Hlavní obsah

Chovanec: S Kodaní půjde o všechno, co víc si můžeme přát

Středa 16. prosince. To je pro fotbalisty Sparty datum zápasu podzimu, v němž jim na Letné proti FC Kodaň půjde o postup do jarní části Evropské ligy. Po návratu z Eindhovenu měli hráči o víkendu volno, během pondělí a úterý se vystřídají na zdravotních testech a od středy je trenér Jozef Chovanec začne připravovat na poslední duel roku. Jen výhra zajistí jeho týmu postup.

Článek

Gambrinus liga dávno skončila, mezi zápasy v Eindhovenu a s Kodaní máte dvoutýdenní pauzu. Jak těžké bude udržet mužstvo v optimální formě?

Musíme být hlavně v klidu. Uzdravit se, dát dohromady po fyzické, ale i psychické stránce. Když dostanete gól v nastavení jako my v Eindhovenu, dopad na hráčskou psychiku to určitě má. V zápasové pauze chceme udělat vše pro to, aby bylo mužstvo fit.

O vloženém přátelském utkání jste neuvažovali?

Ne, vůbec. Jedná se o jeden mikrocyklus a od středy najedeme na běžný režim. Touto dobou bychom ani nesehnali odpovídajícího soupeře. Navíc s tím jako trenér nemám dobré zkušenosti. Kdekdo slíbí, že vám nasimuluje příštího soupeře, ale pak hraje stejně jen na sebe... Nikdy se mi to neosvědčilo.

Bude už schopný nastoupit stoper Hubník?

Pokud nedojde ke komplikacím, hrát by mohl, ale jsme opatrní. Podobné zranění měl Řepka a trvalo dlouho, než se uzdravil.

Takže si připouštíte kritickou situaci, že by kromě vykartovaného Řepky chyběl i Hubník, tedy oba elitní stopeři?

Byla by to prostě realita. Máme tady další stopery, tak budou hrát oni. Nicklas Hoheneder má za sebou těžké zápasy a neztratil se v nich.

Postup je pořád otevřený. Ovšem zatímco Kodani stačí remíza, vy ji musíte porazit. To je dost podstatný rozdíl, který v případě remízy v Eindhovenu mohl hovořit ve váš prospěch.

Pro nás není rozdíl zase tak velký. Stejně bychom museli hrát na vítězství, protože spoléhat na to, že ukopeme remízu, je strašně ošemetné. Možná to má soupeř lehčí v tom, že se takticky může připravit na obranu. V našich myslích to z pohledu motivace opravdu žádný rozdíl není.

V postup tedy dál věříte.

Na začátku jsme byli outsider skupiny, teď bojujeme o postup. Musíme být realisti, šanci stále máme a je to otevřené.

A co když vás Kodaň vyřadí?

Určitě by byla strašná škoda nepostoupit, ale musíme počítat i s tím, že se to může stát. Bylo by to určitě velice příjemné. Nejen pro tým, ale pro celý český fotbal, jeho koeficient i fanoušky a všechny souvislosti s příští sezónou.

Proti období prvního vzájemného duelu teď Kodaň v dánské lize už zase válí...

Mě to nepřekvapuje, vzestup formy se dal předpokládat u všech tří našich soupeřů. Kodani pomohla domácí remíza s PSV. O to víc nás mrzí, že jsme v Dánsku mohli na konci utkání vyrovnat.

Jak by tedy měl zápas s Kodaní vypadat?

Od první minuty musí být na mužstvu znát, že chce jít za vítězstvím. Není na co čekat! Karty jsou jasně dané a tomu musí odpovídat i náš způsob hry. Očekáváme vysokou návštěvu, co si víc přát. Půjde o všechno a po takových zápasech přece stále voláme. Dobrá kulisa, spousta napětí...

Současně však také musíte bojovat o své klíčové hráče. Třeba Hubníkovi s Pamičem končí hostování.

Nedají se zatím očekávat zásadní změny v kádru. Jednání o hostováních běží. O Hubníka a Pamiče máme eminentní zájem a pracujeme na tom. Třeba budeme moudřejší už po skončení zápasu s Kodaní.

Reklama

Související témata: