poznamenával.

Chovanec si to nemyslel. Dokonce mluvil o tom, že se mu hra Eindhovenu nelíbila, což od diplomata každým coulem, jenž většinou skládá každému protivníkovi komplimenty a poklony, byla promluva neslýchaná. Věděl ale dobře, proč takováto slova pronáší, neboť domácí tým dobře nehrál a hlavně - Spartu nepřeválcoval způsobem, jakým plánoval.

Nakonec sice vyhrál a postup slaví, ale za vydatného přispění Pražanů. Jejich pasivní hry po změně stran, na níž se docela určitě podepsala absence zraněného Hubníka a Zemana, nucené střídání Žofčáka, stejně jako nasazení náhradníků, na nichž byla zápasová absence víc než patrná.

„Nestíhali jsme, neudrželi míč, takže už jsme se museli uchylovat jen k tomu, abychom otupili nápor domácích a neudělali přitom chybu. Jenže ta přišla,“ přiznával letenský kouč, že bránění bezgólové remízy a tudíž bodu umocňujícího postupové naděje mohlo vyjít za výjimečně příznivé konstelace a pochopitelně i nezbytného štěstí v hororové zápletce. Ani jednoho se jeho týmu v Eindhovenu nedostávalo, takže musí spoléhat na poslední zápas proti Kodani uprostřed prosince na Letné.

Řepka bude chybět

Sparta musí bezpodmínečně vyhrát, aby se mezi dvaatřicet jarních účastníků Evropské ligy dostala, což pro ni nebude vůbec snadné. Zvláště při absenci vykartovaného Tomáše Řepky. Nemusel by to však být úkol nesplnitelný, protože s dost značnou skepsí provázený Hoheneder takřka bezchybnou hrou v Eindhovenu naznačil, že jeho výkonnost roste a že je schopen ve stoperské dvojici alternovat. V Holandsku s Řepkou, za dva týdny na Letné s Hubníkem, na jaře pak zřejmě zase s Řepkou.

A navíc je tu čtrnáct dnů bez jediného zápasu, které měly Spartě původně komplikovat život, ale teď ji poslouží. K doléčení zranění a šrámů, k tomu, aby se hráči stabilní podzimní sestavy dali dohromady a na Kodaň se patřičně připravili. A aby pochopitelně odhodili alibismus a sebrali odvahu, která jim v Eindhovenu hlavně po přestávce tolik scházela a bez níž by proti Kodani rozhodně uspět nemohli.

Reklama

Související témata: