Hlavní obsah

Slavia se loučí s podzimem i evropskými poháry v Lille

PRAHA

Zatímco fotbalistům pražské Slavie ve čtvrtečním závěrečném utkání Evropské ligy na půdě francouzského Lille už o nic nepůjde, domácí mají naopak velkou motivaci. Pakliže zvítězí, zajistí si postup do jarní fáze soutěže. „Samozřejmě se jim to budeme snažit zkomplikovat,“ ubezpečuje slávistické fandy kouč sešívaných Karel Jarolím.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Petr Janda ze Slavie (vpravo) uniká Jerry Vandamovi z Lille.

Článek

Lille je na tom ve skupině B Evropské ligy po pěti odehraných duelech bodově stejně jako italský Janov. S ním má ovšem francouzské mužstvo lepší bilanci. Postup si tedy čtvrteční soupeř sešívaných zajistí, když poslední duel základní skupiny neodehraje s horším výsledkem než Italové proti vedoucí Valencii.

Tato matematika už ale příliš nemusí stresovat kouče Slavie Karla Jarolíma, pro něhož je i před závěrečným kláním jasné, že se svými svěřenci obsadí poslední příčku v tabulce. Neznamená to ovšem, že by se sešívaní nechtěli na horké francouzské půdě poprat o dobrý výsledek.

„Lille se snaží hrát v každém zápase na vítězství, což potvrdili to nejen v posledních zápasech. Od doby, kdy hráli u nás v Edenu, šli hodně nahoru. Spíše bychom mohli za výhodu považovat fakt, že my můžeme hrát uvolněně. Ale to na druhou stranu v žádném případě neznamená, že bychom neměli hrát zodpovědně. Rádi bychom se prezentovali dobrým fotbalem a také bychom byli rádi, kdyby byla hra podložená i dobrým výsledkem,“ nechal se slyšet slávistický kouč Jarolím.

Poslední výhra na Ajaxu

Domácí by si asi nepřáli nic jiného, než kdyby se mohlo opakovat závěrečné skóre z prvního vzájemného zápasu. Ten totiž Lille v Edenu vyhrálo debaklem sešívaných 5:1. Statistika mluví spíše pro Francouze, neboť Slavia nedokázala vyhrát posledních 12 zápasů v evropských pohárech na soupeřově hřišti. Poslední výhra 1:0 se datuje k 15. srpnu před dvěma lety, když sešívaní uspěli na půdě Ajaxu Amsterodam.

Trenér Pražanů však tuší, že tento duel bude mít jiný průběh. „Víme, že mají opravdu šikovné hráče směrem dopředu. Ty se budeme snažit eliminovat. Ale samozřejmě se i my budeme snažit, abychom byli pro ně nebezpeční. Víme, že zápas nebude jednoduchý, ale myslím si, že je v silách našeho mužstva, abychom jim ho pořádně zkomplikovali,“ dodal třiapadesátiletý kouč.

Reklama

Související témata: