Hlavní obsah

V Evropské lize postupují Hertha, Fulham a Panathinaikos

Český brankář Jaroslav Drobný postoupil s fotbalisty Herthy Berlín do vyřazovací fáze Evropské ligy. V závěrečném letošním utkání udržel čisté konto proti vítězi skupiny D Sportingu Lisabon a pomohl k výhře 1:0, která německému celku zajistila druhou příčku před Heerenveenem. Dál postupují i anglický Fulham, Panathinaikos Atény, FC Bruggy a FC Kodaň, která vyřadila pražskou Spartu.

Foto: Tobias Schwarz, Reuters

Fotbalisté Herthy Berlín se radují - ilustrační fotografie.

Článek

Hertě k postupu stačilo uhrát doma proti Sportingu alespoň bod. Proto se domácí soustředili především na bezchybnou obranu, kterou řídil Drobný. Hosté sice několikrát zahrozili, ale nebezpečnější byli domácí po rychlých brejcích. Vidět byl především srbský záložník Gojko Kačar, který dal Hertě postupovou jistotu v 70. minutě, když po rohovém kopu dotlačil míč za brankovou čáru.

Hertha postoupila na úkor Heerenveenu s českými krajánky Michalem Papadopulosem, Michalem Švecem, Martinem Lejsalem a Milanem Kopicem. Nizozemskému klubu nepomohla ani vysoká výhra 5:0 nad Ventspilsem.

Jako první mohl pokořit obranu lotyšského celku Papadopulos, který nastoupil jako jediný z Čechů, ale v jasné šanci z pěti metrů přestřelil branku. Ke dvěma zásahům z předchozích bojů ve skupině další nepřidal, zastoupili ho však spoluhráči, kteří po změně stran mířili přesně hned pětkrát.

Ze skupiny E doprovodí AS Řím do jarním bojů Fulham, který vyhrál rozhodující zápas na hřišti Basileje 3:2, přestože nastoupil s kombinovanou sestavou. Trenér Hodgson šetřil opory před zápasem anglické ligy s Manchesterem United, ale i náhradníci předvedli dobrý výkon a především zásluhou dvou gólů Zamory vydřeli postupové vítězství. Basilej sice dvakrát snížila, ale potřebnou remízu nevybojovala.

Panathinaikos doma bez problémů porazil Dinamo Bukurešť 3:0 a doprovází ze skupiny F Galatasaray mezi 32 nejlepších celků Evropské ligy.

Tam se probojovaly i Bruggy, které doma v přímém boji o postup porazily Toulouse 1:0 brankou Perišiče z třetí minuty nastavení. Belgický celek, kterému stačila remíza, skončil druhý za Šachtarem Doněck, na jehož prvenství nic nezměnila ani porážka 0:1 na hřišti Partizanu Bělehrad. Český obránce Tomáš Hübschman odehrál za poražené celý zápas.

Skupinu K vyhrál PSV Eindhoven, který své prvenství stvrdil výhrou 2:0 na hřišti Kluže. Boj o čelo skupiny L patřil Brémám, které zvítězily 3:0 na hřišti Bilbaa.

Ve stejné skupině utrpěla Austria Vídeň debakl 1:5 na hřišti Nacionalu Funchal. Po celé utkání u toho byl v dresu hostů i Petr Voříšek.

Skupina D:
Hertha Berlín - Sporting Lisabon 1:0 (0:0)
Branka: 70. Kačar. Rozhodčí: Kulbakov (Běl.)
Heerenveen - Ventspils 5:0 (0:0)
Branky: 77. a 78. Sibon, 55. Väyrynen, 58. Elm, 88. Janmaat. Rozhodčí: Schörgenhofer (Rak.)
Skupina E:
Basilej - Fulham 2:3 (0:2)
Branky: 63. Frei z pen., 87. Streller - 42. a 45. Zamora, 77. Gera. Rozhodčí: Johannesson (Švéd.)
CSKA Sofia - AS Řím 0:3 (0:1)
Branky: 45.+1 a 52. Cerci, 89. Scardina. Rozhodčí: Stavrev (Mak.)
Skupina F:
Sturm Štýrský Hradec - Galatasaray Istanbul 1:0 (1:0)
Branka: 21. Beichler. Rozhodčí: Ceferin (Slovin.)
Panathinaikos Atény - Dinamo Bukurešť 3:0 (0:0)
Branky: 80. a 85. Cissé, 54. Rukavina. Rozhodčí: Blom (Niz.).
Skupina J:
Partizan Bělehrad - Šachtar Doněck 1:0 (1:0)
Branka: 6. Diarra. Rozhodčí: Weiner (Něm.).
FC Bruggy - Toulouse 1:0 (0:0)
Branka: 90.+3 Perišič. Rozhodčí: Moen (Nor.).
Skupina K:
Kluž - PSV Eindhoven 0:2 (0:1)
Branky: 19. Lazovič z pen, 68. Amrabat. Rozhodčí: Ennjimi (Fr.).
Skupina L:
Nacional Funchal - Austria Vídeň 5:1 (2:1)
Branky: 23. a 57. Micael, 33. Mateus, 61. Tomaševič, 66. Felipe Lopéz - 21. Schumacher. Rozhodčí: Kapitanis (Kypr).
Bilbao - Werder Brémy 0:3 (0:3)
Branky: 13. Pizarro, 21. Naldo, 36. Rosenberg. Rozhodčí: Gumienny (Bel.).

Reklama

Související témata: