Hlavní obsah

Horváth: Jeden frajer není nic

PRAHA

Byl to jeho zápas. Pavel Horváth, kapitán a záložník Teplic, v prvním utkání 1. kola fotbalového Poháru UEFA v Kaiserslauternu exceloval. Mezi dvaadvaceti borci mu nebylo rovného. "Vynikající výkon," vysekl hráči poklonu teplický šéf František Hrdlička.

Foto: ČTK

Zklamaný Bill Tchato z 1. FC Kaiserslautern (v rudém dresu) po obdržené brance od Teplic. V pozadí (zleva) se naopak radují brankář Tomáš Poštulka, Vladimír Leitner, Jan Rezek a Pavel Horváth.

Článek

Horváth udivoval klidem v rozehrávce, přesností a nápaditostí. Často si pro míč seběhl až mezi obránce. Operoval na obrovském prostoru. Dvěma skvělými pasy vybídl spoluhráče ke skórování. Neštítil se ani defenzívní práce, často obraně čelící velkému tlaku vypomáhal, vzal míč a snažil se hru zklidnit.

"Pochvalu zaslouží všichni. Ale Pavel s Rezkem a Doležalem byli nejlepší," přiznával po zápase teplický trenér František Straka.

Zájem v Německu

Odchovanec Sparty chválu odmítá: "Asi to nebylo špatné, ale jeden frajer nic neznamená." Aniž to tušil, hrál možná o příští angažmá. Už v úterý se trenéru Strakovi a klubovému prezidentovi ohlásili dva sportovní ředitelé německých prvoligových klubů se zájmem o Horvátha a Rezka.

"Nebral jsem to, že hraju o budoucnost. Neměl jsem tušení, že mě někdo sleduje," krčil rameny borec, jenž dělal první fotbalové krůčky v Břevnově.

Pozorovatelé museli být nadšeni. "Prostě jsem si šel zahrát fotbal. Na stadiónu byla moje rodina. Nechtěl jsem, aby jeli takovou štreku zbytečně. Snažil jsem se jim ukázat pořádný fotbal," smál se 28letý středopolař. K maximální spokojenosti mu chyběla jen branka, těšily ho alespoň dvě gólové přihrávky.

"Rezka jsem viděl rozběhnutého, snažil jsem se to maximálně načasovat. Při trestňáku před Benčíkovou trefou jsem chtěl ušetřit čas, a tak jsem do vápna posílal Karla Radu, ale ten pas byl trošku přetažený," říkal.

Skalní fandové výkon ocenili

Horváth tušil, že jeho týmu možná nahrálo i hodně kritické obecenstvo na Betzenbergu. "Fanoušci jsou hodně nároční," všiml si. Když po zápase opouštěl trávník, směrem ke všem tribunám pokynul na znamení díků a zatleskal. Ze tří stran mu byl odpovědí ohlušující pískot, jen ze západní tribuny obsazené skalními fanoušky Kaiserslauternu se snesl potlesk: "Viděli, že jsme se snažili hrát fotbal, a tak to ocenili."

Je mu jasné, že i přes lichotivý výsledek Teplice ještě vyhráno nemají. "Poháry jsou ošidné. Ale když budeme hrát stejně zodpovědně a vstřelíme gól, mělo by to vyjít," je přesvědčen Horváth, který v v minulosti působil v Portugalsku a krátce v Turecku.

Přestup do Německa by ho lákal. "Bylo by to zajímavé nejen z hlediska soutěže, ale i atmosférou kolem fotbalu," přemítal devatenáctinásobný reprezentant. Je atraktivním zbožím nejen z hlediska fotbalového, ale i ekonomického. Ve smlouvě, která vyprší na konci roku 2004, má totiž klauzuli, že ho Teplice uvolní za 550 tisíc eur (asi 17,5 mil. Kč). A to je pro zahraniční zájemce cena víc než příznivá.

Reklama

Související témata: