Hlavní obsah

Trenér Sparty Chovanec: Jedno přání se mně splnilo. Teď přišla chvíle naplnit i druhé!

Jedno přání se mu už splnilo, takže teď doufá, že naplnění dojde i druhé a on se Spartou mezi dvaatřicet nejlepších týmů fotbalové Evropské ligy postoupí. „Po losování jsem tajně doufal, že v posledním zápase budeme hrát o postup ze skupiny. Ta chvíle je teď tady,“ pravil před středečním večerním duelem s FC Kodaň letenský trenér Jozef Chovanec.

Foto: Petr Horník, Právo

Trenér Sparty Jozef Chovanec věří, že jeho tým rozhodující zápas Evropské ligy zvládne.

Článek

První přání se vám splnilo a ve hře o postup ze skupiny pořád jste, teď ovšem musíte udělat rozhodující krok a porazit Kodaň, neboť jedině výhra bude znamenat postup...

Všichni jsme natěšení, všichni věříme, že úkol zvládneme a zápas pro nás dobře dopadne. My trenéři, stejně jako hráči.

To váš optimismus nebrzdí ani nucená absence Tomáše Řepky, který bude citelně scházet?

Pokud na hřišti chybí někdo ze základní jedenáctky, vždy to představuje problém.

Jenže bez Řepky bude všechno mnohem těžší...

Tomáš je fotbalistou velkých kvalit, ale jsem přesvědčen, že ho budeme schopni nahradit. Věřím, že v domácím prostředí a s podporou fanoušků, kteří při nás budou stát, může náš poslední zápas ve skupině dobře dopadnout.

Zatímco Řepka nuceně absentuje kvůli žlutým kartám, nad dalšími hráči se ještě v minulých dnech vznášel otazník, neboť je trápily zdravotní problémy. Ani to vám na víře v úspěch neubírá?

Samozřejmě že mě jejich zdravotní stav trochu omezuje, ale doufám, že nebudu omezován natolik, abych nemohl postavit nejsilnější sestavu.

Takže Hubník a spol. budou do středečního večera v pořádku?

Marodi ještě v pořádku nejsou, ale jejich jména si zatím nechám pro sebe.

Znamená to, že porušíte své zásady nakazující, že do utkání mohou nastoupit jen stoprocentně zdraví hráči? Že v posledním duelu, kdy jde Spartě v Evropské lize o všechno, budete riskovat?

Nic takového jsem neřekl. Ze svých zásad žádné výjimky dělat nebudu, i když utkání s Kodaní je mimořádně důležité.

A co třeba způsob hry, s nímž do zápasu půjdete? Ani na něm nemíníte nic měnit, i když povinnost velí bezpodmínečně zvítězit?

A proč bych měl? Hráli jsme tak celý podzim, drželi se svého rozestavení i způsobu hry a přineslo nám to užitek. V Evropské lize třeba v podobě sedmi bodů a naděje na postup, jež stále žije. Teď bude na nás, abychom ji přeměnili v realitu.

Vám je to jasné, ale co hráči? Vnímají také konfrontaci s Kodaní jako zápas podzimu?

V pohodě, s jejich přístupem jsem byl po celých třináct dnů, kdy jsme se na utkání s Kodaní chystali, spokojen. Naplnili jsme program, jak jsme si představovali, gradovali jsme přípravu k tomuto střetnutí, došlo i na nácvik taktických variant. Během středečního rozcvičení dostanou hráči poslední informace a úkoly, jež na nich budeme požadovat.

Narazil jste na to, že od posledního zápasu v Eindhovenu utekly už pomalu dva týdny, během nichž jste na rozdíl od dánského soupeře nesehráli jediný zápas. Nebude to představovat přílišný handicap?

Samozřejmě že by bylo lepší pokračovat v pravidelném zápasovém rytmu, ale je na nás, abychom se s tímto problémem vyrovnali. Vždyť se nám nabízí možnost účinkovat i na jaře v Evropské lize, což by mělo představovat prioritu ve veškerém myšlení hráčů. Věřím, že tomu  ve večerním zápase s Kodaní tak bude a že jsme nachystáni skutečně stoprocentně.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články