Hlavní obsah

Za "Smrt Spartě" se omluv, vyzývají letenští slávistu Suchého

PRAHA

Vedení fotbalové Sparty došla trpělivost s čekáním na omluvu od slávisty Marka Suchého, jenž se po utkání Evropské ligy proti Janovu nechal vyfotit s šálou s nápisem „Smrt Spartě", a mladého obránce z Edenu oficiálně k omluvě vyzvalo. „Tento čin znamená překročení akceptovatelné sportovní rivality a je odsouzeníhodný,“ stojí v oficiálním prohlášení na klubovém webu Sparty, na které Slavia reagovala ve svém prohlášení.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Marek Suchý se loučí s fanoušky Slavie.

Článek

„Sparta se do dnešního dne nedočkala od hráče Marka Suchého omluvy ani prostřednictvím médií, ani osobní formou. Očekávali bychom přitom minimálně vyjádření lítosti. Sparta proto tímto způsobem vyzývá hráče Marka Suchého k veřejné omluvě adresované představitelům klubu, hráčům a zejména fanouškům,“ uvádí se dále v prohlášení.

Pro Suchého znamenalo utkání z 2. prosince proti italskému Janovu poslední zápas ve slávistickém dresu před domácím publikem. Talentovaný stoper totiž v zimě odchází na roční hostování s opcí do Spartaku Moskva a po duelu s janovským mužstvem se tak šel rozloučit s příznivci sešívaného klubu. Tam také došlo k momentu, kdy Suchý zvedl nad hlavu šálu s nápisem „Smrt Spartě“ a nechal se zvěčnit na fotografii.

„Šlo o spontánní reakci po zápase. Fanoušci mi dávali různé dárky a já jsem jim chtěl udělat radost, tak jsem ji zvedl nad hlavu. Upřímně, ani jsem moc nekoukal na to, co je na té šále napsané,“ ospravedlňoval tehdy pro Sport.cz Suchý svůj čin.

Žádná recese

To ovšem jako omluvu vedení Sparty neakceptovalo, a proto na svých stránkách nyní hráče k omluvě přímo vyzvalo. Jelikož se jednalo o incident po utkání Evropské ligy, nechtěla se situací zabývat ani disciplinární komise ČMFS, která letenským doporučila, aby se obrátili na disciplinární komisi UEFA.

„Vzhledem k tomu, že by takový postup poškodil nejen jméno Marka Suchého, nýbrž i celý český fotbal, rozhodli jsme se ho prozatím neučinit. Věříme, že Marek Suchý přestane svůj čin vnímat jako „recesi", jak uvedl v médiích, ale naopak se hluboce zamyslí nad důsledky svého počínání, uvědomí si, že překročil únosnou hranici sportovního zápolení, a adresuje Spartě omluvu,“ uvedli zástupci letenského klubu.

Nikomu ze Sparty smrt nepřeju, vzkázal Suchý

"Toto heslo jsem nikdy nebral doslovně, mohu jenom zopakovat, že Spartu vnímám jako velikého rivala Slavie, rozhodně nepřeji nikomu ze Sparty nic zlého, natož smrt," uvedl hráč na oficiálním webu Slavie v reakci na sparťanskou výzvu. "Je samozřejmé, že se najdou lidé, kterým můj čin udělaný ve velkých emocích vadí, kvůli nim mě to mrzí," dodal Suchý.

Tiskový mluvčí sešívaných Ondřej Zlámal uvedl, že se jedná o mediální kauzu. "Náš fotbalista se v médiích hned po zápase jednoznačně vyjádřil ve smyslu, že nešlo o žádný nepřátelský akt a že rivalský klub respektujeme," prohlásil ředitel komunikace Zlámal.

"Závěrem bychom chtěli zdůraznit, že směrem na Slavii se na našich stadiónech snášejí mnohem ostřejší hesla, za něž Slavia žádné omluvy nikdy nepožadovala. Slavia považuje tímto celou kauzu za uzavřenou a nebude ji už dál nijak komentovat," stojí na konci prohlášení Slavie.

Reklama

Související témata: